השופל -כללי
שופל, זהו כלי השייך למשפחת הציוד מכני הנדסי (הצמ"ה), מעמיס אופני כלומר עם כף קדמית, המכונה בלועזית loader. השופל משמש לעבודות עפר ופיתוח, בשימוש, לחפירות עמוקות לבניה, ולתשתיות, עבודות מחצבה וחקלאות. הכף הגדולה המכונה גם bucket היא רב שימושית, נעזרים בה להעמסת משאיות בפסולת עפר,חול וחצץ, ליישור קרקע, תפוקת הכף הגדולה היא משמעותית מבחינת הספק לעומת המחפרון.
דגמי השופל:
בארץ מייבאים מספר דגמים של שופלים שהשוני בהם נמדד במספר פרמטרים, והם:
• המשקל- משקל הכלי נע החל מ 5 טון ועד ל-30 טון.
• כף העמסה- מ-1200 ליטר עד ל 5 מ' מעוקב.
• כ"ס(כח סוס) - החל מ-60 כ"ס ועד ל 1400.
השופל הוא סוג של טרקטור גדול המצויד בכף עמוקה ( bucket) שתפקידה לחפור, ולנייד עפר או חצץ ולהעבירו ממקום למקום, לרבות העמסתם על גבי משאיות .
מידות הכלי: גובה- עד 4 מ` . משקל הכלי-5-30 טונות .
קיבולת הכף : 3-5 מ` מעוקב ( בהתאם לכפות שונות ) .
קיבולת יעה קדמי: 2.7-3.5 מ` מעוקב .
מהירות מקסימלית: כ-60 קמ"ש.
הנדסת אנוש:
השופל עבר שינוי טכנולוגי ושופרו בו מספר פרמטרים בהנדסת האנוש, והם:
• תא מפעיל השופל- בעבר המפעיל היה חשוף לרעשים סביבתיים, התא לא היה אטום דיו, שאיפת אבק ועשן מעבודת השופל, אינו היה שומע את מכשיר הקשר ואת קריאותיהם של המהנדסים בשטח. כיום תא המפעיל מודרני, מרווח מבחינת תנועת הרגליים, מאובזר בבקרת שמע לקשר ולרדיו. אטום מבחינת רעשים וכניסת אבק ועשן, אלמנטים המשפרים את פעילותו ותפוקתו של המפעיל, ואת עירנותו. מבחינה בטיחותית, יושם דגש על בניית תא המוגן מפני נפילת חפצים, ועמידה בפני התהפכות.
• תא המנוע- נפתח בצורה אלקטרונית, ולא ידנית כפי שהיה נהוג. דבר המקל על המפעיל ועל המטפלים בשופל הפעלת מאמץ יתר בפתיחתו.
• החלפת הכף- הכף ניתנת להחלפה לכף עם זרועות לשימוש חקלאי, להרמת חבילות חציר בשטח והעמסתם על משאיות, ועוד'.
לשופל כפי שצוין בכתבה דגמים רבים ומשקליהם שונים, לכן, חשוב לדעת לפני שהסדרן של הגרר ישלח מוביל חשוב, לקבל מידע מדויק באיזה שופל מדובר, מה הדגם שלו, המשקל ורוחב הגלגלים. מידע זה עשוי לחסוך הון מטעויות שעלולות להיווצר משליחת גרר או מוביל לא מתאים. כדוגמא: שופל 406 של חברת JCB שוקל כ-5 טון כאשר גרר 10 טון יכול להובילו, ואילו שופל 220 L- של חברת וולוו שוקל כ 33 טון מצריך טריילר המורשה מעל למשקלו של השופל, וזאת כדי לא לחרוג ממשקל יתר.