היפוך קיבה בכלבים הינו מצב מסכן חיים בו הקיבה מתנפחת בשל גז המצטבר בתוכה ולאחר מכן מתהפכת סביב צירה. המצב גורם להילכדות הגז בתוך הקיבה והקיבה ממשיכה להתנפח ללא אפשרות לנקז את הגז המצטבר בתוכה.
בשל חסימת האפשרות לניקוז הגז, הקיבה הנפוחה לוחצת על הסרעפת ולכן גורמת לקשיי נשימה חמורים. כמו כן, הקיבה הנפוחה גורמת ללחץ כלי הדם הגדולים העוברים בחלל הבטן ולכן גורמת לפגיעה בזרימת הדם אל הלב וממנו. השילוב של קשיי נשימה ופגיעה בזרימת הדם בגוף הכלב עשויים לגרום להתמוטטות ואפילו מוות תוך מספר שעות באם הכלב לא מובא לטיפול ע"י וטרינר חירום.
מי עשוי להיפגע מהיפוך קיבה?
מצב של היפוך קיבה הינו נפוץ יותר בכלבים בוגרים ומבוגרים מגזעים גדולים (כגון דני ענק, סן ברנרד, רועה גרמני ואחרים). כלבים זכרים נמצאים בסיכון גבוה יותר למצב של היפוך קיבה מאשר נקבות.
מהם הסימנים של היפוך קיבה בכלב?
הסימן הברור ביותר הוא נפיחות בטנית. סימנים נוספים הם ניסיונות הקאה, רייור, חוסר תיאבון, ריריות חיוורות, דופק מהיר, כאב בטן או חולשה קשה והתמוטטות.
מה הטיפול בהיפוך קיבה?
הטיפול הראשוני הוא הורדת הנפיחות של הקיבה (מבוצע באמצעות צינור אשר המוכנס לקיבה או מחט מיוחדת המוכנסת לקיבה דרך העור). בנוסף, הכלב יטופל באמצעות מתן נוזלים לווריד. לאחר מכן מבוצע ניתוח בו הקיבה מסובבת בחזרה למקומה ומקובעת באמצעות תפרים לצד הגוף (כדי למנוע היפוך קיבה חוזר). בנוסף הכלב יטופל במשככי כאבים, מגני מערכת עיכול ואנטיביוטיקה.
בחלק מן המקרים, בשל הנפיחות החמורה הנגרמת בשל ההתנפחות, חלקים מקיר הקיבה נפגעים בשל מתיחתה או קריעה של כלי דם ובשל כך יש צורך להסירם בניתוח, לעיתים בנוסף גם נגרמת גם פגיעה באספקת הדם אל הטחול ולכן אם הוא נפגע יש להסירו. במקרים חמורים קיימת גם פגיעה במערכת הקרישה של הדם ולכן יש צורך לטפל בכלב ע"י מתן מנות פלאסמה (אשר נקנית מבנק דם וטרינרי).
סיבוכים נוספים של המצב עשויים להיות הפרעות בקצב הלב או דימומים בשל הפגיעה בכלי הדם או במערכת הקרישה. בשל סיבוכים פוטנציאלים אלו יש לאשפז את הכלב להמשך ניטור מצבו בבית חולים וטרינרי (בדרך כלל למשך יומיים עד שלושה).
פרוגנוזה (תחזית החלמה מהיפוך קיבה)
אחרי ניתוח לתיקון היפוך קיבה וקיבוע הקיבה במקומה, חזרתיות של המצב הינה נמוכה ובמרבית המקרים הכלב מתאושש באופן מלא וחוזר לחיים תקינים ללא כל הגבלות.