רבים סבורים, כי טיפול בהפרעות קשב באמצעות אומנות לחימה הוא אחת האופציות המוצלחות לטיפול בהפרעה. במאמר זה ננסה לבדוק, מה ידוע לנו על טיפול בהפרעות קשב באמצעות אומנות לחימה, באיזו אומנות לחימה מדובר והאם טיפול בהפרעות קשב באמצעות אומנות לחימה אכן יכול לתרום לסובלים מההפרעות.
טיפול בהפרעות קשב באמצעות אומנות לחימה- מה אומרים המחקרים
בבואנו לבדוק האם טיפול בהפרעות קשב באמצעות אומנות לחימה אכן תורם לסובלים מההפרעות, עלינו לבדוק מה אומרים המחקרים בנושא. אז זהו, שאין מחקרים בנושא! לא נערכו מחקרים, שבדקו כיצד טיפול בהפרעות קשב באמצעות אומנות לחימה אכן משפר את ההפרעות.
טיפול בהפרעות קשב באמצעות סוגים שונים של אומנות לחימה
בבואנו לבדוק האם טיפול בהפרעות קשב באמצעות אומנות לחימה אכן תורם לסובלים מהפרעה, עלינו גם לבדוק באיזו אומנות לחימה מדובר. האם מדובר בג'ודו? בקרטה? בקונג פו? בטאיי צ'י? יש עשרות סוגים של אומנויות לחימה (ואף בתוך כל אומנות לחימה ישנן הסתעפויות לשיטות נוספות). אולי קרטה יעזור ואילו ג'ודו- לא? בהעדר מחקרים, נכון להיום אין לנו תשובה.
טיפול בהפרעות קשב באמצעות אומנות לחימה ובחירת מאמן
בבואנו לבדוק האם טיפול בהפרעות קשב באמצעות אומנות לחימה אכן תורם לסובלים מההפרעה, עלינו אף לבדוק מיהו המאמן. ידוע שלכל מאמן מתודיקה משלו. שני מאמנים המלמדים קונג פו יכולים ללמד בדרכים אחרות. יתכן ששיעור קונג פו אצל מאמן אחד ישפר את הבעיה של הפרעות קשב, ואילו שיעור אצל מאמן אחר- לא.
ואם בענייניי מאמנים עסקינן, כשאנו בודקים האם טיפול בהפרעות קשב באמצעות אומנות לחימה אכן יתרום להפרעות, עלינו גם לבדוק, האם המאמנים למדו בתקופת הכשרתם גם דרכי טיפול בהפרעות קשב. לרוב (אם לא תמיד) התשובה תהיה שלילית. מאמני אומנות לחימה לא לומדים בהכשרתם גם שיטות טיפול בהפרעות קשב וריכוז.
עוד צריך לזכור, כי הפרעות קשב אינן באות לידי ביטוי באופן זהה אצל כל הסובלים מהן ומשום כך טיפול בהפרעות קשב באמצעות אומנות לחימה יכול לעזור לילד אחד אולם לאחר לא יועיל בכלל.
שורה תחתונה:
על אף האמור לעיל, מאמנים עם ידע בסיסי בנושא של הפרעות קשב, יכולים באמצעות האימונים ללמד את הסובלים מההפרעות ליישם בחיי היומיום את הכלים שרכשו במהלך השיעורים. מכאן שאין תשובה חד משמעית האם טיפול בהפרעות קשב באמצעות אומנות לחימה, אכן יכול לתרום לסובלים מההפרעות. הדבר תלוי במשתנים רבים.
הכותבת היא נטע מסילתי, חברת פתרונות נוירו-טכנולוגיים, מפתחת מבדק ה-MOXO, כלי עזר מדעי בתהליך אבחון הפרעות קשב וריכוז.