המלצות להורים לילדים לקויי קשב וריכוז לקראת החופש הגדול
החופש הגדול מתקרב והמחשבה על הבלגן הצפוי בבית מלחיצה במיוחד הורים לילדים בעלי הפרעת קשב וריכוז. רבים מהם בוחרים לקחת הפוגה מהטיפול התרופתי, אבל ללא ריטלין השעמום גובר ואיתו מחריפות ההשתוללויות והמריבות בין האחים.
"אני מרגישה שזו בכלל לא אני, כשאני מוצאת את עצמי צועקת כל כך" שיתפה אותי טל (שם בדוי).
"אני מודעת לכך שהצעקות שלי מגבירות את המהומה בבית, אבל אני מאבדת שליטה.
מילא אם זה היה קורה לעיתים רחוקות, אבל בחופש הגדול זה יכול לקרות לי כל יום..."
הורים רבים מדווחים על קושי להתמודד עם ההתנהגויות הבלתי רצויות לאורך תקופת הקיץ הארוכה והחמה. הם מאוכזבים, כועסים על עצמם ומתמלאים ברגשות אשם.
"אלו בדיוק הימים שאני מוצאת את עצמי מבזבזת כספים שאין לי, בקניון, כדי לפצות את אותם".
ריכזתי עבורכם מספר טיפים שיעזרו לכם בחופש הגדול:
תכננו את החופש כך שייתן מענה לצרכים המיוחדים של הילדים
ילדים בעלי הפרעת קשב וריכוז מסוגלים להתרכז פרקי זמן קצרים וזקוקים להפסקות מרובות. התאימו את סוג הפעילות לא רק לתחומי ההתעניינות של הילדים אלא גם לקשייהם הספציפיים.
תכננתם ביקור במוזיאון המדע? בדקו בראשית הביקור היכן ממוקמת החצר שתאפשר להם לפרוק אנרגיה. היו מוכנים לאפשרות שתיאלצו לקצר את הביקור ודאגו לתכנית חילופית.
נהלו סדר יום קבוע מופחת בלחצים
ילדים בעלי הפרעת קשב וריכוז משקיעים אנרגיה מרובה כדי ללמוד. הם זקוקים להפוגה מהלחץ שתאפשר להם לצבור כוחות מחודשים. מאידך, הם מתפקדים טוב יותר בסדר יום קבוע וידוע מראש.
זה הזמן לגלות גמישות ולהימנע מלחצים שאינם הכרחיים.
ילדכם נדרש למלא חובות לימודיות גם בחופש? עזרו לו לחלק אותן למשימות קטנות עם הפסקות מרובות.
העדיפו לתכנן את ביצוע המטלות במחצית השנייה של החופש הגדול. כך יתאפשר לו לנוח בחלקו הראשון של החופש וממילא, למידה במחצית הראשונה של החופש יכולה להישכח עד תחילת הלימודים.
הגדירו גבולות שתוכלו לעמוד בהם
השעמום והשהייה הארוכה בבית מגבירים חשיפה לסיכונים כמו חומרים רעילים בגילאים הצעירים. בגילאים מאוחרים יותר, עם סדר יום הפוך, מבלים הילדים שעות ארוכות מול המחשב או בחוץ. כך הם נחשפים לסכנות האינטרנט, לשתיית אלכוהול ולאלימות.
היו מודעים לכך שילדים בעלי הפרעת קשב וריכוז נוטים יותר ללקיחת סיכונים והגדירו גבולות ברורים. אל תשכחו לקבוע גבולות כאלה שאתם תוכלו לעמוד בהם, ולא תחזרו בכם לאחר לחץ מצד הילדים.
גלו ערנות ומעורבות בחייהם כדי שתדעו מתי נחוצה התערבות.
פנו זמן לכל ילד בנפרד
בילוי של שעות ארוכות של ילד לקוי קשב וריכוז עם אחיו, יכול להיות מלווה בהתמודדויות לא קלות. השתדלו להפריד ביניהם מדי פעם, ונצלו זאת כדי להקדיש זמן איכות לכל ילד בנפרד. תנו לילד לבחור את סוג הפעילות ובלבד שתהיה מוסכמת על ידכם, כדי שיצבור חוויות נעימות בחברתכם. כך תפחיתו לחצים ותשפרו את הקשר עם הילד.
חשוב לזכור שילדים עם הפרעת קשב וריכוז משקיעים יותר אנרגיה מאחרים כדי ללמוד וכדי לשלוט בעצמם. משום כך, הם זקוקים מאד למנוחה של החופש הגדול כדי לצבור כוחות. אוירה נעימה וחוויות חיוביות יגבירו את תחושת השייכות שלהם ואת תחושת האושר. תחושות, שעל פי מחקרים, יעלו את הסיכויים שלהם להצליח.
ציפי קוברינסקי מפתחת המודל "להפוך את כיוון הספירלה" שהוצג בכנס שניידר מאי 2008 . רוצים לקבל את המאמרים שלי ישירות למייל שלכם? הירשמו באתר שלי www.zipi-coach.co.il