רעידת אדמה חזקה, היא תרחיש אשר עלול לקרות במדינתנו בשנים הקרובות. כחלק מהיערכותה של המדינה לתרחיש זה, נוצרה תכנית בשם תמ"א 38, במסגרתה מבוצעות עבודות חיזוק למבני מגורים, הנמצאים בסכנת קריסה, במקרה של רעידת אדמה.
כתמריץ להצטרפות התושבים לתמ"א 38, מקבלים בעלי הדירות, גם הטבות נוספות, מלבד חיזוק המבנה. הטבות אלו משבחות את הדירות ומעלות את שווין, כאשר ישנה ההטבה האטרקטיבית ביותר והיא הוספת מרפסת. מי נושא בעלויות החיזוק והשיפוץ? הקבלן המבצע אשר מקבל בתמורה, זכויות בנייה על גג מבנה המגורים.
האם מחויב הקבלן לתת כל ההטבות במסגרת הפרויקט? חלק מן ההטבות, כמו שיפוץ המבנה, הן חובה אך ההטבות היקרות ביותר ובראשן, הוספת מרפסת, נתונות לשיקול דעתו של הקבלן וקבלתן, דורשת ניהול משא ומתן. מטבע הדברים, ככל שערך הקרקע רב יותר, כך פשוט יותר לשכנע את הקבלן, לתת את ההטבות היקרות, משום שהתמורה שיקבל הקבלן, ממכירת הדירות, גדולה יותר.
הוספת מרפסת – בונוס אמיתי!
תמ"א 38, ביקשה ליצור תמריץ משמעותי לבעלי דירות, להצטרף לתכנית ולדאוג לחיזוק המבנה. לפיכך, יצרה עסקה שעל פיה, ההוצאה של עבודות החיזוק, אינה על כתפי הדיירים, אלא על כתפיו של הקבלן. יוצרי התכנית אף הלכו צעד קדימה וביקשו לתת תמריץ כלכלי ולא רק בטחוני, לתכנית ועל כן, הקבלנים המבצעים, נדרשים לתת הטבות נוספות, מלבד חיזוק המבנה.
בין ההטבות ישנן: שיפוץ הלובי וחדר מדרגות של המבנה, שדרוג הגינה, שיפוץ חדר האשפה וכיו"ב. מדובר ללא ספק, בהטבות אטרקטיביות אך אין מחלוקת כי ההטבה הכדאית ביותר, היא הוספת מרפסת. הטבה זו משפרת את איכות חיי הדיירים, לאין שיעור ויתרה מזאת, היא מעלה את ערך הדירה, בעשרות אחוזים.
בניגוד להטבות המוזכרות לעיל, הקבלן אינו מחויב להוסיף מרפסת לכל דירה במסגרת התכנית ולכן, יש לנהל עמו משא ומתן, כדי לקבל את ההטבה הזו, שכן הדבר נתון לחלוטין, לשיקול דעתו. כיצד מקבלים אפוא, את ההטבה האטרקטיבית הזו של הוספת מרפסת?
ניהול משא ומתן על ההטבה
הוספת מרפסת, היא ההטבה הכדאית ביותר עבור בעלי הדירות, אך הקבלן, אינו מחויב לתת את ההטבה הזו. יש לנהל משא ומתן עם הקבלן, על מנת שיסכים לבנות מרפסת לכל דירה וטוב יעשו בעלי הדירות, אם יפקידו משימה זו אצל עורך דין המתמחה במקרקעין ובעל ניסיון בתמ"א 38.
בניית מרפסת לכל דירה, כרוכה בעבודה, זמן ובכסף כמובן. על כן, נכונותו של הקבלן, לתת את ההטבה של הוספת מרפסת, עולה, ככל שפוטנציאל הרווח שלו, גבוה יותר. במה הדבר תלוי? בערך הקרקע. ככל שערך הקרקע, גבוה יותר, כך, שווין של הדירות שיבנה הקבלן על גג המבנה, יהיה גבוה יותר.
תמ"א 38 – בדקו את זכאותכם!
הצטרפות לתמ"א 38, תלויה בעמידה בתנאי הזכאות ואלו הם המרכזיים שבהם:
1. בניין מגורים : תמ"א 38 מיועדת למבני מגורים בלבד.
2. בן 2 קומות ומעלה: מבנים בעלי 2 קומות ומעלה בלבד, זכאים להצטרף לתכנית.
3. נבנה לפני 1980 : בניין המגורים נבנה לפני שנת 1980.
4. אינו מועמד להריסה : ניתן למבנה צו הריסה קבוע, לא ניתן יהיה לצרף את הבניין לתכנית.
אם הבניין שלכם עומד בתנאים אלו, פעלו בהקדם לחיזוק המבנה שלכם ותוכלו ליהנות משלל ההטבות, לרבות הוספת מרפסת, אשר ישפרו את איכות חייכם וישבחו את הנכס שלכם.
פרויקט תמ"א 38, הוא בעל חשיבות ביטחונית גדולה. בניין אשר עובר עבודות חיזוק, יהיה עמיד בפני רעידת אדמה ויגן על חיי דייריו. נוסף על זאת, תמ"א 38, גם מעלה את שווין של הדירות, בזכות ההטבות השונות שניתנות לבעלי הדירות, על ידי הקבלן. הוספת מרפסת היא ההטבה האטרקטיבית ביותר בפרויקט וכדי לקבלה, יש לנהל משא ומתן עם הקבלן המבצע.