הצורך בארגונומיה החל במקביל למהפכה התעשייתית והשימוש במכונות גדולות ומורכבות.
המעבר לעבודה מול מכונות, שינה את אופי עבודתו של האדם הממוצע ומגוון הפעולות שכל אחד מאיתנו החל לבצע במהלך עבודתו קטן באופן משמעותי.
בנוסף, תהליך קבלת ההחלטות בשימוש במכונות הסתבר כהרה גורל מבחינת בטיחות ושמירה על חיי אדם וסידור שרשרת הייצור בזרימה נכונה, חסכונית ובטיחותית אתגרה את המדענים.
כך קרמה עור וגידים תורת הארגונומיה.
ארגונומיה פועלת בכמה מישורים, במקרים רבים בשילוב כוחות בין מומחי ארגונמיה המגיעים מרקע שונה.
העוסקים בארגונומיה עשויים להיות: פיזיוטרפיסטים, רופאים תעסוקתיים, מהנדסים בתחום תעשייה וניהול או הנדסת אנוש,ו אנשים בעלי רקע פרה רפואי.
להלן המישורים השונים בהם פועלת תורת הארגונומיה:
ארגונומיה פיזיולוגית:
ככל שמגוון הפעולות שאנו מבצעים קטן, כך העומס על האזורים הפעילים גדל.
בתחנות העבודה המרכיבות כל מפעל, קיים אתגר ארגונומי בדמות תנוחות העבודה בהם מתבצעות הפעולות.
עם השנים נלקחים יותר ויותר שיקולים ארגונומיים ומומחים בתחום הנדסת האנוש מנסים לגרום לכך שהפעלת המכונה ותחנותיה השונות תעשה ללא עומסים גופניים מיותרים.
במקביל, במפעלים ואולמות הייצור, מומחי ארגונומיה עוסקים בזיהוי תחנות העבודה בהן קיים גורם סיכון ארגונומי, במציאת פתרונות ארגונומיים ובהדרכת העובדים בדרך הגופנית הנכונה, לבצע את מטלותיהם התעסוקתיות.
המהפכה הטכנולוגית הביאה אלינו את חברנו הטוב המחשב ולאחריו את המחשב הנייד, הטלפון הסלולארי ושאר חבריהם הדיגיטאליים.
טווח וסך התנועות של כולנו הולך ומצטמצם (במיוחד של אלו מבינינו המבלים את יום עבודתם מול המחשב) והעומס על האזורים איתם אנו משתמשים הולך וגדל.
מומחי ארגונומיה עוסקים בהדרכה ובייעוץ אודות הדרך הנכונה והבריאה לשימוש באמצעים אלו.
ארגונומיה הכרתית:
ארגונומיה הכרתית עוסקת בתהליכים מחשבתיים והשפעתם על השילוב של העובד עם שאר העובדים, עם הממונים עליו ועם המטלות שעליו לבצע.
מטרת החלק הזה בטיפול הארגונומיה הינו למזער טעויות אנוש להפחית עומס עבודה נפשי ולהקל על קבלת החלטות נכונה.
ארגונומיה ארגונית:
ארגונומיה ארגונית עוסקת בזרימת העבודה, תהליכי העבודה, חלוקה למשמרות וכן בתרבות הארגונית והשפעתה על שיפור יעילות העבודה על עבודת צוות ואתיקה.
הנדסת אנוש וממשק משתמש:
כל יצרן כלי עבודה או מכונות עבודה המכבד את עצמו, מעסיק צוות של יועצים ארגונומיים המתמחים בהנדסת אנוש, תפקידם של היועצים הוא להתאים את המכונה לשימוש בטיחותי, במנחים נכונים.
חלק גדול מעבודתם הוא לוודא שמידות המכשיר והמכונה תואמות את מידות המשתמש וזאת הם עושים בעזרת מדע אנתרופומטריה ( תורת המידות).
יצרני המקלדות, העכברים, הטלפונים החכמים והטבלאטים, משקיעים אמצעים רבים בתחום הנדסת האנוש, הארגונומיה וממשק המשתמש במטרה לגרום לשימוש נעים, יעיל ואם אפשר גם בריא.
דלית בן טובים מומחית לארגונומיה, מנהלת מקצועית של אתר ergoshop המתמחה מכירת ציוד ארגונומי בהתאמה אישית, ארגונומיה וישיבה נכונה מול מחשב.