בימים האחרונים פרץ הדולר את המחסום הפסיכולוגי של הארבעה שקלים לדולר, מאורע שלא נתקלנו בו מזה זמן רב. כלכלנים רבים צופים כי מגמה זו תמשיך זמן מה ותתייצב סביב ה- 4.2 שקלים לדולר. הסיבות להתחזקות הדולר אותן נותנים הכלכלנים השונים רבות, כאשר הדגשים השונים גם פותחים פתח לתחזיות שונות לצפוי לנו בעתיד
התחזקות הדולר בעולם
סיבה ראשונה אותה מציינים להתחזקות הדולר בארץ היא התחזקותו בעולם מול מטבעות זרים אחרים כדוגמא מול הין היפני, לירה שטרלינג הבריטית והאירו האירופאי. השער היציג של הדולר נקבע בסוף השבוע שעבר על 4.035 ואילו האירו התחזק אף הוא ושערו היציג עמד על 4.964.
תוך כשלושה חודשים הדולר התחזק ב- 6%, ומאז נקודת השפל ביוני 2011 בה עמד השער היציג של הדולר על 3.363 הדולר עלה ב- 19%.
יחד אם זאת, בימים האחרונים קיים פער בין מצב הדולר בארץ למצבו בעולם. בארץ הדולר ממשיך להתחזק אך בעולם מצבו של הדולר ביחס למטבעות האחרים לאו דווקא הוטב.
החלשות הכלכלה הישראלית
למרות שהמדד המשולב למצב המשק בחודש יוני עלה ב-0.2% ומסמן התרחבות בפעילות המשק והתייצבות הצמיחה, נתונים אלו מתקזזים אל מול הירידה המשמעותית במדד יצוא הסחורות וירידות במדדי יבוא מוצרי הצריכה ויבוא התשומות לייצור. רשתות השיווק והמזון מדווחות על ירידה בפדיון ובאופן כללי ניכרת האטה בצריכה לעומת עלייה בפדיון.
על פי חדשות שוק ההון, עדות נוספת להיחלשות שוק ההון והכלכלה הישראלית היא הגידול הניכר בגרעון. הורדת היצוא לעומת הגדלת היבוא הביאה ממצב של עודפי כסף למצב של גרעון של למעלה ממיליארד דולר.
הורדת הריבית
הורדת הריבית על ידי בנק ישראל מורידה את האטרקטיביות של הריבית הישראלית והפער בין ישראל לארה"ב ואירופה הולך ונחלש. פוטנציאל שחקני המט"ח נחלש והצפי המתמשך להמשך מגמת הורדת הריביות אינו תורם אף הוא.
המצב הגיאופוליטי
אי הודאות הפוליטית המלווה את פרישתה של קדימה, דחיית הכנת התקציב לשנת 2013 ושאר ההתרחשויות השונות בארץ מביאות לחוסר שקט והיעדר וודאות פיסיקאלית.
כתוצאה מחוסר השקט הזה קיימת תנועה החוצה של זרים (וגם עקב ביטול הפטור על רווחי הון לזרים) ומשיכת השקעות פיננסיות של זרים בהיקף של 3 מיליארד דולר. במקביל עברו ישראלים להשקיע בניירות ערך זרים.
לסיכום- לאחר כל הסיבות שפורטו במאמר זה, נשאלת השאלה אם כן, מה צפוי לנו? התחזיות לא חיוביות ומסמנות תוספת מסים ועלייה ביוקר המחייה, אולם במקביל ניכרת גם באופק עלייה בייצוא ובשוק התעסוקה הישראלי.