זכות יוצרים היא זכותו, הראשית, של יוצר מקורי שלא יעתיקו את יצירתו. הגדרת יצירה לצורך חוק זכויות יוצרים הינה גמישה ביותר ובדרך כלל נבחנת באופן עצמאי לגופו של עניין. הגישה הרווחת הינה כי מספיק מאמץ קטן ביותר, וכמובן שהתכנים יהיו מקוריים, על מנת שהתוכן ייחשב יצירה מוגנת.
בעניין זה יש לשים לב כי ההגנה או האיסור, למעשה, הוא על העתקת יצירות של אחרים. כלומר, במידה וישנן שתי יצירות דומות והוכח כי שתי היצירות הן תוצאה של יצירה מקורית וכי שני היוצרים הגיעו לאותה תוצאה בדרך עצמאית, לא תוכל להישמע טענה של הפרת זכויות יוצרים.
היוצר המקורי נהנה מהגנה על יצירתו באופן אוטומטי עם יצירתה וקיבועה בדרך כלשהי. להבדיל מדיני קניין רוחני אחרים בישראל, כגון, פטנטים, מדגמים וסימני מסחר, בישראל אין מרשם מסודר המאגד ומסדיר את היצירות השונות ולכן אין כל תנאי מקדמי שכזה להגנה על יצירה מקורית.
הפסיקה דנה רבות בנושא זה וקבעה שעל מנת שהיוצר המקורי יהנה מהגנה היא צריכה להיות מקורית, ראוייה להגנה ובעיקר לא מועתקת מיצירה אחרת. ברי, כי ישנם תנאים נוספים התלויים באופייה של כל יצירה ויצירה.
הזכויות המוענקות ליוצר הינן מגוונות והן כוללות, בין השאר, זכות העתקה, שידור, פרסום, ביצוע פומבי והעמדה לרשות הציבור.
בתי המשפט מתחשבים בשנים האחרונות בכניסתו של עולם האינטרנט לחיינו כמעט בכל תחומי החיים, לחובת מעתיקי תכנים, והם יוצאים מתוך נקודת מבט שאנשים מודעים כיום יותר לזכויות יוצרים בכלל וזכויות יוצרים ברשת האינטרנט בפרט. הגנות כגון תום לב בדרך כלל אינן מחסנות את המפר ומתפרשות כ"עצימת עיניים" של המפר. במאמר מוסגר יצויין כי קיימות מספר גישות המקלות עם מפרי אינטרנט למיניהם והגורסות כי יש להעדיף את חופש המידע וזרימת רעיונות חופשיים ברשת.
מעבר לתום לב כאמור, הרי שקיימות מספר הגנות נוספות בחוק וכל הגנה כזאת מלווה בפסיקה עשירה אשר ניסתה להבהיר את גבולותיה תוך נסיון לאזן בין זכויות היוצר לזכויות הציבור.
הקלות הבלתי נסבלת של הורדה ושינוע תכנים ברשת האינטרנט, יצרה זן חדש של הפרות ומפרים אשר פיתחו מנגנוני הגנה חדשים בנסיון לחמוק באכיפת בעלי הזכויות.
עד שנת 2008 החוק הרלוונטי היה חוק ישן ביותר משנת 1911, שבאופן טבעי לא התאים לחיים המודרניים ולסוגיות המשפטיות החדשות והמורכבות שצצות ועולות, בעיקר עם התפתחות עולם האינטרנט והמחשבים.
לאחרונה, חוקק חוק חדש המאמץ מספר פסיקות חשובות שניתנו על ידי הערכאות השונות לרבות חידושים והסדרים שונים ששינו את המצב הקיים באופן יסודי.
כל התכנים נכתבו על ידי עו"ד יניב קהת.
המשרד עוסק בכל תחומי הקניין הרוחני, משפט מסחרי, הסכמים מסחריים, ליויי חברות, גיוסי הון, ליווי יזמים.
http://www.psakdin.co.il/kehat-law
דוא"ל : ykehat18@gmail.com