סוגי מטחנות קפה
לכל מכונת קפה יש את סוג הקפה מתאים לה, כאשר עובי הטחינה הינו הגורם המשפיע העיקרי, מטחינה גסה ועד טחינה דקה מאוד. על מנת להגיע לרמת דיוק של עובי הקפה יש להשתמש בסוגי מטחנות שונות.
מהם הסוגים העיקריים של מטחנות הקפה?
ניתן לחלק את מטחנות הקפה לשלושה סוגים עיקריים: מטחנות ידניות, מטחנות סכינים ומטחנות דסקיות, כאשר מטחנות דסקיות מתחלקות לדסקיות שטוחות ( לרוב במכונות מסחריות) ודסקיות במבנה קונוס ( לרוב במטחנות ביתיות).
מה חשוב לבדוק במטחנה ידנית?
קשה להגיע לתוצאות הרצויות עם מטחנה ידנית, ולכן חשוב לוודא שהסכינים מיוצרים בעיבוד שבבי ולא ביציקה. זאת מהסיבה שביציקה קצה הלהב קהה יותר וכן פני השטח של הסכין אינם חלקים דיים. לעומת זאת, סכין בעל שבבים הינו חד יותר ובעל שטח פנים גדול יותר. כמו כן חשוב לבחון את סוג המתכת של המטחנה, המשפיעה על עמידות הסכין. במטחנה ידנית יש לשים לב למנגנון המאפשר לכוון את עובי הטחינה. מטחנות איכותיות לרוב מאפשרות כיוון מדויק יחסית.
מהי מטחנת סכינים ?
בבסיס מטחנת סכינים ישנה מערכת סכינים המסתובבת במהירות גבוהה , וקוצצת את פולי הקפה לאבקה בעובי הרצוי. ככל שטוחנים את הקפה זמן רב יותר הקפה הופך לדק יותר. מסיבה זו, הטחינה אינה אחידה ולכן לא מתאימה להכנת קפה המיועד לאספרסו. למרות שהמכונה יעילה לטחינת קפה עבור מרבית סוגי הקפה, אחד החסרונות הבולטים של מטחנות אלו הוא שהחום המופק בסיבוב הלהבים עלול לשרוף את הקפה ולפגוע בטעמו.
אילו סוגי מטחנות דסקיות יש?
מטחנת דסקיות טוחנת את פולי הקפה על ידי קציצת הפולים בין דסקית מסתובבת לבין משטח טחינה קבוע. ישנם שני סוגי דסקיות עיקריים: דסקיות במבנה עיגול שטוח ודסקיות במבנה קונוס. המרחק בין הדסקיות ניתן לכיוון בשני הסוגים, כאשר המרווח בעצם קובע את עובי הגרגירים שיתקבלו מהטחינה. לאחר טחינת פולי הקפה, האבקה נאספת במספר צורות:
? הקפה הטחון עובר למיכל ממנו פשוט לוקחים את הכמות הדרושה בעזרת כף מידה.
? הקפה הטחון מועבר ישירות לתוך מסננת.
? הקפה הטחון מועבר לתוך מיכל ועובר ממנו הלאה למסננת.
לכל מכונת קפה יש את סוג הקפה מתאים לה, כאשר עובי הטחינה הינו הגורם המשפיע העיקרי, מטחינה גסה ועד טחינה דקה מאוד. על מנת להגיע לרמת דיוק של עובי הקפה יש להשתמש בסוגי מטחנות שונות.
מהם הסוגים העיקריים של מטחנות הקפה?
ניתן לחלק את מטחנות הקפה לשלושה סוגים עיקריים: מטחנות ידניות, מטחנות סכינים ומטחנות דסקיות, כאשר מטחנות דסקיות מתחלקות לדסקיות שטוחות ( לרוב במכונות מסחריות) ודסקיות במבנה קונוס ( לרוב במטחנות ביתיות).
מה חשוב לבדוק במטחנה ידנית?
קשה להגיע לתוצאות הרצויות עם מטחנה ידנית, ולכן חשוב לוודא שהסכינים מיוצרים בעיבוד שבבי ולא ביציקה. זאת מהסיבה שביציקה קצה הלהב קהה יותר וכן פני השטח של הסכין אינם חלקים דיים. לעומת זאת, סכין בעל שבבים הינו חד יותר ובעל שטח פנים גדול יותר. כמו כן חשוב לבחון את סוג המתכת של המטחנה, המשפיעה על עמידות הסכין. במטחנה ידנית יש לשים לב למנגנון המאפשר לכוון את עובי הטחינה. מטחנות איכותיות לרוב מאפשרות כיוון מדויק יחסית.
מהי מטחנת סכינים ?
בבסיס מטחנת סכינים ישנה מערכת סכינים המסתובבת במהירות גבוהה , וקוצצת את פולי הקפה לאבקה בעובי הרצוי. ככל שטוחנים את הקפה זמן רב יותר הקפה הופך לדק יותר. מסיבה זו, הטחינה אינה אחידה ולכן לא מתאימה להכנת קפה המיועד לאספרסו. למרות שהמכונה יעילה לטחינת קפה עבור מרבית סוגי הקפה, אחד החסרונות הבולטים של מטחנות אלו הוא שהחום המופק בסיבוב הלהבים עלול לשרוף את הקפה ולפגוע בטעמו.
אילו סוגי מטחנות דסקיות יש?
מטחנת דסקיות טוחנת את פולי הקפה על ידי קציצת הפולים בין דסקית מסתובבת לבין משטח טחינה קבוע. ישנם שני סוגי דסקיות עיקריים: דסקיות במבנה עיגול שטוח ודסקיות במבנה קונוס. המרחק בין הדסקיות ניתן לכיוון בשני הסוגים, כאשר המרווח בעצם קובע את עובי הגרגירים שיתקבלו מהטחינה. לאחר טחינת פולי הקפה, האבקה נאספת במספר צורות:
? הקפה הטחון עובר למיכל ממנו פשוט לוקחים את הכמות הדרושה בעזרת כף מידה.
? הקפה הטחון מועבר ישירות לתוך מסננת.
? הקפה הטחון מועבר לתוך מיכל ועובר ממנו הלאה למסננת.
שאול רובין
(יעודכן בהמשך)
(יעודכן בהמשך)