דף הבית  >> 
 >> 

הרשם  |  התחבר


על הנקה ושינה 

מאת    [ 13/05/2012 ]

מילים במאמר: 768   [ נצפה 4061 פעמים ]

פרופסור הלן בול היא אנתרופולוגית מדורהם, אנגליה, החוקרת אספקטים אבולוציוניים מתחום ההנקה והשינה.

היא מנהלת את מעבדת השינה באוניברסיטת דורהם, בה מתנהלים מחקרים בתחום השינה, מוות עריסה SIDS, הנקה, לינה משותפת וטיפול בתינוקות.

פרופ' בול והצוות שלה פיתחו אתר המספק מידע עדכני בכל הנוגע לשינה בטיחותית עם תינוקות ואפשר לקרוא את החומרים והמאמרים שלהם באתר http://www.isisonline.org.uk/ , ואף לעקוב אחרי הבלוג שלהם מפרסמים.

 

בהרצאתה במסגרת כנס יועצות ההנקה הבינ"ל gold 2012 היא התייחסה למחקרים עדכניים מתחום ההנקה והשינה ברחבי העולם.

היא הביאה מחקרים מארה"ב, אנגליה, ברזיל, סין, תאילנד ועוד.

 

כמה נקודות חשובות שציינתי לעצמי וראויות לדיון ולפיתוח בעיניי (מול הורים טריים, ביעוצים פרטניים, בקבוצות שהנושאים האלה עולים שם באופן תדיר ועוד):

 

·         המחקרים הראשונים על שינת תינוקות נעשו בשנות ה-50,60 וה-70 של המאה הקודמת והראו תינוקות שלא מתעוררים בין 12am- 5am. אולם חשוב להבין שמחקרים אלה נערכו באוכלוסיות מערביות בהן לא הייתה נהוגה לינה משותפת. כך שהתינוקות ישנו בחדרים נפרדים משלב מאד מוקדם לחייהם וכמובן שלא ינקו. כך שנשאלת השאלה האם יתכן שהתינוקות כן התעוררו, אולם הוריהם לא שמעו אותם בכלל?

 

·         מחקרים עדכניים יותר, כדוגמת מחקר מניו זילנד מ 2010 מראים שישנם דפוסים שונים לתינוקות ושבערך בסביבות גיל 5 חודשים כ-50% מהתינוקות מתחילים לישון שינה רצופה יותר (מ 22-6 בבוקר). אולם גם כאן אין מידע בנוגע להרגלי האכילה של התינוקות (יונקים או לאו).

אין גם התבוננות על מחזורי השעון הביולוגי של תינוקות. מידע שרק מתחיל להיאסף וודאי נראה אותו בא יותר לידי ביטוי במחקרים בשנים הקרובות.

 

·         כל נושא התקשורת בין הורים לתינוקות בנוגע לשינה הוא תלוי תרבות, סביבה ומשפחה. למשל, היא הראתה מחקר מתאילנד מ 2010 בו כ 50% מהתינוקות בגילאי 3 חודשים ומעלה התעוררו 1-2 פעמים בלילה וכ 50% מהתינוקות התעוררו 3-4 פעמים בלילה. מה שמעניין לראות הוא את הפרשנויות לתוצאות המחקר הזה שהן כבר מושפעות מהרעיונות המערביים לגבי שינה. הפרשנויות מחשיבות את המנהגים המסורתיים של טיפול בתינוקות, כפי שננהגו בתאילנד עד כה, כ" אינם נכונים" או "מפריעים" ויש ללמוד דרכים "חדשות" לטיפול בתינוקות.

 

·         מחקר מסין מראה שתינוקות יונקים ישנים זמן רב יותר ואף נרדמים מהר יותר כאשר הם מתעוררים ומקבלים לינוק, לעומת כאלה שאינם יונקים. ישנו מחקר נוסף (של טיקוצקי) הראה יותר שינה בתינוקות יונקים.

 

·         נתונים של פרופסור ג'יימס מק'קנה (חוקר ידוע בתחום השינה) שעובדו ע"י אחד מתלמידיו מראים שכאשר תינוקות ישנו עם אמהותיהם (לינה משותפת) הם נטו לאכול יותר במהלך הלילה.

 

·         אמהות מניקות נוטות לישון יותר מאמהות שאינן מניקות, אולם ישנם הבדלים משמעותיים בדיווחי האמהות במחקר הזה לבין מה שהראו המכשירים המודדים בפועל את שנתן (אקטוגרפים). נשים מניקות דיווחו על איכות שינה נמוכה יותר ויותר התעוררויות במהלך הלילה, על אף שבפועל אין הבדלים משמעותיים במציאות כפי שקלטו זאת מכשירי המידה.
מה זה אומר על מידת הציפיות של אותן אמהות מבחינה תרבותית? האם פה טמון ההסבר לשוני בדיווחים?

נראה שבכל זאת אמהות מניקות חוזרות לישון מהר יותר- האם זה קשור ללינה משותפת, להורמונים בתומכים בכך או לכך שהכנת תמ"ל בלילה דורשת זמן רב יותר? קשה לדעת.

·         מחקר מברזיל מראה שלינה משותפת תומכת בהנקה ממושכת יותר והם אפילו כינו זאת "מגנה מפני גמילה מוקדמת מהנקה".

·         מחקר מאלסקה שבחן מקרים של מוות עריסת SIDS בהקשר של לינה משותפת הראה שב 99% מקרי מוות הקשורים בלינה משותפת היה קשר לכך שהאמהות עישנו או לצריכה של סמים ואלכוהול ע"י האמא או בן זוגה.
במרבית המקרים של לינה משותפת לא נרשמו בעיות בטיחות כאלה או אחרות כלל, מלבד המקרים הקשורים לחומרים שהוזכרו פה, כך שישנו קשר מובהק בין עישון, צריכת סמים ואלכוהול לבין מוות עריסה המקושר ללינה משותפת.

·         באנגליה נמצא גם קשר בין צריכת סמים ואלכוהול למוות עריסה SIDS וכן לשינה משותפת שאינה במיטה, אלא בספה, למשל.

·         גם בארה"ב מצאה Dr. Kathleen Kendall Tackett  קשר למקומות לינה בעייתיים כמו ספה, או כסא, בהקשר של מוות עריסה SIDS

·         המסקנה מכלל המחקרים הללו, ברחבי העולם, היא כי כ-60% מההורים ישנו עם התינוקות שלהם בצורה כזו או אחרת. חלקם הניכר בהחלט מודעים לסכנות ולאזהרות ולהמלצות של ארגוני בריאות למיניהם.
מאחר ואנשים ימשיכו ממילא לעשות את הראוי בעיניהם יהיה זה נכון ללמד אותם מהי הדרך הנכונה והבטוחה ביותר לישון ביחד עם התינוקות ולא לומר להם שזה "אסור" או לתת להם הרגשה שהם "לא בסדר" כי אז הם פשוט לא ידווחו על זה וימשיכו בכל מקרה לנהוג כך.
חשוב להבין שישנם הבדלים בין ארצות ותרבויות שונות (למשל, מחקרים שנעשו באנגליה על תרבויות של יוצאי פקיסטן, הודו ודרום אסיה) בהקשר של לינה משותפת ובהתאם לאלה יש להתאים את ההנחיות וההמלצות.

 

 

ורד לב היא נטורופתית N.D., יועצת הנקה מוסמכת IBCLC ואם ל-4. עוסקת ביעוצים פרטניים בתחומי הנטורופתיה, תזונה והנקה, בשילוב עם אבחון אירידיולוגי, עבודת מודעות ועוד. מקבלת מטופלים בקליניקה בכרכור. מקיימת הרצאות וסדנאות בתחומי הנטורופתיה, תזונה, הנקה, ריפוי ובריאות (הכנה להנקה, תזונה לנשים בהריון, תזונת מניקות, המעבר למוצקים, תזונה בהתאם לעונות השנה, איך לאכול נכון, מפגשי בישול בריא ועוד). מרצה בנושאי נטורופתיה, תזונה והנקה במכללות לרפואה משלימה ובהכשרות מקצועיות של תחומי ההריון והלידה. מדריכה בליגת לה לצ'ה ישראל. חברה ב"אגודה הישראלית לנטורופתיה ולתזונה טבעית" וב"איגוד הישראלי ליועצות הנקה מוסמכות". כותבת מאמרים רבים בנושאים אלו.   במשך שנים ניהלה פורומים שונים בנושאי נטורופתיה, הריון ולידה, הנקה ותזונה וכעת מנהלת את: פורום "נטורופתיה למשפחה" http://www.blabla4u.com/sites/blabla4u/ForumsII.asp?ForumID=13687 ואת "המטבח הפתוח של ורד לב" בפייסבוק http://www.facebook.com/vered.leb?ref=profile#/group.php?gid=296205795006&ref=mf   ליצירת קשר: 052-8527755  href="mailto:veredudu@013.net.ilveredudu@013.net.il">">veredudu@013.net.il  




מאמרים חדשים מומלצים: 

חשיבות היוגה לאיזון אורח חיים יושבני  -  מאת: מיכל פן מומחה
היתרונות של עיצוב בית בצורת L -  מאת: פיטר קלייזמר מומחה
לגלות, לטפח, להצליח: חשיבות מימוש פוטנציאל הכישרון לילדים עם צרכים מיוחדים -  מאת: עמית קניגשטיין מומחה
המדריך לניהול כלכלת משק בית עם טיפים ועצות לניהול תקציב -  מאת: נדב טל מומחה
חשבתם שרכב חשמלי פוטר מטיפולים.. תחשבו שוב -  מאת: יואב ציפרוט מומחה
מה הסיבה לבעיות האיכות בעולם -  מאת: חנן מלין מומחה
מערכת יחסים רעילה- איך תזהו מניפולציות רגשיות ותתמודדו איתם  -  מאת: חגית לביא מומחה
לימודים במלחמה | איך ללמוד ולהישאר מרוכז בזמן מלחמה -  מאת: דניאל פאר
אימא אני מפחד' הדרכה להורים כיצד תוכלו לנווט את קשיי 'מצב המלחמה'? -  מאת: רזיאל פריגן פריגן מומחה
הדרך שבה AI (בינה מלאכותית) ממלאת את העולם בזבל דיגיטלי -  מאת: Michael - Micha Shafir מומחה

מורנו'ס - שיווק באינטרנט

©2022 כל הזכויות שמורות

אודותינו
שאלות נפוצות
יצירת קשר
יתרונות לכותבי מאמרים
מדיניות פרטיות
עלינו בעיתונות
מאמרים חדשים

לכותבי מאמרים:
פתיחת חשבון חינם
כניסה למערכת
יתרונות לכותבי מאמרים
תנאי השירות
הנחיות עריכה
תנאי שימוש במאמרים



מאמרים בפייסבוק   מאמרים בטוויטר   מאמרים ביוטיוב