אכיפת חוקי דיני עבודה בקרב חברות קבלן
חוק חשוב חדש המממש את הזכויות של עובדים בקבלנות בתחום הניקיון מגדיר את מקבלי השירות כנושאים באחריות לרישיון החברה. החוק שומר על זכויות העובדים.
החודש נכנס לתוקפו החוק המגדיר את זכויות עובדי קבלן המועסקים על ידי חברת ניקיון מגדיר את מקבלי השירות כנושאים באחריות לרישיון החברה. החוק יוסד בכוונה ליישם את דיני העבודה בגין זכויות אדם באשר הם. במסגרת החוק הוטלה אחריות אזרחית ופלילית על מקבלי שירות של חברת ניקיון המפרה את חוקי העבודה. כמו כן, החוק כולל את כל הגופים הנוגעים בדבר וחל בכל תחומי השירות: הפרטיים והציבוריים, קבלנים ומזמיני שירות.
לפיכך, מזמיני שירותי ניקיון מחברה המפרה דינים אלו יוכלו למצוא עצמם חייבים סכומי עתק בגין עבירה שלא ביצעו. לכן, ישנה חשיבות גבוהה ביותר לתיאום נהלי עבודה משותפים על ידי כינון הסכם עבודה, להצמיד את אופי העבודה הקיימת לדרישות החוק ליישם את החוקים שטרם הובאו לידי הבהרה.
בעבודה עם חברת ניקיון העובדת בשיטת קבלנות יש לבדוק את יישום התקנות והפעולות השונות המתחייבות מתוקף החוק, ביניהן ניהול פנקס חופשה, רישום פירוט שכר העבודה לעובדים, תשלום על שעות נוספות, תשלום של שכר מינימום, החזרים מלאים על נסיעות, גם בימים בהם אין תחבורה צבורית תקינה, איסור פיטורי עובדת בהיריון במהלך חופשת הלידה, ועוד.
בין העונשים הקבועים בחוק למקבלי שירות של חברת ניקיון המעסיקה עובדים שלא כחוק, יוטלו עיצומים כספיים בהליכים מנהליים תחילה, התראה בשלב מאוחר יותר, ובמקרים חמורים יותר יכולים העונשים להגיע לידי קנסות כספיים גבוהים ואף מאסרים בפועל. לפי החוק, חייב מזמין שירותי ניקיון של חברת קבלן לוודא כי אכן מיושמים בפועל חוקי העבודה וכן יישום של חוזה הכולל תנאי עבודה המציין את רכיבי השכר, הוראות הנוגעות לשכר המינימום, עלויות תפעול וכיו"ב.
כמו כן, יחולו העונשים הנ"ל במקרי התקשרות עם נותן שירות אשר הורשע או עבר על החוק ונמצא אשם בשלוש השנים הקודמות. לפיכך, חייב כל מקבל שירות בבדיקה יסודית של יישום חוקי העבודה ובכתיבת חוזה עבודה שיכלול את כל הסעיפים המוזכרים בחוק.
אין ספק כי הרפורמה ביישום חוקי העבודה תשנה רבות את פני תחום הניקיון בארץ, כאשר כבר עתה ניתן לצפות בשיפור תנאיהם של עובדי הניקיון ברחבי הארץ, בין אם בשכר ובין אם במודעות לצרכיהם, בין אם בשיפור ושמירה על תנאי העבודה ועל זכויות בסיסיות, מתן חופשות מחלה וימי חופש שנתיים וכו'.