מחלת הצליאק היא מחלה שתלווה את הילד בכל מהלך חייו ולכן ההתמודדות אינה קלה, בעיקר באירועים חברתיים שכוללים מזון. להלן כמה סיטואציות נפוצות שחשוב לדעת כיצד להסתדר בהן.
ימי הולדת - חשוב להכין את הילד מראש לסיטואציה בה הוא אינו יכול לאכול את האוכל המוגש בימי ההולדת ולצייד אותו בשקית שכוללת כריך, פיצה או בורקס וחטיפים. בנוסף, יש ליידע מראש את הורי הילד שעורך את יום ההולדת על רגישות ילדיכם לגלוטן ולבקש לשים עליו עין. חלק מן ההורים אף יגלו רוח טובה ויכינו במיוחד עוגה וחטיפים ללא גלוטן. כדי להעלות את המודעות למחלת הצליאק של ילדכם, חשוב בכל תחילת שנה לשלוח דואר אלקטרוני לכל ההורים בכיתה ולהבהיר את חשיבות ההימנעות מגלוטן.
טיולים - יש לבצע שיחה מקדימה עם הילד בתוספת שיחה מקדימה עם המורים המלווים. לפני הטיול מומלץ ללכת עם הילד לחנות טבע או סופרמרקט ולתת לו לבחור את המוצרים שאותם הוא רוצה לקחת לטיול, כדי שלא ירגיש מקופח. במידה והורי הילד יכולים, מומלץ להצטרף לטיול כהורה מלווה, לפחות בגילאים הנמוכים. כך תמנעו חוסר נעימות ותגבירו את הביטחון העצמי של ילדכם.
צהרון בבית הספר - בתחילת השנה יש לבדוק מי החברה שמספקת את ארוחת הצהריים לצהרונים ולדווח לה על ילדכם. באותה שיחת טלפון יש לוודא שלחברה יש ניסיון אם אספקת ארוחות ללא גלוטן ולשאול לגבי התפריט והמבחר. בנוסף יש לקנות מספר חטיפים ללא גלוטן ולדאוג לאפסן אותם במקום קבוע בבית הספר. חטיפים אלו ישמשו ?לשעת משבר? ויהוו עבורכם כדור הרגעה ויחסכו הרבה עוגמת נפש במקרה בו חלה טעות ולילד שלכם לא מוגש אוכל.
אירועים משפחתיים - יציאה למסעדה במסגרת המשפחה הקרובה אינה דבר טריוויאלי כאשר יש בסביבה ילד חולה צליאק. מראש, מאגר המסעדות המספקות מזון ללא גלוטן אינו גדול והמחירים בד?כ גבוהים מהרגיל. לכן, אם מעוניינים לצאת לבילוי משפחתי במסעדה יש לבחור בקפידה את המסעדה ולבדוק טלפונית לפני הביקור בה שאכן מוגש מזון ללא גלוטן. באירועים משפחתיים כמו ברית, בר מצווה או חתונה חשוב לבדוק עם האולם או גן האירועים אם ניתן לקבל מנה ללא גלוטן. באירוע שמתקיים בבית של מכר או בן משפחה, יש לספר לכל על המחלה ולנסות לרתום את בני המשפחה, כך שהאוכל שיוגש יהיה בחלקו ללא גלוטן.
לקריאה מעמיקה בנושא חיים ללא גלוטן גלוש לאתר