רקע כללי על מבחן אמיר
מבחן אמיר (אנגלית מיון רמות), הוא מבחן שנועד לבחון את רמת השליטה שלך (הנבחן) בשפה האנגלית.
על פי תוצאותיך בבחינה זו, או בפרקי האנגלית של הפסיכומטרי, מוסד הלימודים קובע כמה קורסי אנגלית (אם בכלל) עליך לקחת. אנשים שהבחינה הזו רלוונטית אליהם, הם בדר"כ:
• מועמדים ללימודים אקדמיים, אשר מסופקים מהציון הפסיכומטרי אך מעוניינים לשפר ספציפית את הציון באנגלית.
• מועמדים ללימודים אקדמיים אשר במוסד בו הם מעוניינים ללמוד אין דרישה לפסיכומטרי, אך הם מעוניין "להיפטר" מכמה שיותר קורסי אנגלית.
מבנה מבחן אמיר ומידע בירוקרטי
אורכו של המבחן הוא שעה ורבע והוא מתקיים בכתב (עפרון וכו', בדיוק כמו פסיכומטרי).
מועדי הבחינה הם מקבילים למועדי הפסיכומטרי (סה"כ 5 מועדים בשנה).
המבחן בנוי משלושה פרקים, כל אחד מהם מורכב משלושה נושאים:
א. Sentence completion (השלמת משפטים) - משפט ובו החסירו מילה/ביטוי, הנבחן נדרש להשלים את המשפט על ידי התשובה הנכונה ביותר (מבין ארבע מוצעות).
בפרק טיפוסי ישנן 10-12 שאלות מסוג זה, אך ייתכן וכמות זו תשתנה לאור הרפורמה בפסיכומטרי.
ב. Restatements (ניסוח מחדש) - מדובר בשאלות בהן ניתן לנבחן משפט ולאחריו ארבע תשובות, הנבחן נדרש לקבוע איזו מהתשובות היא השכתוב הטוב ביותר עבור המשפט המקורי. בפרק טיפוסי ישנן 5-7 שאלות מסוג זה, אך ייתכן וכמות זו תשתנה לאור הרפורמה בפסיכומטרי.
ג. Reading comprehension (הבנת הנקרא) - מדובר בקטעי הבנת הנקרא, בפרק טיפוסי יופיעו שני קטעים, כל קטע מלווה ב-5 שאלות. על הנבחן לנתח את הקטע, לרמה בה הוא מסוגל לענות על השאלות בצורה מיטבית.
ציונים והרשמה למבחן אמיר
הציון הוא בטווח של 150 - 250, "פטור מלא" מקורסים באנגלית ניתן ברוב המוסדות מציון של 234 ומעלה (ציון של 234 הוא מקביל לציון של 134 באנגלית בפסיכומטרי).
המרכז הארצי לבחינות והערכה מפרסם את ציוני מבחן אמיר לא יאוחר מ- 45 ימים לאחר הבחינה (בדר"כ התוצאות תגענה לאחר שבועיים - שלושה באתר של המרכז הארצי). ניתן להירשם לבחינה על ידי שימוש בערכת הרשמה (הנמכרת ברשתות הספרים הגדולות), או על ידי הרשמה מקוונת באתר של המרכז הארצי.
הכנה למבחן אמיר
דרכי ההכנה למבחן אמיר הן מגוונות, שכן מדובר במבחן שאלפי תלמידים ניגשים אליו כל שנה (הן כאלה שלא צריכים פסיכומטרי, והן כאלה שמעוניינים "לברוח" מקורסי האנגלית).
להלן דרכי ההכנה המרכזיות:
א. לימוד על ידי ספרים ללמידה לבד - ישנם מספר ערכות הנמכרות על ידי מכוני פסיכומטרי, או אתרי פסיכומטרי שונים. המומלצות ביניהן: ערכת הלימוד של פוקוס פסיכומטרי, וערכת הלימוד של פסיכו' (אתר פסיכומטרי). ההבדל בין הערכות הוא בעיקר בכמות הספרים, הערכה של פוקוס לא נמכרת כערכה סגורה אלא כשלושה ספרים, לכל אחד משלושת הנושאים יש ספר הכנה ותרגול.
ב. הכנה באמצעות קורס - ישנם מכוני פסיכומטרי, או מוסדות לימוד אחרים אשר מכינים מועמדים ללימודים למבחן אמיר. המוכר שביניהם: בית הספר האמריקאי ללימודי אנגלית. קורס הכנה יהיה רלוונטי בעיקר למי שלא נבחן בפסיכומטרי, ומעולם לא נחשף לסוגי השאלות ולרמתן.
ג. הכנה על ידי מורה פרטי - ישנם מכוני פסיכומטרי המספקים שירותים של מורה פרטי לפסיכומטרי, אשר מלמד אותך בצורה פרטנית את הנושאים בהם אתה מעוניין להשתפר. שירות זה רלוונטי למתכוננים לפסיכומטרי, אך גם למי שמעוניין בשיעור או שניים באנגלית על מנת להתחזק/להתרענן לקראת מבחן אמיר.
ד. למידה על ידי חומרי לימוד של קורסים - ניתן לאסוף/לרכוש מחברים/אינטרנט ספרי הכנה לפסיכומטרי באנגלית, החסרון המרכזי הוא בכך שספרים אלו אינם ספרי לימוד עצמי ולכן רמת ההסבר והעמקה בהם היא יחסית נמוכה. אך פתרון זה יכול לספק מענה למי שקיבל בעבר ציון "על סף הפטור" ומעוניין לנסות את מזלו לקבלת פטור.