יום ההולדת בפתח והשנה החלטתם שהאטרקציה תהיה מתקנים מתנפחים. בדקתם באינטרנט ומצאתם בית עסק קרוב למקום מגוריכם שמשכיר מתקנים מתנפחים באיסוף עצמי. בחירת במתנפחים כאטרקציה ליום ההולדת נפוצה מאוד בשנים האחרונות ובמיוחד כשמדובר באיסוף עצמי לאור העלויות הנמוכות של חלופה זו. יחד עם זאת, האחריות בהפעלת המתנפחים ביום ההולדת היא עליכם: אתם צריכים לפרוס ולהתקין את המתנפחים וכמובן להשגיח על הילדים במהלך השימוש במתקנים המתנפחים.
בשנת 2010 פורסם תקן רשמי למתקנים מתנפחים המפרט בין השאר כללים ועקרונות לשימוש במתקנים מתנפחים. מטרת פרסום התקן הייתה להסדיר את הפעילות בענף על מנת להבטיח שהלקוח יקבל מתקן מתנפח באיכות גבוהה ובטיחותי לשימוש. התקן מפרט גם כללים לשימוש במתקנים מתנפחים במטרה לחייב את בעלי המתקן המתנפח והמשגיחים לפעול על פי אמות מידה נדרשות אולם בעת השכרת מתנפחים האחריות להפעלתם עוברת ללקוח ולא תמיד מקפידים בעלי המתקנים לספק למשתמש הסופי את המידע הנחוץ לטובת תפעול המתקן המתנפח בצורה בטיחותי וכפי שהתקן הרשמי מחייב.
בכדי לסייע לכם לעבור את יום ההולדת בשלום מבלי שאף אחד יפגע חס וחלילה ובלי שיגרם נזק למתנפח, ריכזתי במאמר הוראות ודגשים שהקפדה עליהם בעת התקנת המתנפחים וטרם השימוש עצמו תבטיח שימוש בטיחותי ונכון במתנפחים הן לטובת בטיחות המשתמשים והן לטובת שמירה על הציוד:
• חשוב ביותר להקפיד על התקנת המתנפח על ידי מבוגר משתי סיבות: הסיבה הראשונה היא שהמתנפח כבד מדי עבור ילדים והרמתו על ידם עלולה לגרום לפגיעת גב. הסיבה השנייה היא שהתקנת המתנפח כרוכה בחיבור מפוח חשמלי ושימוש בציוד חשמלי וחיבורו לחשמל צריכה להתבצע על ידי מבוגרים בלבד.
• אסור להשתמש במתקן המתנפח במז"א גשום. במז"א גשום המתנפח נרטב והופך להיות חלק מאוד. שימוש במתנפח במצב זה עלול לגרום להחלקה של הילדים מחוץ למתנפח.
• אסור להשתמש במתקן המתנפח כשיש רוחות חזקות. לאחר מילוי המתנפח באוויר הוא כמעט חסר משקל וקל מאוד להזיזו. רוחות חזקות עלולות להרים את המתקן המתנפח מעל פני הקרקע ולגרום לתזוזה שלו ואף להפיכתו במקרים קיצוניים. אחד הדגשים שמצוינים בתקן הרשמי הוא קיבוע המתקן המתנפח לאדמה בעזרת יתדות.פעולת הקיבוע נדרשת גם במצב בו אין רוחות חזקות. מטרת הקיבוע היא להבטיח שהמתקן המתנפח לא יזוז בעת שהילדים קופצים בתוכו וימנע החלקתו במקרה שהמתנפח נמצא על קרקע שאינה ישרה או שאין חלוקת משקלים מאוזנת של הילדים בתוך המתקן המתנפח.
• המשקל הממוצע של מתקנים מתנפחים נע בין 18-25 ק"ג והכבדים שבהם יכולים להגיע אף ל – 35 ק"ג. יש להרים את המתנפח בזהירות תוך שמירה על כללי הרמה נכונים,ובמידת האפשר להיעזר באדם נוסף. היבט זה חשוב על מנת להימנע מפציעות גב בעת הרמת המתנפח.
• יש להימנע מגרירת המתנפח על משטח קשה כמו מדרכה או בטון. הבד ממנו עשוי המתנפח יכול להשתפשף ולהיקרע בעת גרירתו ושימוש במתנפח עם קרעים בבסיסו לא יאפשרו למתנפח להגיע למצב ניפוח מלא ושימוש במצב זה אינו בטיחותי.
• פריסת מתקנים מתנפחים צריכה להתבצע באזור ישר וללא שיפועים או הפרשי גבהים. התקן הרשמי מציין כי מותר לפרוס את המתקנים המתנפחים על משטח עם שיפוע מרבי של 5% אולם כיצד מודדים את השיפוע בחצר?בגינה הציבורית? חשוב להבין כי ברגע שהמשטח משופע, גם אם השיפוע קטן, לאחר ניפוח המתנפח הוא חסר משקל וברגע שהילדים נכנסים לתוכו וקופצים בתוכו המתנפח זז בהתאם לכיוון השיפוע. חשוב לזכור כי מחובר אליו שרוול אוויר עם מפוח חשמלי ותזוזת המתנפח תגרום לתזוזה של השרוול, עלולה לגרום לקריעתו, עיקום השרוול ועל ידי כך חסימת זרימת האוויר מהמפוח וכתוצאה מכך ירידה בלחץ האוויר שבתוך המתנפח עצמו. קיבוע המתנפח עם יתדות הינו הכרחי במצב בו ישנו שיפוע מסוים במשטח עליו נפרס המתנפח.
הקפדה על דגשים אלו טרם תחילת השימוש תבטיח כי המתקן המתנפח מוכן ונמצא בתנאים בטיחותיים לשימוש בו ויבטיח ביטול הסיכונים הפוטנציאליים בעת פריסת והכנת המתנפחים לשימוש. במאמר הבא נתמקד בדגשים וטיפים בעת השימוש עצמו – למה כדאי לשים לב בזמן שהילדים קופצים ומתגלשים במתנפח.