לפני המתכון הנפלא אספתי קצת מידע על עדשים:
בעברית לא קיימת המילה עדש, אלא רק המילה עדשה (נקבה).
ועדשה, במשמעות lentil, הקטניה אותה אוכלים - והטיותיה עדשים, עדשת-, עדשי-.
העדשים החומות מתוכנית הבישול הן צורת הרבים של עדשה, ולא של עדש.
קל יהיה לזכור לפי ספרות הילדים שגדלנו עליה: הנסיכה על העדשה, ולא הנסיכה על העדש!
עדשים - קטניה עם ערך תזונתי מרשים
• העדשים עשירים בחלבון ומכילים הרבה סיבים תזונתיים, מגנזיום, סידן, ברזל , ויטמינים A ו1B וגם חומצה פולית
• לעדשים אינם מכילים גפרית ולכן קלות לעיכול (עם פחות תופעות לוואי) מקטניות אחרות.
• לאנשים עם בעיות כלהעדשים מסייעים לשמירה על רמת סוכר קבועה בדם, מורידים את הכולסטרול בדם, ומאזנים את לחץ הדם ובכך מסייעים להורדת הסיכוי ללקות במחלות לב.
סוגי עדשים
• ישנם המון סוגים ומינים לעדשים, ומתוכם ארבעה מוכרים ביותר כאן: חומות,שחורות,ירוקות וכתומות.
• העדשים הירוקות והכתומות נוטים להיות דביקים לאחר הבישול ולשנות צורה, ולכן מתאימים מאוד למרקים או להסמכת תבשילים
• העדשים השחורות והחומות, עמידים בבישול ולכן טובים להוספה לסלטים
עדשים ברפואה הסינית
• עדשים ברפואה הסינית ידועים כמזון משתן ועוזר בהוצאת לחות מהגוף
• עדשים מחזקים את הלב , הכליה, הטחול והקיבה
* הכנת עדשים מונבטות-
שמים עדשים ירוקות בכמות שבוחרים (אני שמה 2 כוסות ומקפיאה אחר כך חצי מהכמות המוכנה)
ממלאים מים עד 5 ס"מ מעל העדשים ומשרים ללילה.
בבוקר מסננים את המים במסננת ומניחים מעל קערה לספיגת יתר המים, מכסים במגבת ומניחים להנבטה למשך יומים ,חשוב להקפיד לערבב ולהזליף מעט מים 3 פעמים ביום, אני שומרת במקרר כדי שלא יעלו עובש וכדומה אך זה יכול לעכב את תהליך ההנבטה, כאשר יצא נבט קטן אז ניתן לאכול ללא בישול, אפשר להוסיף למרק ל-15 דקות בישול אחרונות, ככל שהנבט ארוך יותר כך יורדת רמת החלבון.
עדשים שחורות הן בטעם אגוזי – מומלץ מאוד לנסות.
עדשים 100 ג' *מאתר usda.gov
מונבט, חי יבש, מבושל
25 19 סידן
16.5 1.5 ויטמין C
45 8 ויטמין A
גבוהות יותר חומצות אמינו
הקפדה על תזונה מאוזנת תתרום לשמירה על בריאות הגוף שהיא תנאי הכרחי לשמירה על בריאות הנפש וכדי לחיות חיים שמחים ומאושרים, אין זה מספיק לטפח את האישיות וההשכלה, צריך גם לעסוק בפעילות גופנית ולשמור על תזונה נכונה, כי נפש בריאה - בגוף בריא!
מתכון לסלט תרד חם- צימחוני מאת יעל אגבלי
החומרים:
2 כוסות עלי תרד חתוכים
2 בצלים חתוכים לקוביות
פטריות פורטבלו או שמפיניון חתוכות
* כוס עדשים מונבטות
חתיכת טופו עם עשבי תיבול וצ'ילי חתוכים לקוביות יפות
אגוזי מלך
אגוזי ברזיל שבורים לשתי חתיכות
עגבניות שרי חתוכות לעיגולים יפים
2 כפות שמן זית
מעט מלח
2 קוביות שום קפוא
ההכנה:
מחממים מחבת יציקה או מחבת כבדה אחרת מוסיפים 1 כף שמן זית ומאדים את הבצל 3 דקות, מוסיפים את עלי התרד והפטריות ומאדים עוד 3 דקות, מוסיפים את יתר המרכיבים ומאדים עוד 2 דקות עד שטועמים מעלי התרד ומרגישים שהם פריכים ומבושלים. מזליפים את כף שמן הזית הנוספת ומגישים בצלחת יפה.
מנה טעימה מאוד, מזינה מאוד ועשירה מאוד בצבעים וטעמים, בתאבון!!!!!
הגיע הזמן לשינוי! יעל אגבלי ליווי כלכלי למשפחות מאמנת אישית בהתמחות בית הספר למאמנים במכון אדלר 052-3225841