דף הבית  >> 
 >> 

הרשם  |  התחבר


צבעי מאכל וחומרים משמרים- זהירות סכנה !! 

מאת    [ 13/07/2012 ]

מילים במאמר: 1628   [ נצפה 5068 פעמים ]

אחת הסיבות העיקריות למחלות קשות כיום, היא עודף חומרים רעילים,ורדיקלים חופשיים שאליהם אנו נחשפים מהסביבה או מהמזון במהלך היום יום.. שהרי מאות חומרים מוכנסים לתוך המזון שאנו צורכים. 

הסיבות לשימוש בצבעי מאכל הוא בשל הרצון להגדיל רווחים ובכדי למשוך את תשומת הלב, מוסיפים יצרני המזון צבעים למרכולתם. כל צבע או פיגמנט משפיע על המזון אשר לו הוסף, נקרא "צבע מאכל". כמעט כל סוג מזון מעובד מכיל את הצבעים הללו. חלקם מכילים בכמויות גדולות, למשל שלגונים, סוכריות, משקאות, ממתיקים, או חטיפים למיניהם.

הסיבות לשימוש בחומרים משמרים הוא בכדי לדכא צמיחתם של פטריות (עובש), אשר עלולים לקלקל את המזון לקצר את חיי המדף שלו או לגרום לכאורה למחלות קשות, משתמשים בחומרים משמרים, חומרים שקוטלים את החיידקים והפטריות. לכן, למרות שמרבית החומרים המוספים למזון כמו צבעי מאכל, משפרי טעם וריח וכו', אינם חיוניים לצרכן, אלא חשובים יותר ליצרן עצמו.

 גישתם של היצרנים וחשיבות צבעי המאכל לתעשייה הוא-הצבע, טוען היצרן בצדק,שהוא אחד הגורמים החשובים המניעים אדם לרכוש מזון כלשהו. שהרי כמו שנאמר "אין טוב ממראה עיניים".

הצבעים משמשים להטעיה מכוונת וגניבת הדעת של הצרכן. בכדי לתת למזון מראה טרי ומושך. הצבעים מכוונים במיוחד להערים על התמימים והרגישים ביותר מבין הלקוחות- הילדים. שהרי כוונת הצבעים להעניק ססגוניות ויתר יופי למיני מזונות שצבעם אינו מושך דיו.

 תפקידם של צבע המאכל הוא בשלב עיבוד המזון, צבע המזון משתנה לצבע שהצרכן לא רגיל, מוסיף היצרן צבע במקום זה שאבד בתהליך העיבוד. בכדי להוסיף לצבע שדהה בשל סיבות כמו: אור, אוויר, שינוי טמפרטורה, אחסון ממושך ולחות. כך נוהגים לשפר את רמת הצבע או חוזקו במיני מזונות בעלי צבעים חלשים יותר. לא פעם נוהגים להוסיף צבעים לשם הסוואת זיופים או סימני קלקול של מוצרי מזון.

 תפקידם של החומרים המשמרים מבחינה בריאותית הוא בכדי לחסל או למנוע התרבות חיידקים שעלולים לגרום לזיהומי מעיים ולמחלות קשות אחרות. מכיוון שמדרך הטבע, מכילים חומרים אלה רעלים הפוגעים ביצורים חיים זעירים, הרי שהם עלולים לפגוע גם ביצורים חיים גדולים יותר, בבני אדם. לכן דואגים ברשויות הבריאות לקבוע מינונים שלדעת המומחים לא יגרמו הרעלות אצל צרכנים.

צבעי מאכל טבעיים:

חלק קטן מצבעי המאכל אכן שייך בעצמו למזון, כמו למשל התבלין כורכום שאינו מזיק בכמויות סבירות ומקנה למזון צבע כתום; אבקת סלק שנותנת צבע ארגמן; תמציות קליפות ענבים אשר נותנות את הצבע הסגול למיני מזונות מוגדרים כמו נקניקיות למשל.אולם עם זאת, חשוב לדעת שהשימוש בצבעים שמקורם במזון, מועט מאוד בדרך כלל, מכיוון שהם בעלי ריח או טעם לוואי חזקים, או שאינם יציבים דיים כדי למלא את תפקידם.

טרטזין- הצבע הצהוב הקרוי טרטזין (102E), הרווח בכל כך הרבה סוגי מזונות כמו אטריות,ספגטי, מקרוני, שקדי מרק, משקאות, שתייה מוגזת( טעם תפוז או תות) ועוד, מזיק ביותר.מחקר גדול שנערך באנגליה הוכיח שיש לו קשר מובהק להיפראקטיביות והפרעות קשב אצל ילדים.   

בארץ נהוגה סימון צבעי מאכל לפי השיטה האירופאית של סימון תוספי מזון, ובכללם צבעי מאכל, על ידי קוד מספרי המתחיל באות E. כל המספרים בטווח שבין E100 ל- E180 שמורים עבור צבעי מאכל.

רשימת פירוט הקודים:


    •       E100 - כורכום. צבע צהוב (טבעי)
    •       E101 - ויטמין B2. צבע צהוב-כתום (טבעי)
    •       E102 - טרטזין. צבע מאכל צהוב סינטטי. הטרטזין הוא חומר המעורר תגובות אלרגיות אצל הרבה אנשים, ונאסר לשימוש  בנורווגיה ואוסטריה. בארצות הברית נקרא צהוב מס' 5.
    •      E103 - קריזואין רסורצינול, צבע מאכל צהוב. נאסר לשימוש ב ארצות הברית.
    •      E104 - צהוב כינולין. צבע המבוסס על "זפת פחם". נאסר לשימוש בארצות הברית, אוסטרליה, נורווגיה ויפן. עלול לעורר תגובה אלרגית.
    •   E105 - צבע מאכל צהוב
    •      E107 - צבע מאכל צהוב על בסיס "זפת פחם". נאסר לשימוש במספר רב של מדינות, וקיימת הצעה לאסור אותו לחלוטין בכל אירופה. עלול לעורר תגובה אלרגית.
    •    E110 - צהוב סנסט, מכונה גם צהוב מס' 6. צבע מאכל נפוץ במיוחד במספר רב של מאכלים, על בסיס "זפת פחם". עשוי לעורר תגובה אלרגית ולא מומלץ לילדים היפראקטיביים.
    •     E120 - מכונה כרמין, ארגמן, אדום מס' 4. מופק ממין של חרק. עלול לעורר תגובה אלרגית ולא מומלץ לילדים היפראקטיביים.
    •   E122 - צבע מאכל אדום. נאסר לשימוש בקנדה, יפן, שבדיה ו ארצות הברית. עלול לעורר תגובות אלרגיות.
    • E123 - אדום מס' 2. צבע אדום ארגמני. נאסר לשימוש ב ארצות הברית ונורווגיה. עלול לעורר תגובות אלרגיות.
    • E124 - אדום ארגמן. נאסר לשימוש ב ארצות הברית ונורווגיה. עלול לעורר תגובה אלרגית.
    • E127 - אדום מס' 3. צבע אדום-ורוד על בסיס "זפת פחם". נאסר לשימוש בנורווגיה ו ארצות הברית. חשוד כמשפיע על בלוטת התריס.
    • E128 - אדום 2G. נאסר לשימוש במספר רב של מדינות. יש חשד שמפריע לפעולת ההמוגלובין בדם. אסור לשימוש לילדים היפראקטיביים.
    • E129 - אדום אלורה, אדום מס' 40. צבע אדום סינטטי . נחשב לפחות מעורר אלרגיה מצבעים אחרים.
    • E131 - צבע מאכל כחול על בסיס "זפת פחם". עלול לעורר תגובות אלרגיות.
    • E132 - כרמין אינדיגו, כחול מס' 2. צבע מאכל על בסיס "זפת פחם". עלול לעורר תגובה אלרגית. נאסר לשימוש בנורווגיה.
    • E133 - כחול מס' 1. צבע בו משתמשים לעיתים קרובות בשילוב עם טרטזין בכדי לקבל צבע ירוק. נאסר לשימוש בארגנטינה, בולגריה,צ'כיה, צרפת,איטליה, טורקיה ומספר מדינות נוספות. לא מומלץ לילדים היפראקטיביים.
    • E140 - כלורופיל. צבע מאכל ירוק טבעי. מתפרק מהר ולכן לא נמצא הרבה בשימוש.
    •  E141- נגזרת נחושת של הכלורופיל. נוצר על ידי החלפת ה בכלורופיל בנחושת. על ידי כך מתקבל צבע יציב יותר מהכלורופיל. נחשב לצבע מאכל טבעי.
    • E142 - צבע מאכל ירוק סינטטי. נאסר לשימוש בפינלנד,יפן, נורווגיה, שבדיה.
    • E150- קרמל. צבע מאכל טבעי בגוון חום כהה. אחד מצבעי המאכל הנפוצים ביותר בשימוש.
    • E151 - צבע מאכל סינטטי שחור-ארגמן על בסיס "זפת פחם". נאסר לשימוש
    • בקנדה, פינלנד, יפן, נורווגיה ארצות הברית. עלול לעורר תגובה אלרגית.
    • E153 - צבע מאכל שחור על בסיס פחם. נאסר לשימוש ב ארצות הברית. חשוד כמסרטן.
    • E154 - צבע מאכל חום. נאסר לשימוש הרבה מאד מדינות כולל כמעט כל מדינות אירופה, קנדה ו ארצות הברית.
    • E155 - צבע מאכל בגוון חום-שוקולד על בסיס "זפת פחם". נאסר לשימוש בהרבה מאד מדינות, עלול לעורר תגובות אלרגיות.
    • E160a - אלפא, בטא וגמא קרוטין. צבע מאכל טבעי המופק מגזר (אם כי ניתן ליצור גם באופן סינטטי) בגוון צהוב-כתום.
    • E160b - אנטו. צבע מאכל טבעי בגוונים הנעים בין צהוב לאדום.
    • E160c - צבע מאכל טבעי בגוון אדום המופק מפפריקה.
    • E160d - ליקופן. צבע מאכל טבעי בגוון אדום המופק מעגבניות.
    • E161 - קבוצה של צבענים טבעיים בגוונים הנעים בין צהוב לכתום. בקבוצה זו חומרים שונים המסומנים באותיות a עד g. מופקים בעיקר מצמחים שונים.
    • E162 - בטאנין. צבע אדום טבעי המופק מסלק.
    • E163 - צבע מאכל טבעי המופק מכרוב סגול או ענבים. צבעו משתנה ותלוי ברמת החומציות בסביבתו, בין אדום בסביבה חומצית לכחול בסביבה בסיסית.
    • E170 - גיר. משמש להענקת צבע לבן למאכלים ומשקאות.
    • E171 - טיטניום דו-חמצני. צבע מאכל לבן. נאסר לשימוש בגרמניה.
    • E172 - תחמוצות ברזל. צבע מאכל שצבעו נע בין צהוב לכתום, אדום ואף שחור. נאסר לשימוש בגרמניה.
    • E173 - אלומיניום (מתכת). משמש לצביעת מאכלים בצבע כסף. קיים חשד שהצטברות אלומיניום עלולה לפגוע במערכת העצבים ולגרום למחלת האלצהיימר.
    • E174 - כסף (יסוד) (מתכת). משמת לצביעת סוכריות בצבע כסף. לאורך זמן עלול לגרום לנזק לכליות.
    • E175 -זהב (מתכת). משמש לקישוט מזון בצבע זהב, בכמויות זעירות. לא ידוע כיום על נזקים בריאותיים.
    • E180- צבע מאכל אדום סינטטי . עלול להחמיר התקפות אסטמה.
    • ארצות הברית. עלול לעורר תגובה אלרגית.

 על הקשר בין צבעי מאכל וחומרים משמרים לבין ילדים עצבניים ,נערך מחקר ע"י חוקרים מהמחלקה לפסיכולוגיה באוניברסיטת אנגליה.

לצורך המחקר נבדקו 1873 ילדים בני 3 שעברו בדיקה לגילוי התנהגות היפראקטיבית.הילדים הועברו לדיאטת נטולת צבעי מאכל וחומרים משמרים במשך שבוע. ובשלושת השבועות שלאחר מכן בוצע מחקר סמוי שבו הילדים והחוקרים לא יודעים מה הם אוכלים (כדי לא להשפיע על התוצאות).חלק מהילדים קיבלו באקראי משקה שהכיל צבעי מאכל וחומרים משמרים במטרה לבדוק את השפעת החומרים על התנהגותם. 

תוצאות המחקר הראו כי ההערכה על התנהגות בוצעה ע"י ההורים וע"י בודק שלא ידע מה הילד שותה. החוקרים מצאו ירידה משמעותית בהתנהגות היפראקטיבית במהלך תקופת ההימנעות מחומרים האלה. יתרה מכך הייתה עליה משמעותית בביטויים של היפראקטיביות במהלך התקופה בה קיבלו הילדים משקה שכלל חומרים אלה בהשוואה לתקופה ששתו משקה שלא הכיל אותם. מסתבר מהמחקר שהחומרים גורמים להם התנהגות היפראקטיבית ולאלרגיה גם אם אינם סובלים מבעיה זו בד"כ.

גישתו של משרד הבריאות בנושא  מחייב את יצרני המזון לציין את מציאותם של חומרים אלו על תווית האריזה, ומאידך גיסא משרד הבריאות לא טורח להסביר מהו כל תוסף, ולאילו סכנות נחשף המשתמש כתוצאה מחשיפה לחומרים הללו.

כיום הצרכן יכול לקרא על האריזה, (110 E) ילו סנסט (צהוב שקיעה).בלי להעלות על דעתו שהצבע עלול להחמיר תופעות אלרגיות למי שרגיש לאספירין. או עלול לגרום להיפראקטיביות ולבעיות קשב.

בנוסף חשיפה לחומרים משמרים וצבעי מאכל עלולה להגביר את הסכנה  אצל מרבית האנשים הרגישים אליהם למגוון רחב של תסמינים כגון: פריחות בעור וכתמים,אורטיקריה (סרפדת) אף סתום, נזלת, כאבי בטן, הפרעות עיכול, הקאות, אסטמה, להפרעות נשימה,עיניים דומעות ועוד.בדרך כלל אין בעיות הבריאות מופיעות מיד עם תחילת האכילה. הבריאות תיפגע בהתאם למשך הזמן והיקף הצריכה. בחמישים השנה האחרונות, מאז שנכנסו לשימוש רוב צבעי המאכל ישנה עליה חדה ברחבי העולם המערבי בתחלואה ובתמותה ממחלות סרטן ומחלות כרוניות אחרות. 

מה לגבי צבעי מאכל טבעיים או מלאכותיים?

החומרים והצבעים הטבעיים מופקים ע"י מיצוי רקמות או עצמות של חיות, צמחים ומינרלים שונים. בד"כ מתהדרים יצרני המזון, בצבעים "הטבעיים" שבמרכולתם. אולם יש לדעת שגם ארס נחשים ועקרבים, הם חומרים טבעיים. לא כל מה שטבעי יהיה בהכרח יפה לבריאות. צבעים "טבעיים" המזיקים מאוד לבריאות,(120E) עשוי מחרקים ועלול לגרום לאלרגיה,(121E)- מופק מחזזיות (מין צמח) נאסר לשימוש בישראל.

ידוע כי ילדים רגישים לחומרים אלו עד פי 50 מאשר מבוגרים, בגלל שוני בקצב חילוף החומרים אצלם.למרות כל הידוע, אין החלטה חד משמעית מצד משרד הבריאות להפסיק את השימוש בכל אותם צבעי מאכל, וחומרים משמרים.

ולסיום -  כשתבחינו בילד המלקק שלגון או סוכרייה בהנאה ותראו את שפתיו ולשונו צבועים באדום, בכחול ובצהוב, דעו שהילד ספג את מנת הצבעים היומית שלו. צבעים וחומרים הנמצאים במזוננו היום יומי  שבחלקם גורמים לנו נזק מיידי וחלקם יתנו את אותותיהם בעוד שנים רבות. 

 

 

 

 

 

 * המידע המובא במאמר זה אינו מהווה המלצה או התוויה לטיפול רפואי. בכול מקרה של בעיה רפואית יש להיוועץ ברופא המטפל

 

יאיר מנדני הינו נטורופת מוסמך ND , מאמן כושר בוגר ווינגיט, אירידיולוג ורפלקסולוג. מרצה בנושאי תזונה וירידה במשקל,פיתוח הגוף, וסדנאות וקורסים לאכילה נכונה ניתן לפנות אליו לייעוץ מקצועי בטלפון: 0524505084


אתר אינטרנט :www.mandani.co.il




מאמרים חדשים מומלצים: 

חשיבות היוגה לאיזון אורח חיים יושבני  -  מאת: מיכל פן מומחה
היתרונות של עיצוב בית בצורת L -  מאת: פיטר קלייזמר מומחה
לגלות, לטפח, להצליח: חשיבות מימוש פוטנציאל הכישרון לילדים עם צרכים מיוחדים -  מאת: עמית קניגשטיין מומחה
המדריך לניהול כלכלת משק בית עם טיפים ועצות לניהול תקציב -  מאת: נדב טל מומחה
חשבתם שרכב חשמלי פוטר מטיפולים.. תחשבו שוב -  מאת: יואב ציפרוט מומחה
מה הסיבה לבעיות האיכות בעולם -  מאת: חנן מלין מומחה
מערכת יחסים רעילה- איך תזהו מניפולציות רגשיות ותתמודדו איתם  -  מאת: חגית לביא מומחה
לימודים במלחמה | איך ללמוד ולהישאר מרוכז בזמן מלחמה -  מאת: דניאל פאר
אימא אני מפחד' הדרכה להורים כיצד תוכלו לנווט את קשיי 'מצב המלחמה'? -  מאת: רזיאל פריגן פריגן מומחה
הדרך שבה AI (בינה מלאכותית) ממלאת את העולם בזבל דיגיטלי -  מאת: Michael - Micha Shafir מומחה

מורנו'ס - שיווק באינטרנט

©2022 כל הזכויות שמורות

אודותינו
שאלות נפוצות
יצירת קשר
יתרונות לכותבי מאמרים
מדיניות פרטיות
עלינו בעיתונות
מאמרים חדשים

לכותבי מאמרים:
פתיחת חשבון חינם
כניסה למערכת
יתרונות לכותבי מאמרים
תנאי השירות
הנחיות עריכה
תנאי שימוש במאמרים



מאמרים בפייסבוק   מאמרים בטוויטר   מאמרים ביוטיוב