למה צריך הוצאה לפועל?
לעתים קרובות תוהים אנשים כיצד הם או חבריהם נקלעים לחובות כבדים, והופכים למשתמטים מתשלום חובות ולעבריינים. קיימת חלוקה מתודית להבנת והבהרת הסוגיה, שיש לזכור כי איננה מתקיימת בחוק: בעיני החוק חוב הוא חוב, ומניעי החייב אינם רלוונטיים. קיים חייב אתי – אדם שבכוונת מכוון מלכתחילה כלל אין בליבו לשלם את התחיבויותיו, והוא נוטל על עצמו ללא סוף ודיחוי התחיבויות נוספות. לעומתו קים חייב צרכני – שנוטל את החובות בתום-לב טהור ומלא, אך נקלע לסיטואציה בה אינו יכול לשלם. הבעיה היא – שמחקרים מעידים כי גם החייב הצרכני הופך לחייב אתי : החייב הנסיבתי הופך לשור מועד.
מה יעשה אדם, בעל-חוב – הוא הנושה, שזקוק לאותו הכסף שחייבים לו החייבים – כלומר הנושים - חישבו על סיטואציה, שבה הוא ממש חייב את הכסף: לא הוא חיב לאחרים – אחרים חייבים לו את הכסף, והוא חייב שישיבו לו את הכסף: ומבלעדי ההחזרה, מבלי שיפרעו החייבים את חובם – הוא עצמו ייכנס לצרות צרורות: וגם ללא צרות צרורות – גם לו יש התחיבויות, שהוא לקח בהסתמך בצדק ובדין על ההנחה והאמון שהחייב לו ישיב את חובו ובזמן.
בעבר הרחוק מאוד כמו גם באתרים תרבותיים וגאוגרפיים נרחבים בעולם ובכל מדינה מתוקנת - מחלוקת היתה נפתרת בכח המקל. לעתים היה שימוש במקל ללא שום קשר לגזר. בהתעלם מפורעי חוק ועבריינים, מקיימת מדינה מתוקנת מערכת מסודרת של אכיפה וגבייה: האכיפה - עיקר מטרתה באכיפת מדיניות ממשלה, פסקי דין וחוזים, והגבייה – באם לב הענין הוא בהעברת כסף מצד לצד. זהו מנגנון שהיה קרוי במשך שנים הוצאה לפועל, וכיום מצוי במדינת ישראל תחת השם 'רשות האכיפה והגביה'.
הקמת רשות האכיפה והגבייה
הממשלה החליטה באלפיים ושמונה על הקמה של מנהלת עצמאית ונפרדת מהנהלת בתי המשפט שתהווה יחידה ארגונית הכפופה לשר המשפטים ישירות ובלבד, שעיקר פעולתה באותה הוצאה לפועל כלומר באכיפה ובגביית קנסות הוצאות ואגרות. המטרה היתה להגביר את יעילות המערכות הללו לחוד – ולהן הופרדו, תוך התקים הנחה שכפועל יוצא גם יהיה במהלך כדי לחזק את שלטון החוק והגביר את האיזון והצדק החברתי שבין האזרחים – בעזרת העמקת הגבייה.
בשנת אלפיים ותשע גם הוחלט כאמור לשנות את שמה של אותה יחידה ארגונית נפרדת ועצמאית הכפופה לשר המשפטים ישירות, ולכנותה, במקום רק הוצאה לפעל – בשם שונה, הוא רשות האכיפה והגבייה. רשות זו היא בעצם חלק אינטגרלי מהרשות המבצעת כולה, ותפקוד יעיל וחלק שלה מבסס כאמור את שלטון החוק כולו: חינוך והסברה תוך גבית החובות בשאיפה למניעתם בעתיד, בתקווה לתרום לשנוי תרבותי בדרך התנהלות האזרחים עם חובות – בתצורת שיפור וטיוב מוסר התשלומים.
משרד י.שפירא ושות' הנו המשרד הגדול והמוביל בתחום הגבייה המשפטית הוצאה לפועל בישראל. המשרד הוקם בשנת 1987 ומונה כיום 19 עורכי דין, ארבעה מתמחים וכן צוות מיומן ועתיר ניסיון של כ- 150 פקידים ופקידות. לאחרונה נכנס המשרד לדירוג ה D&B והB.D.I כאחד ממשרדי עורכי הדין המובילים בארץ. המשרד עוסק במגוון רחב של פעילויות, והוא בעל התמחות רחבת היקף בנושאי המשפט האזרחי בכלל, ובנושא גביית חובות וההליכים המשפטיים הכרוכים בכך, בפרט.