אנשי מקצוע כוללים בלקויות למידה דיסלקציה, דיסגרפיה, ודיסקלקוליה, כמו גם הפרעת קשב, ריכוז, היפראקטיביות, לקות שפתית ולקות למידה לא מילולית. מחקרים הוכיחו כי הלקות נגרמת מגורמים נירו התפתחותיים, ולכן היא נמשכת לאורך כל חייו של האדם ופוגעת בתפקודו גם בבגרותו. לקויות הלמידה מתאפיינות בהטרוגניות, כלומר לאנשים שונים עשויים להיות פרופילים שונים של לקות, ואולם, טיפול מתאים יכול להקנות לאדם כלים להתמודד ואף לעקוף את לקויות הלמידה שלו.
לקויות למידה- האבחון הפסיכו דידקטי
השלב הראשוני בטיפול בלקויות למידה היא איתור הבעיה, המתבצע באמצעות האבחון הפסיכו דידקטי הנועד לאתר את סוג הקושי הקוגניטיבי היוצר את לקות למידה. מכיוון שלקויות למידה ובעיות רגשיות הולכות בדרך כלל יד ביד, בשל העובדה שהקשיים יוצרים תסכול ודימוי עצמי נמוך, משלבים את האבחון הדידקטי עם אבחון פסיכולוגי. החל מחטיבת הביניים, במידה וישנו חשד ללקויות למידה, מחויבים לאבחון פסיכו דידקטי על מנת להעניק לילד גם תמיכה נפשית בבואו לגשת לבחינות הבגרות. הטיפול בלקויות הלמידה מבוצע במספר מישורים ומותאם לסוג הלקות עצמה. הטיפול הנפוץ ביותר הוא בסיוע בלמידה באמצעות הוראה מתקנת, המבוצעת באמצעות מורים להוראה שהוסמכו בהוראת תלמידים בעלי לקויות למידה. ההוראה המתקנת נועדה לסייע לתלמיד לרכוש מיומנויות שלא הצליח לרכוש במסגרת לימודיו בבית הספר והיא לרוב אישית ומותאמת לסוג הלקות בהתאם להמלצות המבחן הפסיכו דידקטי. הרעיון הבסיסי של ההוראה המתקנת היא לא רק לצמצם ואף לסגור את הפער הלימודי של הילד, אלא להקנות לילד כלים חדשים על מנת שיוכל להתמודד ואף לעקוף את לקויות הלמידה שלו.
לקויות למידה- הריטלין
במקביל להוראה מתקנת התלמיד אשר אובחן כבעל לקויות למידה מקבל התאמות (הקלות ) בלימודים ובמבחנים, כולל מבחני הבגרות. ההקלות כוללות תוספות זמן במבחנים, הקראות שאלוני מבחן, התעלמות משגיאות כתיב ולעיתים אף מתן תשובות בעל פה, שימוש בדפי נוסחאות המתמטיקה, ואף שימוש במילונית בשפה זרה. כל ההמלצות להקלות דורשות הן את אישור בית הספר, והן באישור משרד החינוך כשמדובר במבחני הבגרות. במידת הצורך, מוענק לילד גם טיפול פסיכולוגי לשיפור הדימוי העצמי של הילד בעיני עצמו, וכן העלאת כישוריו החברתיים אשר נפגמו בעקבות הלקות. מישור נוסף לטיפול בבעיית לקויות הלמידה הוא הטיפול בריטלין. מקור הבעיה הוא רפואי מיסודו, ולכן אפשר להקל על תופעותיו, בעיקר כשמדובר בבעיות קשב וריכוז וכן בבעיות ההיפראקטיביות באמצעות הטיפול התרופתי. התרופה הנפוצה ביותר לטיפול בבעיות של הפרעות קשב וריכוז והיפראקטיביות היא הריטלין.
הריטלין ניתן על ידי נוירולוג לאחר שהלקות אובחנה, והוא ניתן בהתאם לסוג הלקויות, חומרת לקויות הלמידה ומאפיינים אישיים נוספים.
אתי קסטנר