קומפוסט:
עציץ אוויר הוא אחד המיכלים הטובים ביותר ליצירת קומפוסט, בין אם מדובר ביצירת קומפוסט לשימוש ביתי והן לשימוש חקלאי בכמויות גדולות. הכנת הקומפוסט כפי שנפרט בהמשך היא תהליך בו אנו "מבשלים" בשמש את השאריות האורגניות של מוצרים שונים, כשבתהליך ה"בישול" נוצרים חומרי דישון שעם פיזורם בשטחי הגידול שלנו, למעה משמשים חומרי מזון לצמח, וכמובן שאלו הם חומרי מזון אורגניים, במילים אחרות דשן אורגני ביתי נוצר מהכנת הקומפוסט. העיקרון של הכנת הקומפוסט מדבר על איסוף חומרים שונים ממקור אורגני המתפרקים בקלות, ערבובם במיכל כלשהו והשארתם תחת כיפת השמיים במכסה סגור. יש לאפשר כניסת אוויר על מנת לפרק, בעזרת חמצן, את השאריות האורגניות ולהפכם לדשן. כאן נכנסים לתמונה עציצי האוויר. היות והעציצים מאפשרים זרימה חזקה וטובה של אוויר הם ממש אידיאלים ליצירת קומפוסט, הם מאפשרים היווצרותם של בקטריות הפועלות בתוך הקומפוסט ועוזרות ביצירתו. העציצים, כאמור, עשויים 100% פלסטיק ממוחזר, קשיחים ועמידים לשמש.
חומרים להכנת קומפוסט:
חומרים חומים – מתפרקים לאט אך עשירים במרכיבים עתירי פחם:
• - קש, נייר גרוס, פתיתי נייר, מצעים לחיות (ארנבות, אוגרים)
• - עלי שלכת
• - נסורת, שבבי עץ
• - קרטון כדוגמת קופסת קורנפלקס, נייר טואלט, קופסאות ביצים
• - נייר גרוס שאמור ללכת למחזור (נייר, מכתבים, וכו')
• - נייר עיתון ונייר מגזינים
• - ישנם חומרים נוספים שניתן להשתמש ליצירת קומפוסט, שאלו אותנו
חומרים ירוקים:
• - דשא קצוץ
• - עשבים
• - קליפות קשות ורכות של פירות וירקות
• - פירות וירקות שלא נאכלו, לא מבושלים
• - שקיות תה, קפה לאחר בישול
• - צואת חיות – רק של כבשים, סוסים, פרות וכו' (לא של כלבים וחתולים)
• - צואת עופות (עשיר בחנקן ומעולה לצמחייה)
חומרים נוספים:
• - קליפות ביצים
• - אפר עצים וסיגריות (חשוב לערבבו מיידית)
• - סיבים כגון סיבי צמר וכותנה.
לא לשימוש להכנת קומפוסט:
• - דגים
• - בשר
• - צואת חתולים וכלבים
• - אוכל שבושל
• - פלסטיק
איך להכין קומפוסט:
תחילה יש להרכיב את עציץ האוויר ולהניחו במקום החשוף לאור.
לאחר מכן יש להכין את השכבה התחתונה של הקומפוסט אשר תורכב ממוצרים חומים אשר ריפדנו עימם את תחתית העציץ. לאחר מכן שכבת ירוקים וחומרים נוספים ואז שכבת חומים וחוזר חלילה. כל הוספה של שכבה דורשת דחיסה של השכבות הקודמות ועליה נניח את השכבה החדשה. אחת למספר ערבובים מומלץ להוסיף חומרים עשירי מינראלים כגון צואת עופות או חומרים קנויים. חשוב מאוד לסגור ולכסות את העציץ לאחר שסיימנו למלאו (אפילו חלקית) ולאחר הערבוב והדחיסה. ללא "בישול" התערובת לא נקבל קומפוסט איכותי. במידה וחסרה לחות לתערובת יש להשקותה במים ולערבב. יש למצוא את האיזון שבין תערובת דחוסה מידי ורטובה לבין תערובת קלה ויבשה.
כאשר התערובת מוכנה, נקבל תערובת לחה מעט, דחוסה מעט בעל ריח מתקתק הדומה לריח יער לאחר גשם. את הקומפוסט נערבב עם אדמת השתילה שלנו, בתוספת פרלייט (מומלץ מאוד) על מנת לקבל תערובת גידול טוב, עשירה במזינים, מינרלים, הורמונים ובקטריות חיוביות.
הסימנים להצלחת הקומפוסטציה בשלב הסופי.
· לקומפוסט כמעט ואין ריח.
· הקומפוסט לא חם.
· אין זבובים סביב הקומפוסט
· צבעו חום כהה
· הוא מפורר היטב
· על ערמת הקומפוסט לא גדלים עשבים.
· החומר ההתחלתי לא ניכר בצורתו (למשל: קש)
אבינועם טלמן
אנו מתמחים בתחום הגינון האורגני וההידרופוני. לפרטים נוספים הינכם מוזמנים לבקר באתרנו