המאמר הקודם בנושא "דגשים וטיפים בעת שימוש במתקנים מתנפחים – חלק שלישי" התמקד בהוראות ודגשים להקפדה במהלך השימוש במתנפחים. מאמר זה מרחיב מעט את ההסתכלות ומתמקד בהיבטים הייחודים למתקנים מתנפחים משולבי מגלשה. אומנם כמעט בכל המתקנים המתנפחים קיימת מגלשה מעבר למשטח הקפיצה עצמו (לדוגמא במתנפח טירה) אולם הכוונה במאמר זה למתנפח משולב מגלשה שבו קיימים המאפיינים הבאים:
• המגלשה מופרדת ממשטח הקפיצה ומוגבהת באופן משמעותי ביחס למשטח הקפיצה.
• בין משטח הקפיצה למגלשה קיים קיר/סולם טיפוס אתגרי המחבר ביניהם.
• בעוד שגובה משטח הקפיצה בממוצע 60 ס"מ. גובה בסיס המגלשה (החלק ממנו מתחילים להתגלש) עשוי להגיע לגובה 2 מטר ואף יותר.
• בסיס המגלשה תחום ברשת מצידו וסגור עם תקרה (לרוב תקרת רשת).
• המגלשה עצמה יכולה להיות ישרה או מעוקלת אולם היא תחומה בצדדים על ידי קירות (מתנפחים) מדורגים ובתחתית המגלשה קטע סיום בגובה של 20 ס"מ בממוצע.
מתקן מתנפח משולב מגלשה טיפוסי ונפוץ כיום בארץ הוא מתנפח כלב דלמטי וביחס אליו גובשו הדגשים המובאים במאמר זה למרות שהם נכונים באותה מידה לכל מתקן מתנפח משולב מגלשה.
דגש עיקרי ומוביל בכל שימוש במתקן מתנפח משולב עם מגלשה הוא שחל איסור מוחלט לקפוץ מהמגלשה. אומנם דגש מובן וברור אולם עדיין לא נתקלתי באירועים בהם הילדים לא קפצו , גם לאחר שמעירים להם, מהמגלשה. קיימות שתי סיבות לכך שאסור לקפוץ מהמגלשה אלא להתגלש בה בלבד:
סיבה 1 – הילדים עלולים להחטיא את המגלשה ולנחות מחוץ למתקן המתנפח – קפיצה שלבטח תסתיים בפציעה חמורה מאחר והגבוה הממוצע של בסיס המגלשה הממוצע הוא כ- 2 מטרים. צריך לזכור כי ישנם מתקנים מתנפחים בהם המגלשות אינן ישרות אלא מעוקלות. במקרים אלו פוטנציאל הסכנה גבוה עוד יותר.
סיבה 2 – המגלשה נבנתה למרות גלישה ולא קפיצה ומכאן שהחוזק המכאני של התפרים וגמישותה מותאמים למצב של גלישה ולא למצב של קפיצה. נחיתה של ילד קופץ על המגלשה עלול להסתיים בקריעת התפרים ובגרימת נזק למתקן המתנפח כמו גם לבריחת אוויר חריגה מהמתנפח ולירידת לחץ האוויר שבתוכו.
דגש נוסף הוא להקפיד שרק ילד אחד מתגלש במגלשה כל פעם. ברוב המקרים השימוש במתקנים המתנפחים הוא סוג של משחק עם חברים ולא של יחידים. הילדים מטפסים לבסיס המגלשה ונשארים שם. מצטרפים אליהם ילדים נוספים , בין אם נשארים שם או מתגלשים ביחד מצב זה הוא מסוכן מאוד מבחינה בטיחותית מאחר ובסיס המגלשה הוא החלק הגבוה ביותר במתקן המתנפח ולכן גם בעל היציבות הנמוכה ביותר. הימצאות של יותר מילד אחד באזור בסיס המגלשה עלול להוציא את המתנפח מאיזון ויקשה מאוד על שמירת לחץ האוויר התקין באזור זה. במצב בו יותר מילד אחד מתגלש במגלשה אחד הילדים עלול ליפול מדופן המגלשה.
התנהגות נפוצה מאוד בקרב ילדים בעת שימוש במתקנים מתנפחים משולבי מגלשה הוא טיפוס על המגלשה מקטע הסיום , בניגוד לכיוון ההתגלשות , לבסיס המגלשה. כתוצאה מכך ילד שבאותו הזמן מתגלש עלול להיפגע.
הרבה מהילדים מתגלשים בשכיבה עם הפנים קדימה או על הבטן במורד המגלשה. מצב גלישה זה אינו תקין ואינו בטיחותי. יש לזכור כי קטע סיום המגלשה הינו נמוך אולם עדיין גבוה מעט מעל הרצפה וניתן לצבור מהירות בעת הגלישה במגלשה. התגלשות עם במצב שכיבה עם הפנים קדימה עלולה להסתיים בפציעת ראש. יש להקפיד שכל ילד שמתגלש עושה זאת במצב ישיבה כאשר הרגליים לפנים.
חשוב לציין כי דגשים אלו באים בנוסף ולא במקום הדגשים שהובאו במאמרים הקודמים והקפדה על כל הדגשים שהובאו במאמרים הינה חיונית להבטחת שימוש מוצלח ובטוח במתקנים המתנפחים.