בס"ד
בדרך כלל אנחנו רגילים לשמוע על הפרעת קשב וריכוז בהקשר של ילדים ובית הספר, אבל חשוב לדעת שישנם גם רבים הממשיכים לסבול ממנה גם בבגרותם, והדבר משפיע באופן חריף על מגוון תחומים, שאחד הבולטים שבהם הוא איכות החיים הזוגית. אם נוסיף על כך את הקשיים בעבודה ובמערכות יחסים אחרות, נוכל להבין עד כמה השפעתה של ההפרעה עשויה להיות משמעותית ומטרידה.
על מנת להבין את הקשיים איתם מתמודדים זוגות, שאחד מהם, או שניהם, סובלים מהפרעת קשב וריכוז, חשוב להבין תחילה מאלו תסמינים מורכבת הפרעה זו.
באופן כללי, מדובר בשלוש קבוצות של תסמינים:
חוסר קשב: קשיים בהקשבה מתמשכת, שכחה ושגיאות רבות, קשיים בביצוע מטלות מורכבות, איבוד חפצים.
פעלתנות יתר:חוסר שקט, ריבוי תנועה, קושי בישיבה ממושכת באותו המקום, התנהגויות סיכון.
אימפולסיביות: תגובות ללא מחשבה, קושי להמתין לתורו לדבר מבלי לקטוע את הדובר.
כפי שניתן לשער – ללא טיפול מתאים, יכולים רבים מתסמינים אלה להיות בעלי השפעה הרסנית על איכות החיים הזוגית.
אז מה עושים?!
ראשית, כדאי מאוד לעשות אבחון, כדי לדעת ממה אתם סובלים. אבחון כזה ניתן לעשות במכון שהתמחה באבחון מבוגרים.
על מנת למצוא את הפתרונות המתאימים שיצעידו את הזוגיות שלכם קדימה, חשובה מאוד ההבנה ההדדית. מצאו זמן מתאים על מנת לשוחח עם הדברים, או כתבו זאת במכתב כן ואוהב, והסבירו כמו האישה שכתבה את המכתב שפתחנו בו, שאין לכם כוונה לפגוע, ואתם עצמכם סובלים מההפרעה יותר מכל אחד אחר. הסבירו שאתם מבינים שההפרעה גורמת לקושי גם לו, ואתם מעוניינים לחשוב ביחד על פתרונות, אבל אתם זקוקים לשם כך, קודם כל להבנה שלו.
אם את דווקא בת הזוג של בעל הסובל מהפרעת קשב וריכוז, פני אליו באותו הסגנון, והסבירי שאת רואה עד כמה הוא משתדל, וכמה הוא עצמו סובל מהדברים, אבל את מבקשת ממנו להצטרף אלייך לתהליך שיסייע לכם להתמודד.
לאחר מכן, נסו לחשוב על הדברים שמפריעים, ולגבש פתרונות. הרעיון הכללי הוא ליצור חלוקת תפקידים שתביא לידי ביטוי את הכישרונות של כל אחד מכם. דברים שדורשים ארגון וסדר יהיו בתחום האחריות של האדם המסודר יותר ביניכם, ולעומת זאת דברים שדורשים יצירתיות ודינאמיות, יכולים להיות מבוצעים בהצלחה על ידי האדם שסובל מהפרעת קשב וריכוז. אם יש תפקיד שבאופן עקבי אינו מבוצע על ידי בעליו, סביר להניח שחילקתם את התפקידים באופן לא נכון. אין טעם להמשיך ולהיות מתוסכלים באופן קבוע, ולכן רצוי להחליף תפקידים. אם מדובר בתפקיד ששניכם אינם מוכשרים אליו, שווה לשקול פניה לאדם שיבצע זאת בתשלום.
בנוסף, ניתן למצוא פתרונות טכניים שיקלו על החיים, כדוגמת עריכת רשימות מטלות שייתלו במקום בולט בבית ויימנעו שכחה, שימוש באמצעים אלקטרוניים, עם תזכורות שמקלות על הזיכרון וחלוקה של שיחות לחלקים קטנים, כדי להקל על ההקשבה.
על מנת לשפר את איכות התקשורת הזוגית ולאפשר שיחה כזו, ניתן לקרוא על כך. חנויות הספרים והאינטרנט מלאים במאמרים בנושא תקשורת זוגית. בנוסף ניתן לקבל ממני סדרת סרטונים חינמית בנושא תקשורת זוגית נכונה, על ידי לחיצה על קישור זה.
במידה ואינכם מצליחים לבד, מומלץ מאוד לפנות ליועץ זוגי, שהתמחה בהפרעות קשב וריכוז, על מנת שיסייע לכם בכך.
במקרה והאימפולסיביות מובילה לתוקפנות, הצורך בטיפול הוא כמעט הכרחי, משום שקשה מאוד לשנות הרגלים תוקפניים ללא עזרה.
כאשר הפתרונות הפשוטים אינם מועילים, מומלץ לשקול טיפול תרופתי. הטיפול 'זכה' לסטיגמות רבות, אבל למעשה התרופות משוכללות מאוד ותופעות הלוואי שלהן זניחות יחסית להקלה שהן מספקות. אני לא מציע 'לרוץ' לטיפול תרופתי, אבל במידה והוא נצרך, חבל לוותר עליו. חשוב לדעת שהתרופה אינה ממכרת, ואפשר להפסיק את השימוש בה בכל עת. לכן, שווה לנסות לתקופה מסויימת, ואז לקבל את ההחלטה האם להמשיך להשתמש בתרופה באופן קבוע.
אני מאמין ששיתוף פעולה זוגי, מתוך הקשבה ואכפתיות הדדית, ובמקרה הצורך ליווי של מטפל שהתמחה בנושא - יכולים לשפר את איכות החיים ללא הכר. במהלך עבודתי כמטפל פגשתי זוגות שהפרעת הקשב עשתה את חייהם לבלתי נסבלים, ולאחר תהליך שעברו, הם חיים באהבה ובהרמוניה. אין טעם להמשיך ולסבול, ההחלטה לשנות את המצב נמצאת בידכם.
___________________
M.A אריה אשדת, טיפול זוגי, הדרכת הורים והרצאות.
מדריך יועצי נישואים ומשפחה ומרכז התוכנית להכשרת מנחי הורים במכללת י.נ.ר.
קליניקות בירושלים, באר שבע ובחבל אשכול.
ליצירת קשר: 054-4533450.
לקבלת סדרת סרטונים בחינם לשיפור התקשורת הזוגית: http://reim-ahuvim.weebly.com/