אנשים רבים מגלים בבדיקות הדם שלהם ש"יש להם כולסטרול" ש"הכולסטרול שלהם גבוה" וכדומה.
הם נקראים לשיחה עם הרופא ומקבלים ממנו המלצות לטיפול, כל אחד באופן אישי לפי מצבו.
זהו בהחלט מצב הדורש תשומת לב וטיפול, מאחר וידוע היום כי מדדים גבוהים של הכולסטרול הכללי (מעל 200) ובמיוחד של הכולסטרול ה"רע" ה- LDL מהווים גורם סיכון ממשי למחלות לב וכלי דם, טרשת עורקים, אנגינה פקטוריס, יתר לחץ דם ולמוות משבץ או מהתקף לב.
רק בשביל הפרופורציה- מחלות לב הן גורם התמותה מספר 1 בעולם המערבי שלנו! אז באמת כדאי לקחת את הדברים לתשומת הלב תרתי משמע!
חשוב להבין שכולסטרול הוא רכיב חיוני בגוף שלנו, אנחנו לא יכולים להסתדר בלעדיו.
הוא חיוני למבנה של כל תא בגופנו, חיוני לפעילות המוח ומערכת העצבים, ולפעילות המערכת ההורמונלית, לוקח חלק ביצירת מיצי המרה ובסנתוז הויטמינים מסיסי השמן.
הגוף שלנו אף מייצר כולסטרול בעצמו, בכבד, מאחר והוא אינו יכול להסתמך רק על המקורות מהמזון.
אם כולסטרול כל כך טוב לנו, מה הבעיה איתו?
הבעיה מתחילה כאשר יש לנו קצת יותר מדיי מהטוב הזה...
כולסטרול נחלק ל-2 סוגים: הטוב והרע.
הרע LDL ידוע כנוטה לשקוע בכלי הדם עד שנוצר שם רובד טרשתי שמצר את כלי הדם. מה שלא מאפשר, כמובן, לדם לעבור ולהעביר איתו את החמצן וחומרי המזון לכל תאי הגוף ואיבריו. רובד זה מקושר עם סיכון מוגבר לשבצים והתקפי לב.
הטוב HDL ידוע כמפנה רבדים טרשתיים שכאלה. כך שככל שרמתו בדם שלנו גבוהה יותר, פוחת הסיכון ללקות בשבצים ובהתקפי לב.
כך שהמטרה היא להראות שהכולסטרול הכללי אינו ברמה גבוהה וגם להתייחס להתפלגות בין ה- LDL ל- HDL כשהיחס המועדף הוא LDL נמוך ו- HDL גבוה.
אחת הבעיות הגדולות עם הכולסטרול אינה עצם קיומו, אלא תכונת ההתחמצנות שלו. כולסטרול מחומצן הוא הבעיה האמיתי של אלה הסובלים מרמות גבוהות של כולסטרול.
מה מותר ומה אסור לאכול למי שיש כולסטרול גבוה
חלק מהמלצות הטיפול כוללות ירידה במשקל, תפריט מתאים, הפחתת מתחים, פעילות גופנית, הפסקת עישון וכמובן שתמיד ישנם גם הכדורים למיניהם.
אותי מעניין להתייחס לפן התזונתי של הטיפול בכולסטרול, כמובן.
מומלץ להיות תחת מעקב בכדי לוודא שהגוף אכן מגיב לטיפול ורמות הכולסטרול יורדות, כדי שהמטופל יקבל את התחושה שהוא לא "סתם" מתאמץ, יש גם תמורה לעמלו!
אפשר להעזר בדיאטן/ית או בנטורופת/ית לשם כך.
אנשים רבים שעברו לדיאטה צמחונית מודעת בעקבות מצבם הבריאותי מתארים שיפור ניכר במצב והפחיתו בכך את הסיכון שלהם ללקות במחלות לב וכלי דם.
אין זה אומר שכולם חייבים להפוך לצמחוניים, דעו שזו אופציה חשובה וטובה!
מזונות המכילים כולסטרול הם המזונות מהחי: בשר, עוף, הודו, דגים, ביצים, חמאה, גבינות וחלב.
כל המזונות מהצומח אינם מכילים כולסטרול, אף פעם! ולכן אל תתפתו לקנות מוצרים מסויימים המתהדרים בהכרזה "ללא כולסטרול" כשזה אינו רלוונטי עבורם, אני מתייחסת לשפע מוצרים שאינם מכילים רכיבים מהחי, או שמנים מסויימים מהצומח בהכרזה זו כתובה עליהם בגדול. זו הכרזה שיווקית בלבד ואינה רלוונטית למצבכם!
מה שנכון הוא שישנם מוצרים המכילים שומני טראנס שמקורם מהצומח ואלה עשויים להחמיר את המצב הטרשתי.
והרי ההמלצות
רצוי לבסס את התזונה על מזונות מלאים, עתירי סיבים תזונתיים הקרובים למקורם ככל האפשר.
סיבים תזונתיים מתפקדים כמטאטא רב עוצמה המפנה ממערכת העיכול שאריות פסולת, עודפי שומנים ועוד.
תפריט המבוסס על מזונות מהצומח הוא עשיר בפיטוסטרולים, מבנים דמויי כולסטרול שאינם מתעכלים בגופנו ומסייעים להפחתת רמות הכולסטרול.
קבוצות המזון החשובות הן:
דגנים מלאים למיניהם: חיטה מלאה ומוצריה, שיבולת שועל , אורז מלא לסוגיו, קינואה, דוחן, גריסים, כוסמת, אמרנט ועוד.
קטניות: יש להן ערך קלורי נמוך יחסית והן משביעות ביותר. הסיבים שבהן מסייעים באופן ספציפי להורדת כולסטרול. הסויה ומוצריה ידועות כמסייעות לחולי כולסטרול.
ירקות: מקור נפלא לסיבים תזונתיים ולויטמינים נוגדי חימצון. מה גם שהם מסייעים לירידה ושמירה על משקל מאוזן. כדאי לאוכלם טריים, מאודים, מבושלים, אפויים. רצוי לא בטיגון עמוק.
אגוזים למיניהם: אגוזי מלך, שקדים, ברזיל, קשיו, לוז, פקאן, פיסטוק, צנוברים ועוד.
עלים ירוקים ונבטים: אלה עשירים בנוגדי חימצון ובסיבים תזונתיים.
שמנים: מומלץ להשתמש בשמן זית בלבד לבישול ואפייה. יש לאכול שומנים בריאים כמו אבוקדו, זיתים, טחינה משומשום מלא, פשתן
חלבונים מהחי: יש להעדיף דגים ועוף על פני בשר בקר. בדגים המומלצים הם דגי ים צפוני: סלמון, סול, הליבוט, מקרל, טונה וסרדינים במים או בשמן זית.
ביצים מכילות ביחד עם הכולסטרול חומר בשם לציטין המסייע בהפחתת הכולסטרול, כך שניתן לשלב ביצים בתפריט השבועי, אך לא בהגזמה. 3-4 ביצים בשבוע זו כמות סבירה.
מתוקים: כדאי להמנע ממאפים תעשייתיים המכילים שומני טראנס למיניהם: בורקסים, עוגות, עוגיות, קרואסונים וכו'. אפשר לעבור למתוקים בהכנה ביתית, לפירות יבשים, למעט שוקולד (רצוי עם % גבוה של מוצקי קקאו).
מזונות מיוחדים הידועים כמסייעים להפחתת כולסטרול (רשימה חלקית): שום, בצל, פלפל אדום, חילבה, סיבי פסיליום, פטריות שיטאקי, אספסת- אלפלפה, זרעי פשתן, פירות יער למיניהם, תה ירוק ועוד.
וממה להמנע
יש להמנע מתפריט עשיר בשומנים מהחי ובשומנים רוויים ככלל.
יש לצמצם ואף להמנע ממזונות מהחי, בהתאמה אישית ולפי המצב. להגביל צריכת בשר בקר, להפחית חמאה וביצים.
יש לצרוך מוצרי חלב בעלי 3-5% שומן (חשוב לי לציין שמה שמתחת ל- 3% אינו מגיע כך מהטבע...).
יש להמנע ממרגרינות ומוצרים המכילים שומנים מוקשים, או מוקשים למחצה למיניהם. אלה מכילים שומני טראנס המזיקים לחולי כולסטרול.
אורח חיים
חשוב לזכור שיש לטפל במצב בצורה הרחבה ביותר שניתן, כי זה הזמן לשנות את אורח החיים שלכם, לפני ההתקף או מחלת הלב!
אתר מעולה להמשך קריאה ולימוד הוא האתר של "מרכז בריאות הלב"
הם נקראים לשיחה עם הרופא ומקבלים ממנו המלצות לטיפול, כל אחד באופן אישי לפי מצבו.
זהו בהחלט מצב הדורש תשומת לב וטיפול, מאחר וידוע היום כי מדדים גבוהים של הכולסטרול הכללי (מעל 200) ובמיוחד של הכולסטרול ה"רע" ה- LDL מהווים גורם סיכון ממשי למחלות לב וכלי דם, טרשת עורקים, אנגינה פקטוריס, יתר לחץ דם ולמוות משבץ או מהתקף לב.
רק בשביל הפרופורציה- מחלות לב הן גורם התמותה מספר 1 בעולם המערבי שלנו! אז באמת כדאי לקחת את הדברים לתשומת הלב תרתי משמע!
חשוב להבין שכולסטרול הוא רכיב חיוני בגוף שלנו, אנחנו לא יכולים להסתדר בלעדיו.
הוא חיוני למבנה של כל תא בגופנו, חיוני לפעילות המוח ומערכת העצבים, ולפעילות המערכת ההורמונלית, לוקח חלק ביצירת מיצי המרה ובסנתוז הויטמינים מסיסי השמן.
הגוף שלנו אף מייצר כולסטרול בעצמו, בכבד, מאחר והוא אינו יכול להסתמך רק על המקורות מהמזון.
אם כולסטרול כל כך טוב לנו, מה הבעיה איתו?
הבעיה מתחילה כאשר יש לנו קצת יותר מדיי מהטוב הזה...
כולסטרול נחלק ל-2 סוגים: הטוב והרע.
הרע LDL ידוע כנוטה לשקוע בכלי הדם עד שנוצר שם רובד טרשתי שמצר את כלי הדם. מה שלא מאפשר, כמובן, לדם לעבור ולהעביר איתו את החמצן וחומרי המזון לכל תאי הגוף ואיבריו. רובד זה מקושר עם סיכון מוגבר לשבצים והתקפי לב.
הטוב HDL ידוע כמפנה רבדים טרשתיים שכאלה. כך שככל שרמתו בדם שלנו גבוהה יותר, פוחת הסיכון ללקות בשבצים ובהתקפי לב.
כך שהמטרה היא להראות שהכולסטרול הכללי אינו ברמה גבוהה וגם להתייחס להתפלגות בין ה- LDL ל- HDL כשהיחס המועדף הוא LDL נמוך ו- HDL גבוה.
אחת הבעיות הגדולות עם הכולסטרול אינה עצם קיומו, אלא תכונת ההתחמצנות שלו. כולסטרול מחומצן הוא הבעיה האמיתי של אלה הסובלים מרמות גבוהות של כולסטרול.
מה מותר ומה אסור לאכול למי שיש כולסטרול גבוה
חלק מהמלצות הטיפול כוללות ירידה במשקל, תפריט מתאים, הפחתת מתחים, פעילות גופנית, הפסקת עישון וכמובן שתמיד ישנם גם הכדורים למיניהם.
אותי מעניין להתייחס לפן התזונתי של הטיפול בכולסטרול, כמובן.
מומלץ להיות תחת מעקב בכדי לוודא שהגוף אכן מגיב לטיפול ורמות הכולסטרול יורדות, כדי שהמטופל יקבל את התחושה שהוא לא "סתם" מתאמץ, יש גם תמורה לעמלו!
אפשר להעזר בדיאטן/ית או בנטורופת/ית לשם כך.
אנשים רבים שעברו לדיאטה צמחונית מודעת בעקבות מצבם הבריאותי מתארים שיפור ניכר במצב והפחיתו בכך את הסיכון שלהם ללקות במחלות לב וכלי דם.
אין זה אומר שכולם חייבים להפוך לצמחוניים, דעו שזו אופציה חשובה וטובה!
מזונות המכילים כולסטרול הם המזונות מהחי: בשר, עוף, הודו, דגים, ביצים, חמאה, גבינות וחלב.
כל המזונות מהצומח אינם מכילים כולסטרול, אף פעם! ולכן אל תתפתו לקנות מוצרים מסויימים המתהדרים בהכרזה "ללא כולסטרול" כשזה אינו רלוונטי עבורם, אני מתייחסת לשפע מוצרים שאינם מכילים רכיבים מהחי, או שמנים מסויימים מהצומח בהכרזה זו כתובה עליהם בגדול. זו הכרזה שיווקית בלבד ואינה רלוונטית למצבכם!
מה שנכון הוא שישנם מוצרים המכילים שומני טראנס שמקורם מהצומח ואלה עשויים להחמיר את המצב הטרשתי.
והרי ההמלצות
רצוי לבסס את התזונה על מזונות מלאים, עתירי סיבים תזונתיים הקרובים למקורם ככל האפשר.
סיבים תזונתיים מתפקדים כמטאטא רב עוצמה המפנה ממערכת העיכול שאריות פסולת, עודפי שומנים ועוד.
תפריט המבוסס על מזונות מהצומח הוא עשיר בפיטוסטרולים, מבנים דמויי כולסטרול שאינם מתעכלים בגופנו ומסייעים להפחתת רמות הכולסטרול.
קבוצות המזון החשובות הן:
דגנים מלאים למיניהם: חיטה מלאה ומוצריה, שיבולת שועל , אורז מלא לסוגיו, קינואה, דוחן, גריסים, כוסמת, אמרנט ועוד.
קטניות: יש להן ערך קלורי נמוך יחסית והן משביעות ביותר. הסיבים שבהן מסייעים באופן ספציפי להורדת כולסטרול. הסויה ומוצריה ידועות כמסייעות לחולי כולסטרול.
ירקות: מקור נפלא לסיבים תזונתיים ולויטמינים נוגדי חימצון. מה גם שהם מסייעים לירידה ושמירה על משקל מאוזן. כדאי לאוכלם טריים, מאודים, מבושלים, אפויים. רצוי לא בטיגון עמוק.
אגוזים למיניהם: אגוזי מלך, שקדים, ברזיל, קשיו, לוז, פקאן, פיסטוק, צנוברים ועוד.
עלים ירוקים ונבטים: אלה עשירים בנוגדי חימצון ובסיבים תזונתיים.
שמנים: מומלץ להשתמש בשמן זית בלבד לבישול ואפייה. יש לאכול שומנים בריאים כמו אבוקדו, זיתים, טחינה משומשום מלא, פשתן
חלבונים מהחי: יש להעדיף דגים ועוף על פני בשר בקר. בדגים המומלצים הם דגי ים צפוני: סלמון, סול, הליבוט, מקרל, טונה וסרדינים במים או בשמן זית.
ביצים מכילות ביחד עם הכולסטרול חומר בשם לציטין המסייע בהפחתת הכולסטרול, כך שניתן לשלב ביצים בתפריט השבועי, אך לא בהגזמה. 3-4 ביצים בשבוע זו כמות סבירה.
מתוקים: כדאי להמנע ממאפים תעשייתיים המכילים שומני טראנס למיניהם: בורקסים, עוגות, עוגיות, קרואסונים וכו'. אפשר לעבור למתוקים בהכנה ביתית, לפירות יבשים, למעט שוקולד (רצוי עם % גבוה של מוצקי קקאו).
מזונות מיוחדים הידועים כמסייעים להפחתת כולסטרול (רשימה חלקית): שום, בצל, פלפל אדום, חילבה, סיבי פסיליום, פטריות שיטאקי, אספסת- אלפלפה, זרעי פשתן, פירות יער למיניהם, תה ירוק ועוד.
וממה להמנע
יש להמנע מתפריט עשיר בשומנים מהחי ובשומנים רוויים ככלל.
יש לצמצם ואף להמנע ממזונות מהחי, בהתאמה אישית ולפי המצב. להגביל צריכת בשר בקר, להפחית חמאה וביצים.
יש לצרוך מוצרי חלב בעלי 3-5% שומן (חשוב לי לציין שמה שמתחת ל- 3% אינו מגיע כך מהטבע...).
יש להמנע ממרגרינות ומוצרים המכילים שומנים מוקשים, או מוקשים למחצה למיניהם. אלה מכילים שומני טראנס המזיקים לחולי כולסטרול.
אורח חיים
חשוב לזכור שיש לטפל במצב בצורה הרחבה ביותר שניתן, כי זה הזמן לשנות את אורח החיים שלכם, לפני ההתקף או מחלת הלב!
אתר מעולה להמשך קריאה ולימוד הוא האתר של "מרכז בריאות הלב"
ורד לב היא נטורופתית N.D., יועצת הנקה מוסמכת IBCLC ואם ל-3.
עוסקת ביעוצים פרטניים בתחומי הנטורופתיה, תזונה והנקה, בשילוב עם אבחון אירידיולוגי, עבודת מודעות ועוד. מקבלת מטופלים בקליניקה בכרכור.
מקיימת הרצאות וסדנאות בתחומי הנטורופתיה, תזונה, הנקה, ריפוי ובריאות (הכנה להנקה, תזונה לנשים בהריון, תזונת מניקות, המעבר למוצקים, תזונה בהתאם לעונות השנה, איך לאכול נכון, מפגשי בישול בריא ועוד).
מרצה בנושאי נטורופתיה, תזונה והנקה במכללת "מהות" לרפואה משלימה ובהכשרות מקצועיות של תחומי ההריון והלידה ועוד.
מדריכה בליגת לה לצ'ה ישראל.
חברה ב"אגודה הישראלית לנטורופתיה ולתזונה טבעית" וב"איגוד הישראלי ליועצות הנקה מוסמכות".
כותבת מאמרים רבים בנושאים אלו.
במשך שנים מנהלת פורומים שונים בנושאי נטורופתיה, הריון ולידה, הנקה ותזונה וכעת:
הפורומים: "נטורופתיה למשפחה" , "תזונה נכונה" באתר eatwell
הבלוג: "אנשי האוכל" בסלונה
והקבוצה בפייסבוק: "המטבח הפתוח של ורד לב"
ליצירת קשר: 052-8527755 veredudu@013.net.il
עוסקת ביעוצים פרטניים בתחומי הנטורופתיה, תזונה והנקה, בשילוב עם אבחון אירידיולוגי, עבודת מודעות ועוד. מקבלת מטופלים בקליניקה בכרכור.
מקיימת הרצאות וסדנאות בתחומי הנטורופתיה, תזונה, הנקה, ריפוי ובריאות (הכנה להנקה, תזונה לנשים בהריון, תזונת מניקות, המעבר למוצקים, תזונה בהתאם לעונות השנה, איך לאכול נכון, מפגשי בישול בריא ועוד).
מרצה בנושאי נטורופתיה, תזונה והנקה במכללת "מהות" לרפואה משלימה ובהכשרות מקצועיות של תחומי ההריון והלידה ועוד.
מדריכה בליגת לה לצ'ה ישראל.
חברה ב"אגודה הישראלית לנטורופתיה ולתזונה טבעית" וב"איגוד הישראלי ליועצות הנקה מוסמכות".
כותבת מאמרים רבים בנושאים אלו.
במשך שנים מנהלת פורומים שונים בנושאי נטורופתיה, הריון ולידה, הנקה ותזונה וכעת:
הפורומים: "נטורופתיה למשפחה" , "תזונה נכונה" באתר eatwell
הבלוג: "אנשי האוכל" בסלונה
והקבוצה בפייסבוק: "המטבח הפתוח של ורד לב"
ליצירת קשר: 052-8527755 veredudu@013.net.il