על מוניטין ויוקרה לא מוותרים
חשבתם על זה פעם שכמעט לכל פירמה או בית עסק גדול יש את הפריט הייחודי שלו המהווה עבורו סימן מסחר ברור ומובהק? קחו למשל את בובת הבמבה של אסם: זוהי הבובה בעלת סימני המסחר הברורים והמובהקים ביותר עבור אחת מיצרניות המזון הגדולות ביותר בישראל. בובה קטנה, ידידותית, נעימה ובעיקר כייפית, המעניקה תחושה נוחה ואמיתית בדרך לקניית עוד שקית במבה באחת מרשתות השיווק. זוהי גם רק אחת מהדוגמאות סימני מסחר, המשמשים עבור כל חברה או בית עסק גדול את תעודת הזהות הייחודית שלו.
ערכים ויוקרה
סימני המסחר אינם באים לידי ביטוי רק באביזר איורי או פריט ייחודי מסט של מוצרים הנמכרים על ידי החברה. מדובר בקשת רחבה של סימני מסחר היכולים להיות חלק מהנוף של החברה על ידי אותיות הסמל הרשומות בצורה ייחודית, כיתוב גראפי אחיד וגם שימוש במספר שפות לאותה חברה יצרנית. יתרונותיהם של סימני המסחר אינם נמדדים תמיד בערכים פיזיים, מוחשיים. לעתים קרובות, חברה יצרנית מעוניינת ליצור בקרב הצרכנים ערים של מוניטין ויוקרה, סימני המסחר הם אלו המעניקים לה זאת.
שמירה
סימני המסחר משמשים כאמור את בית העסק להזדהות בקרב לקוחותיו והציבור בכלל. בעל העסק מודע לערך הרב הטמון סימני המסחר המאפיינים את העסק שלו, וכך גם עסקים אחרים המתחרים בו ובלקוחותיו. סימני המסחר משמשים לא רק ערכים להזדהות אישית עם העסק או החברה, אלא גם בעלי זהות משפטית ברורה. גם בתי המשפט מכירים היטב את סוגיית סימני המסחר, כשלא פעם הם עוסקים בשאלות משפטיות הלקוחות מהעולם המשפטי, במהלכו חברות מתקוטטות ביניהן על גניבת סימני המסחר זו מזו.
דין סימני המסחר
תחום סימני המסחר רחב ביותר והוא גם מעוגן במחלקה מיוחדת שהוקצתה לכך מטעם משרד המשפטים. במחלקה זו נאגרים כל סימני המסחר אשר נרשמו כחוק, וככאלו הם יכולים לשמש עבור החברות השונות את סימן הזהות הייחודי להן, הסימן שילווה אותן לאורך שנים וגם יבדל אותן מחברות מתחרות אשר ירצו לעשות שימוש סימני המסחר הללו. במקרה זה, יכולות החברות לעמוד על סימני המסחר המאפיינים אותן גם בזמן שהם מבחינים במתחריהן, המבקשות לעשות שימוש סימני המסחר, עליהן עמלו ושקדו במשך שנים.
בהליך רישומו של סימן מסחרי אצל רשם סימני המסחר, קיימים מספר שלבים: (לאחר הרישום יש לחדש את הסימן אחת לעשר שנים)
1. הגשת הסימן
2. קיבול ופרסום
3. רישום הסימן וחידוש
שנגמרה תקופת הפרסום ללא התנגדויות או משנתגברנו על ההתנגדויות, הסימן נרשם.
סימן המסחר ירשם תקופה של עשר שנים, לאחר מכן יש לחדשו כל עשר שנים.
המאמר נכתב עבור משרד עורכי דין אפלפלד ושות' בהנהלת אילנית אפלפלד. תחום התמחות המשרד הוא קניין רוחני הכולל סימני מסחר, פטנטים טזכויות יוצרים.