נהוג לחשוב שפרויקטים של דיור מוגן נמצאים בשיאם ביום הפתיחה וכי הם נידונים להתדרדרות והתיישנות. אולם בפועל, מרכזי הדיור המוגן המנוהלים בצורה מקצועית, משכילים להתחדש ולהשתדרג ולהיות רלוונטיים תמיד.
שינוי ושדרוג בתי הדיור המוגן מתרחש לאור העובדה כי האוכלוסייה המבוגרת, פעילה הרבה יותר מבעבר, עוסקת בפעילות גופנית ובריאות ואוהבת לטייל ולארח. יחד עימה השתנה גם הפן התכנוני והעיצובי בדיור המוגן.
בתי דיור מוגן או כפרי גמלאים אשר לא ישכילו להתחדש, להשתכלל, לצעוד קדימה, להציע שירותים חדשים ורעיונות מקוריים, בשילוב של עיצוב מעודכן, ימצאו עצמם כלא רלוונטיים ולא אטרקטיביים לשיווק.
בשנים האחרונות, עם עליית תוחלת החיים, עלו הביקושים לבתי דיור מוגן. יחד עם זאת, הצרכים של האוכלוסייה המבוגרת השתנו.
השיפורים והעדכונים נעשים ברמות שונות ובתחומים מגוונים. בתחומי החברה- מתחמים לפעילות גופנית, צריכת תרבות, אירועים חברתיים וביקורי משפחות. בתחומי הרפואה- הקמת חדרי טיפולים וסיעוד, דיור תומך ומענה לנושאים רפואיים ייחודיים לקהילה. במגורים- יחידות דיור מיוחדות, חדשות, טיפוסי דירות מקוריים שלא היו קיימים בשום מקום בעולם, מרפסות גדולות, דירות פנטהאוז וכדומה.
דוגמאות למהלכי התחדשות ניתן לראות בשנים האחרונות ניתן לראות בפרוייקטים רבים של דיור מוגן. כדוגמא ניתן את התהליך בכפר הגמלאים פרוטיאה בכפר. בפרויקט זה עברו השטחים הציבוריים שדרוג והתאמה, הפארק הירוק אובזר במגרשי פטאנק, מיני גולף ומסלולי הליכה. בנוסף, נבנה גם בית קפה בפארק, הנקרא ''קפה בפארק'', כך שדיירים ומבקרים הבאים לכפר יכולים לשבת בבית הקפה המעוצב וליהנות מקפה איכותי וארוחות קלות באווירה כפרית.
דוגמא נוספת היא פרויקט משען גבעתיים בו שודרגו ואוחדו יחידות דיור לדירות גדולות ומודרניות בעיצוב עכשווי.
גם פרויקט טובי העיר בירושלים שנבנה לפני כ- 25 שנה עובר בימים אלו שיפוץ והגדלה של יחידות דיור ושטחים ציבוריים, מתאימים שטחי ציבור לצרכים החדשים ויוצרים יחידות דיור מטיפוסים חדשנים ואטרקטיביים.
דיור מוגן המשכיל לעשות תהליכים של הכנת תכנית אב רב שנתית לשיפוץ, שדרוג, התאמה ועיצוב מחדש, נשאר אטרקטיבי ונחשק לאוכלוסיה חדשה, צעירה יותר, השוקלת לאיזה בית דיור מוגן כדאי לה להיכנס.
תפקיד האדריכל אינו מסתיים ביום פתיחת הפרויקט, למדנו שעולם הדיור המוגן הינו תוסס ודינאמי ומתחדש משנה לשנה. לכן חשוב שהאדריכל ילווה את הדיור המוגן וכפרי הגמלאים שתכננו לאורך שנים רבות, באופן צמוד וייתן מענה לצרכים המשתנים של הדיירים. הדרך לעשות זאת היא לקיים דיאלוג רצוף עם הנהלת הפרויקט ולחשוב על הצרכים העתידיים, האופנות החדשות וכיצד ניתן להפתיע את הדיירים הותיקים, כמו גם את המתעניינים הפוטנציאליים.
כאמור, למרות שדיור מוגן נבנה לתת מענה לאוכלוסיה בגיל השלישי, תכנון וניהול דיור מוגן הוא תחום צעיר, תוסס, מקורי ומתחדש.
האדריכלית דנית שנהב מחברת כנען שנהב אדריכלים, מתמחה בתכנון דיור מוגן וכפרי גמלאים. את הניסיון שרכשה במספר פרויקטים כמו פרוטיאה בכפר, מיישמת דנית בפרויקט הדגל שהושלם לאחרונה וכבר מתאכלס בימים אלה: פרוטיאה בהר, הממוקם בפסגת שורש בקרבת ירושלים וצופה מערבה עד לים התיכון. דנית ובעלה גיל, הינם דור שני לאדריכלות מתקדמת ופועלים ביחד עם עדינה וניסן כנען במשרדם המשותף. משרד כנען שנהב אדריכלים הינו מהמובילים בארץ ועוסק בכל נקודת זמן בתכנון של עשרות פרויקטים גדולים עבור מיטב היזמים בישראל, בעיקר בתחום מגדלי המגורים.