חשיבות הגילוי המוקדם של סרטן השד היא גבוהה במיוחד, אפילו יותר ממה שנדמה לנו. גילוי מוקדם מציל חיים בעיקרו. ובמקרים המעט פחות גרועים (אך עדיין לא נעימים, בלשון המעטה), יכול למנוע כריתת שד וטיפולים רבים ומסוכנים מאוד, שעלולים להרוג לא פחות מהסרטן עצמו. הצורך בגילוי מוקדם של סרטן השד הוא הכרחי למניעת המחלה והתפשטותה או החמרתה, ובעקבות כך פועלים כל העת על מנת להעלות את המודעות למחלה. חשוב לעקוב ולבדוק מדי פעם במטרה לזהות גושים חשודים או לפחות להרגיע את הראש מהבחינה הזאת.
איך עושים זאת?
הדרכים העיקריות לגילוי עצמי (ומוקדם) של סרטן השד, הן בעיקר באמצעות מישוש של השד, שהאישה מבצעת בעצמה על מנת לגלות גושים חשודים, ובאמצעות בדיקת ממוגרפיה, המומלצת בעיקר לנשים מעל גיל 50, פעם בשנה. בבדיקה זו מבצעים צילום רנטגן מהיר במטרה לזהות גידולים בתחילת דרכם, אפילו אם עוד לא ניתן למשש אותם. מעבר לשתי שיטות אלה, מומלץ לכל אישה להבדק פעם בשנה אצל רופא אשר מכיר את מבנה השד והשינויים בו, במטרה לאבחן גידולים, אם ישנם כאלה.
מצאתי גוש בשד, מה לעשות?
קודם כל לא לדאוג, ברוב המקרים של גושים וגידולים בשד, מדובר בציסטות ולא בגידולים ממאירים. אך אם מצאת גוש בשד, שלא היה שם קודם, מומלץ לגשת לרופא על מנת שיקבע בוודאות שלא מדובר במקרה של סרטן השד. ביקור אצל הרופא, בכל מקרה, יוכל להרגיע את חששותייך.
בדיקה עצמית
נרחיב קצת בנושא הבדיקה העצמית, מכיוון שהוא חשוב במיוחד. כל אישה צריכה להכיר את מבנה שדיה כבר מגיל צעיר, למעשה, מהגיל שבו הם מפסיקים להתפתח – 18-21. כך שתוכל לזהות כל שינוי שיגרם במראה השדיים, בצורתם או בפטמות. הופעת ורידים מורחבים או שקיעת פטמה פתאומית, עלולות להצביע על בעיה. מומלץ לעמוד אל מול המראה ולבחון את צורת השדיים והפטמות במספר דרכים. הראשונה היא כאשר הידיים מונחות על המותניים ושרירי החזה נמצאים תחת מאמץ, השניה היא כאשר הידיים מורמות למעלה, והשלישית כאשר מתכופפים קדימה. המטרה בבדיקה זו היא למעשה לאפשר את כל הזוויות הקיימות, כדי שניתן יהיה להבחין בשינויים בהם לא ניתן להבחין במנח אחר של החזה והשדיים.
חשוב לזכור
על פי אתר האגודה למלחמה בסרטן – גילוי מוקדם הוא למעשה האמצעי היעיל ביותר כיום למניעת סרטן השד. לכן אין להקל בכך ראש ומומלץ להשקיע את הדקות הספורות בבדיקה העצמית ובכל מקרה בכל גילוי או חשד לשינוי, מומלץ לפנות אל הרופא.