עו"ד גיל נדל, עו"ד ליז אהרון
לאחרונה, פסק בית משפט השלום בראשון לציון, כי בכפוף להפקדת ערבות בשיעור של 150% משווי הסחורה, ישחרר סוכן האוניה, חברת גרין ספנות, טובין המאוחסנים בבונדד אשדוד לידי היבואן בישראל, וזאת גם ללא הצגת שטר המטען המקורי וללא קוד המטען.
בית המשפט קיבל את עמדת סוכן האוניה, כי שחרור הטובין הנ"ל בלא הצגת שטר מטען מקורי או קוד מטען וללא הפקדת ערבויות מתאימות, עלול לחשוף אותה לתביעות מצד מחזיקי שטר המטען המקורי בעתיד, ובנסיבות אלה התנה בית המשפט את שחרור הטובין בערובות הולמות.
סיפור המקרה:
חברת טובישי ייבאה בהובלה ימית מסכי LCD מחברה זרה. היבואן הגיש תביעה על סך כ-350,000 ש"ח נגד היצואן הזר, וביקש לעקל את הסחורה שהגיעה ארצה. בית המשפט הורה על עיקול הטובין, ובשלב מאוחר יותר, הורה בית המשפט לפרוק את הטובין ולאחסן אותם במחסני בונדד אוברסיז באשדוד.
בשלב מסוים, הסכימו הצדדים להצעת בית המשפט, לפיה הטובין שיובאו ארצה בהובלה ימית בעבור טובישי (היבואן) ימכרו, המקדמה ששילם היבואן למוכר תוחזר לו, הוצאות האחסנה, הפריקה והמכירה יופחתו, ויתרת התמורה תופקד בחשבון נאמנות וגורלה יוכרע במסגרת ההתדיינות בתיק העיקרי.
לצורך מכירת הטובין, הורה בית המשפט על מסירת שטר המטען המקורי. אז התברר, שהחברה הזרה (המוכרת) שינתה את דעתה ומתנה את שחרור שטר המטען המקורי או את הקוד הנדרש לשחרור המטען בקבלת יתרת התמורה לידיה, זאת בניגוד להחלטת בית המשפט. כתוצאה מכך, נוצר מצב בו הטובין מוטלים כאבן שאין לה הופכין במחסני בונדד באשדוד, כאשר הוצאות האחסנה מאמירות.
המצב שנוצר בגין סירוב לקיים את החלטת בית המשפט, כלומר סירוב החברה הזרה למסור את שטר המטען, הוא שהטובין אינם נמכרים לרוכש.
החלטת בית המשפט:
בנסיבות אלה, הורה בית המשפט בראשית הדברים, כי הוא מטיל קנס על החברה הזרה בגין ביזיון בית המשפט, כלומר, בשל סירובה למסור את שטר המטען המקורי חרף החלטת בית המשפט, אך דחה את מימוש הקנס למשך מספר ימים.
בנוסף, הורה בית המשפט כי סוכן האוניה ישחרר את הטובין המאוחסנים בבונדד אשדוד לצורך מכירתם, וזאת ללא הצגת שטר המטען המקורי או קוד המטען, כדי לאפשר את מכירתם.
סוכן האוניה טען כי שחרור סחורה ללא שטר מטען מקורי עלול לחשוף אותו לתביעות מצד מחזיקי שטר המטען המקורי, אם זה יוצג בעתיד.
בית המשפט ציין כי שטר המטען המקורי הוא מסמך קנייני המקנה למחזיק בו את הזכות לדרוש ולקבל את החזקה במטען שנקוב בשטר ובנסיבות אלה, ומסמך זה אכן חושף את סוכן האוניה לסיכון שהשטר יסוחר לצד שלישי, אשר ידרוש את הטובין מסוכן האוניה או מהמוביל הימי.
בית המשפט קבע כי תנאי לחיוב סוכן האוניה לשחרר את הסחורה ללא קבלת שטר המטען המקורי או הקוד המאפשר את הגישה לשטר המטען המקורי, הוא הפקדת ערבות בנקאית, בסכום המשקף 150% משווי הסחורה.
בסופו של דבר, בית המשפט מצא פתרון למצב בו חרף החלטה שיפוטית, המחזיק בשטר המטען מסרב לשחררו, והטיל את הוצאות ההליך ושכר טרחת עוה"ד, על החברה הזרה.
[ת.א. (שלום ראשל"צ) 35278-08-11 גרין ספנות בע"מ נ' טובישי סחר בע"מ, השופט אורן שוורץ, החלטה מיום 25.4.12. ב"כ הצדדים - לגרין ספנות (סוכן האוניה) - עו"ד דיסני ממשרד ש. פרידמן. לטובישי סחר (היבואן)- עו"ד ברמי. לחברה הזרה - עו"ד אקשטיין].
הערות:
אין זו הפעם הראשונה שבית המשפט מורה על שחרור סחורה ללא הצגת שטר מטען מקורי. למשל, במקרה שעלה לדיון בשנת 2006, משלוח של בגדי אופנה הגיע לישראל, אך היבואן לא יכול היה לשחרר את המשלוח, וזאת משום שהמשלח הסיני הבינלאומי שטיפל בשילוח, סירב למסור את שטר המטען המקורי למשלח הבינלאומי בישראל, בשל סכסוך בין המשלחים, שאינו קשור למשלוח.
באותו מקרה, היבואן, שיוצג על ידי משרדנו, שילם בעבור הסחורה ולא הייתה כל מחלוקת בינו לבין המוכר בסין, ולאור זאת, הורה בית המשפט לשחרר את הסחורה לידי היבואן גם ללא הצגת שטר המטען המקורי [בש"א (שלום רחובות) 1912/06 אפנת רן-לי סחר (2003) בע"מ נ' UNI LOGISTICS INC.].
עו"ד גיל נדל עוסק בתחום דיני יבוא ויצוא, מסי יבוא ומסים עקיפים, חוזים בינלאומיים, הובלה ושילוח בינלאומי וקנין רוחני. עו"ד נדל מרצה בפורומים מקצועיים רבים כגון מכון היצוא, לשכת עורכי הדין, ארגוני סוכני המכס והמשלחים הבינלאומיים, איגוד שלכות המסחר ועוד. לעו"ד נדל מדור קבוע בעיתון "תעשיות", במגזין PORT 2 PORT, ובפרסומים נוספים. חומר נוסף מאת עו"ד נדל ניתן להוריד באתר האינטרנט, בכתובת http://www.nadel-law.co.il האמור לעיל הינו מידע כללי ואינו מהווה חוות דעת משפטית. לקבלת ייעוץ משפטי יש לפנות לעורך דין עם מלוא פרטי המקרה הספציפי. מידע על ספרים מפרי עטו של עו"ד גיל נדל ניתן למצוא באתר האינטרנט: http://www.tradelibrary.co.il
>