יוגה היא מלה בשפה ההודית שמשמעותה היא איחוד. זוהי תפיסה הודית על דרך חיים, המבוססת על שמונה שלבים, שמטרתה להוביל את מי שמקיים שלבים אלו לשחרור.
על מנת להבין את המושג 'שחרור' צריך לעיין בהבדל שבין תפיסת העולם של המערב לבין תפיסת העולם של המזרח. יוגה מבוססת על תפיסת עולם מזרחית.
הבחנה מקובלת בין דתות מערביות לבין דתות מזרחיות מבדילה בין דתות מערביות שהן דתות של התגלות, לבין דתות מזרחיות שהן דתות של שחרור. דתות של התגלות (יהדות, איסלאם, נצרות ...) הן דתות שהתחילו בנקודת זמן היסטורית מסוימת בה אלוהים התגלה בפני הנביא (משה, מוחמד, ישו ...) והעביר דרך הנביא את ה'אמת' אל העם ואיתה גם את דרך החיים המתחייבת מכך, כשהיא מעוגנת בטקסט כתוב. דתות של שחרור חסרות נקודת זמן המציינת את התחלתן והן טוענות לנצחיות. תפיסה זו לא משייכת את כתבי הקודש לאלוהים או לאירוע היסטורי מסוים, שכן אז יינטל כוח הנצחיות הטמון בהן והן תאבדנה מסמכותן.
בדתות מערביות המושג 'גאולה' תופס מקום מרכזי בעבודת השם והוא נתפס כמושג הופכי למושג ה'חטא', ההתייחסות לגאולה היא כגאולה מן היצר הרע המדיח את האדם מלימוד ועבודת השם.
בדתות מזרחיות מחליף המושג 'שחרור' את הגאולה, והשחרור הוא מחוסר הידע ומן הסבל הנגרם כתוצאה מאי הידיעה.
על פי תפיסת המזרח, גרעין הידע טמון בקבלת ההנחה שראיית העולם שלנו מושתתת על הדרך הפרטית על פיה אנו בוחרים לפרש את המציאות ועל כך שראיה זו נטולת בסיס ממשי. הסבל נגרם מחוסר ההבחנה בין המציאות האובייקטיבית לבין הדרך הפרטית שלנו להבין אותה.
המציאות היא אחת והיא נתפסת בצורה זהה על ידי החושים של כולנו בצורה אינטואיטיבית. לעומת זאת, דרך החשיבה וההסתכלות שלנו על המציאות, שהיא תוצר ניסיון החיים שלנו והחוויות שעברנו, היא הקובעת את הדרך שבה נתפוס את המציאות. הדרך הזו שבה אנו חווים את המציאות גורמת לנו פעמים רבות סבל וחוסר אושר. כך למשל ילדים קטנים פועלים מתוך תפיסה אינטואיטיבית של המציאות ופחות מדפוסים נרכשים של פירוש למציאות.
כאן המקום לחזור למושג שחרור, כיוון שהיוגה עוזרת לנו להשתחררמן הסבל הנגרם מחוסר ההבחנה בין מציאות אובייקטיבית לבין תפיסה פרטית.
היוגה התפתחה על ידי אנשים רבים שתרמו כל אחד את שלו להתפתחותה, והידוע מכולם הוא מלומד בשם פטנג'לי שכינס את עיקרי היוגה באסופה של כמאתיים משפטי חוכמה (=סוטרות), הנקראת "היוגה סוטרות של פטנג'לי".
התרגול של תנוחות היוגה הוא שלב בסיסי בין שמונת השלבים שהיוגה מדברת עליהם. ביוגה מושם דגש חשוב על הנשימה ותרגול של נשימה תופס חלק עקרוני בתרגול יוגה. קיימות שיטות רבות לתרגול של יוגה וכמובן שכל מורה מכניס לתרגול את סגנונו האישי ואת הדגשים הנראים לו חשובים.
התרגול הפיזי של תנוחות היוגה שם את הדגש על חיזוק שרירי גוף חלשים והגמשת שרירים קצרים על מנת לשפר את איכות החיים, היציבה וחופש התנועה. תנוחות היוגה פותחות מעברים בגוף לזרימה של אנרגיה, מעברים שחלקם נסגרים ונחסמים במהלך החיים ומכאן התחושה הטובה שלאחר תרגול. הקושי והכאב שהגוף חווה בזמן של תרגול תנוחות יוגה, מאפשר למוח להתרכז בגוף ולהפנות את תשומת הלב פנימה.
התחושה של עומס מחשבות וחוסר שקט בראש, המחשבות על מה שקרה ועל מה שעוד צריך להספיק לעשות, כל אלו נחלשים כשהריכוז מתחדד ותשומת הלב מופנית אל תוך הגוף פנימה.
עודד פורר מורה בכיר ליוגה
hayoga.co.il