מדינת ישראל שוכנת על קו השבר הסורי-אפריקני, ולכן נמצאת בסיכון גבוה לרעידות אדמה. במהלך ההיסטוריה התרחשו בישראל עשרות רעידות אדמה, חלקן הרסניות. צפת, למשל, חרבה לחלוטין בשנת 1837. כיום, על פי נתוני המועצה הארצית לתכנון ולבנייה, ישנן כ-1.1 מיליון דירות, שאינן עמידות בפני רעידות אדמה. הן הוקמו לפני שנכנס לתוקף התקן הישראלי לעמידות מבנים ברעידות אדמה, בשנת 1975.
מהי תמ"א 38?
תמ"א 38 היא תכנית מתאר ארצית לחיזוק מבנים קיימים מפני רעידות אדמה, שיצאה לדרך בשנת 2005. מטרתה לעודד חיזוק מבנים ישנים, שנבנו לפני 1980, שאינם עומדים בדרישות התקן לעמידות מבנים ברעידות אדמה. זאת, על ידי תוספת של זכויות בנייה והטבות מס משמעותיות. כך, במסגרת הפרויקט זוכים הדיירים להשבחת ערך הנכס, ולהטבות כמו הוספת מעלית, ממ"ד, מרפסת שמש, חניה ועוד. הרווחים ממכירת הדירות החדשות שנבנו בבניין מיועדים למימון, חלקי לפחות, של החיזוק.
השלב הראשוני בתמ"א 38 הוא השגת הסכמה עקרונית של דיירי הבניין על החיזוק, ברוב של 66%, שני שלישים מהדיירים. התנאי להגשת בקשה להיתר על פי תמ"א 38 הוא קבלת אישור ממהנדס מוסמך, כי ישנו צורך לחזק את הבניין מפני רעידות אדמה. עם קבלת ההיתר, על הדיירים לבחור ביזם או קבלן, שיבצע עבורם את הפרויקט המשתלם ביותר.
תמ"א 38/2 ("פינוי-בינוי")
התיקון השני לתמ"א 38 (מתחילת 2010) מאפשר להרוס את הבניין הישן ולבנות במקומו בניין חדש, תוך ניצול זכויות הבנייה וההטבות, המגיעות מכוח התמ"א. הריסת הבניין מותנית ברוב של 80% מן הדיירים.המחוקק יוצא מתוך ההנחה, כי בניית בניין חדש מן היסוד עדיפה על חיזוק בניין ישן, ואילו הדיירים זוכים להתגורר בבניין חדש לחלוטין.
התיקון השלישי לתמ"א 38
התיקון השלישי לתמ"א 38 אושר במאי 2012, ומאפשר תוספת בנייה של עד 2.5 קומות לבניין, שיחוזק במסגרת התמ"א. לפני כן, ניתן היה להוסיף עד 1.5 קומות בלבד לבניין שחוזק. מדובר בתמריץ שנועד לעודד יזמים וגורמים פרטיים לבצע את התמ"א.
לסיכום
המדינה מעודדת קבלנים, יזמים ואזרחים לחזק את ביתם מפני רעידות אדמה, גם בעקבות רעידות אדמה קשות שהתחוללו בשנים האחרונות בעולם (יפן והאיטי, לדוגמה). יסודות, חברה ליזמות ופיתוח תמ"א 38, הוקמה כדי לתת מענה לצורך של חיזוק מבנים מפני רעידות אדמה. היא מאגדת תחת קורת גג אחת את כל התהליך לביצוע תמ"א 38 - החל מהמימון והתכנון ועד לחיזוק ושיפוץ הבניין בפועל.
יסודות, חברה ליזמות ופיתוח תמ”א 38 הוקמה על מנת לתת מענה לצורך ההולך וגדל בישראל לחיזוק מבנים כנגד רעידות אדמה.