במאמר הבא נתייחס להיבטי מס הכנסה במקרה בו תושב ישראל (בהנחה כי הוא אכן תושב ישראל ? רשימה לגבי מבחני תושבות תפורסם במאמרים הבאים) עובד בחו"ל אצל מעביד זר.
במקרה דנן, אזי המעביד הזר כמובן ישלם את המיסים החלים בארה"ב, אולם המעביד לא יעביר לרשויות המס בישראל את המיסים שהעובד יהיה חייב בהם מכורח היותו תושב ישראל. משכך, חובת הדיווח על ההכנסות בשנת המס ותשלום המיסים (אם חבות שכזו אכן תחול..) יחולו על העובד. הדיווח על ההכנסות יהיה באמצעות הגשת דו"ח מס בתחילת השנה העוקבת.
לצורך חישוב ההכנסה החייבת שתדווח למס הכנסה בישראל העובד רשאי לנכות מהכנסתו ממשכורת הוצאות שהוצאו בקשר לנסיעתו לחו"ל, אם הנסיעה לחו"ל והשהייה שם היו הכרחיים לצורך ייצור ההכנסה.
להלן סוגי ההוצאות אותן ניתן לנכות מההכנסה מעבודה שהופקה בחו"ל:
א. כרטיסי טיסה לחו"ל - תקנות מס הכנסה קובעות כי הוצאות בגין רכישת כרטיסי טיסה במחלקת תיירים/ עסקים תהיה מותרת בניכוי במלואה.
ב. הוצאות דיור - תקנות מס הכנסה קובעות כי הוצאות שהוצאו בקשר לנסיעה לחוץ לארץ, אם הנסיעה והשהייה שם היו הכרחיים לייצור הכנסה אזי יותרו הוצאות בשל לינה/דיור בסכום של 107 דולר או הוצאות הלינה שהוצאו בפועל, לפי הנמוך מבינהם.
עוד נציין כי סכום זה נכון למקרה בו מדובר בנסיעה שכללה יותר מ-90 לינות.
ג. הוצאות שכירות רכב בחו"ל - ע"פ התקנות, הסכום המותר בניכוי יהיה הוצאות השכירות בפועל או 53 דולר ליום, לפי הנמוך.
ד. הוצאות שהייה בחו"ל/אש"ל - ע"פ התקנות, במידה ונדרשו הוצאות דיור אזי ההוצאה המותרת בניכוי תהא לא יותר מ-68 דולר ליום.
ה. הוצאות ביקור מולדת - התקנות לא מתייחסות להוצאה זו, אולם ייתכנו מקרים בהם יהיה ניתן לטעון כי זו הוצאה מוכרת.
נציין כי סכומים אלו נכונים לשנת 2010 והם צפויים להתעדכן בשנים הבאות בהתאם למדד המחירים לצרכן. כמו כן חשוב מאוד לשמור קבלות!
כמו כן, המס ששולם בארה"ב יקוזז מחבות המס שתחול בישראל וזאת ע"פ פקודת מס הכנסה ובהתקיים התנאים המנויים בפקודת מס הכנסה.
במידה והמעביד הינו ישראלי אז יחולו כללים אחרים. הכללים קובעים סכומים אחרים הניתנים לניכוי והוצאות שונות אחרות אשר יותרו בניכוי, אולם מאידך הן שוללות התרת נקודות זיכוי מסוימות וקובעות שיעורי מס שונים. פירוט בנוגע לכללים אלו יתפרסם בהמשך.
היבטי ביטוח לאומי
גם כאן התשובה תלויה בזהות המעביד. אם המעביד הינו ישראלי אז כמובן שהוא ידאג לשלם את דמי הביטוח הלאומי, אולם אם המעביד הינו זר אזי החובה לתשלום דמי הביטוח הלאומי ודמי ביטוח הבריאות יחולו על העובד, ולא ניתן יהיה לקזז את תשלומי הביטוח הלאומי והבריאות ששולמו בחו"ל, מהסכום אותו יהיה חייב העובד לשלם לביטוח הלאומי בישראל (למעט מקרה בו קיימת אמנה לביטחון סוציאלי עם המדינה בה ישהה, הרי אז ניתן יהיה לקזז את דמי ביטוח הבריאות ששולמו במדינה הזרה מדמי ביטוח הבריאות שהעובד צריך לשלם בישראל).
נ.ב מטעמי נוחות הרשימה נכתבה בלשון זכר, אולם הכוונה היא הן לזכר והן לנקבה
אין בתוכן דלעיל משום המלצה, חוות דעת משפטית או יעוץ משפטי; כמו כן התוכן דלעיל אינו מתיימר להיות מדויק ו'/או מקיף ו/או עדכני, והמסתמך על המידע עושה זאת באחריותו ועל דעת עצמו בלבד.
אבי באבאי, רו"ח בעל המשרד אבי באבאי רואי חשבון המתמחה בביקורת ומיסים.
לאתר האינטרנט של המשרד: www.ba-cpa.co.il