ייעוץ זוגי או טיפול זוגי יכולים לסייע בפתרון קונפליקטים כדוגמת אלו, ולנסות לבנות את מערכת היחסים מחדש.
למרות שישנם זוגות רבים הפונים אל טיפול זוגי רק כאשר כלו כל הקיצים, מומלץ לפנות לייעוץ הרבה לפני שמגיעים לקצה. איך מזהים את התערערות יסודות הזוגיות? מתי כדאי לפנות לעזרה בנושא זה? וכיצד יודעים אל מי לפנות?
מהו טיפול זוגי?
טיפול זוגי, המכונה גם ייעוץ נישואים, הוא פן מסוים של טיפול פסיכותרפי, והוא ניתן לרוב על ידי פסיכולוג קליני. ישנם מטפלים זוגיים שלא הוסמכו בפסיכולוגיה דווקא, אלא הוכשרו לתפקיד זה כחלק מהיותם מאמנים (קואוצ'רים) או נציגים של מוסדות הרווחה. ישנם מטפלים זוגיים אשר לא הוכשרו לכך כלל, אך הם עדיין מציעים את שירותיהם לאור הניסיון והחוויות שצברו בעצמם.
במהלך הטיפול הזוגי, מנסה המטפל יחד עם בני הזוג, לזהות ולפתור קונפליקטים ובעיות ביחסיהם. לטיפול הזוגי מספר מטרות הנגזרות מכך:
- שיפור מערכת היחסים
- הבנה טובה יותר של הקשר בין בני הזוג
- ליווי וסיוע בקבלת החלטות הנוגעות למערכת היחסים
- החלטה, במקרים של פער בלתי ניתן לגישור, על סיום היחסים וליווי הזוג במהלך החלטה זו
למי מיועד הטיפול הזוגי?
טיפול זוגי יכול לסייע לכלל הזוגות אשר נמצאים במערכת יחסים אינטימית כלשהי, בין אם היא הטרוסקסואלית או הומוסקסואלית, בין אם בני הזוג נשואים ובין אם לאו, בין אם מדובר בזוג צעיר העומד לפני חתונתו, או בזוג קשישים אשר חווים תסכול מחיי הזוגיות שלהם.
מתי פונים לטיפול זוגי?
כאמור, ישנם אנשים הפונים לטיפול זוגי רק כאשר הם נמצאים בעיצומו של משבר המאיים על חיי הזוגיות שלהם, כאשר עבור אחד מבני הזוג או עבור שניהם, מערכת היחסים חשובה וכדאי עוד להילחם ולבנות אותה. יחד עם זאת, ניתן לפנות לטיפול זוגי בשלבים מקדימים הרבה יותר.
ההמלצה הראשונית היא לפנות אל טיפול זוגי עוד בשלבי בניית הזוגיות, מעט לפני מיסודם. טיפול זה יקרא אז ייעוץ זוגי או הדרכה לחיי הנישואין, והוא יכול לסייע לבני הזוג רבות כיצד להתחיל את הקשר המשמעותי שלהם ברגל ימין, תוך הבנה מהותית של הייחודיות של כל אחד מבני הזוג, ושל הייחודיות שלהם כמשלימים לישות אחת.
איך מזהים את התערערות יסודות הזוגיות?
טיפול זוגי מתאים, מן הסתם, גם לזוגות הנמצאים כבר עמוק בתוך מערכת יחסים. מוטב להימנע מלהגיע אל מטפל זוגי מחוסר ברירה, ובמצב בו הדרך לפירוק הקשר קצרה ונוחה יותר מאשר העבודה הקשה של שמירה עליו.
על מנת לעשות זאת, צריך לזהות היווצרות של מצבים קשים עוד בתחילת דרכם, כגון: תחושות אי אמון לא מוסברות, אי יכולת לתקשר או לנהל שיחה מהותית, חוסר חשק מיני, בעיות כספיות, ואפילו, תחילתו של עידן חדש במערכת היחסים כמו הולדת ילד ראשון או מעבר דירה.
מקרים כגון שני האחרונים, כיוון שהם מאורע משמח ואין הם נתפסים כעלולים לגרום להתערערות הקשר, הופכים לסוס טרויאני שקט אשר מפתיע ברגע הכי פחות צפוי, וגורם לתחושה כאילו מערכת היחסים נהרסה מבלי יכולת לתקנה. לכן, מוטב שלא להמתין ולפנות אל טיפול זוגי מיד עם התחושה הפנימית שאומרת שמשהו כבר לא עובד.
מאגר המידע מאת מומחים מתחום הטיפול הזוגי