כאשר אישה יולדת בניתוח קיסרי ולאחר מכן נכנסת שוב להריון, ישנם מספר גורמים המשפיעים על קביעת צורת הלידה: האם תהיה זו לידה רגילה או לידה בניתוח קיסרי.
במקרים בהם בוצע הניתוח הקיסרי לאור בעיה או מום במבנה הרחם או האגן של האישה, יש לחזור על הניתוח הקיסרי. אך זהו המיעוט הקטן של של המצבים המחייבים הוראה ללידה באמצעות ניתוח קיסרי.
רוב הניתוחים הקיסריים, מתבצעים בעקבות בעיות המתגלות לקראת סוף ההיריון, כמו למשל:
• תנוחת העובר: כאשר העובר נמצא במצג עכוז ואיננו מתהפך.
• סימנים למצוקה עוברית.
• הערכת משקל גדולה (מעל 4 וחצי ק"ג).
במידה והאישה ילדה בניתוח קיסרי כתוצאה מאחת מהסיבות שצויינו, היא יכולה לבחור, בהיריון הבא, בניסיון של לידה רגילה.
בכדי שתוכל לנסות זאת, צריכים להתמלא מספר תנאים:
- העובר צריך להיות במצג ראש
- משקלו של העובר פחות מ-4 ק"ג
- הלידה היא ספונטנית (לא מקובל לבצע גרימת לידה מאפס לאישה שיש לה צלקת ניתוחית ברחם, כפי שלמשל מבצעים לעיתים כאשר ליולדת יש למשל לחץ דם גבוה וחייבים לילדה דחוף).
- עובר יחיד (במקרה של תאומים, ישנו לעתים צורך בהוצאה ידנית של התינוק השני, מה שעשוי לסכן את הצלקת ברחם).
- כמובן – רצונה של האם לכך.
במהלך קבלת ההחלטות וההכנות, כל המחשבה סובבת סביב גרימת סיכון נמוך ככל האפשר לצלקת הניתוחית ברחם והמנעות מקריעתה.
כמו כן, הלידה שלאחר ניתוח קיסרי, חייבת להתבצע בבית חולים ולא במקומות אלטרנטיביים (בבית, בבריכה וכו'), כאשר תוך כדי הלידה עצמה, מתבצע מעקב אחר התפתחותה ושלום העובר, האם והצלקת. מתוך הידע הרפואי כיום, ניתן לאשר שלפחות כחמישים אחוז מהניסיונות הללו עוברים בהצלחה.
הסיכונים בתהליך
במהלך הלידה, ישנו סיכון לקריעת הצלקת הניתוחית מהניתוח הקיסרי. במקרים שכאלו, עשוי להתפתח דימום פנימי חזק מאוד ולכן מכינים מראש מנות דם ליולדת, עירוי נוזלים למהלך הלידה וכמובן – השגחה צמודה לאורך התהליך כולו.
כמו כן, במידה והצלקת הניתוחית נקרעת, ישנו סיכון לכך שהתינוק יצא דרכה אל חלל הגוף במקום דרך צוואר הרחם. במקרים שכאלו, מבצעים כמובן ניתוח חירום דחוף ביותר לאור הסיכון הגבוה שבמצב זה.
כמובן, שישנן גם מעט נשים, אשר ניגשות ללידה קיסרית מבחירה ומרצונן החופשי, מבלי שקיימת סיבה רפואית לכך. יותר מכך, לעידוד הנשים אשר לא יכולות לנסות לידה רגילה לאחר קיסרית, היום כבר אין הגבלה על מספר הניתוחים הקיסריים שניתן לעבור (בניגוד להגבלה ל-3 שהיתה בעבר).
המאמר הובא ע"י - אילון לחמן
ד"ר אילון לחמן הוא בוגר הפקולטה לרפואה בטכניון ומומחה בכיר לגיניקולוגיה ומיילדות ומנתח בעל מוניטין.
ד"ר אילון לחמן, רופא נשים (גניקולוגיה ומיילדות). בוגר הפקולטה לרפואה בטכניון ומומחה בתחום הגניקולוגיה ומיילדות ומנתח בעל שם ומוניטין. נמנה מבין הגניקולוגים המובילים בארץ וזאת בעקבות מקצועיות ושיטות חדשניות אותן הוא מיישם בעבודתו באופן תדיר.