מזל טוב, ילד חדש מתוק ובריא הגיח לאוויר העולם, ומה עושים לאחר הלידה?
הריון מביא איתו שמחה גדולה, יצירה מדהימה ובלתי נתפסת.
ברוב המקרים שאני נפגשת עם נשים בהריון, הן כחברות והן כמטופלות שלי יש התארגנות סביב התהליך, בדיקות לתקינות ההיריון, תזונה נכונה להתפתחות העובר, יציבה נכונה לשמירה על השלד, ובסה"כ תחושה עילאית.
בשליש האחרון מתחילה התארגנות ללידה, איפה ללדת, באיזה שיטה (במים בכריעה בתנוחה המקובלת בבתי החולים), האם לקחת דולה, או אולי מדקרת ללידה. הכנת התיק, קניות לתינוקת והכנת הבית.
מעטות מאוד חושבות ומתארגנות נכון ליום שאחרי, מה חשוב להכין ולדעת?
לידה זה אחד התהליכים הטבעיים ביותר, כבר אלפי שנים שנשים יולדות, אולי בגלל זה אנחנו מתקשות להבין שחשוב להתכונן ליום שאחרי.
בשעה טובה ילדת, מחזיקה בזרועותיך את התינוקת המתוק, ומה עכשיו?
לידה, למרות היותה טבעית לגופנו, היא טראומה לא פשוטה, השינויים בגוף, אובדן הדם והמאמץ הגדול דורשים התייחסות.
כמה דברים שכדאי לחשוב עליהם:
• מנוחה – כולם יודעים שחשוב שהיולדת תנוח ככל שניתן, בכל הזדמנות שהתינוק ישן גם היולדת צריכה לנוח.
הבעיה היא שדרישות הבית והסביבה לא משתנים עם הלידה, לכן חשוב להתארגן בכמה דרכים – לקבל עזרה בניקיון הבית (גם אם זה בתשלום, לתקופה מוגבלת), ללמוד להתעלם מהבלגן ולזכור ששינה תיתן הרבה יותר בתקופה הזו מבית מסודר. לא לארח, להרגיש נח להסביר לאנשים שכרגע את עייפה מכדי לארח וכשתתאוששי תשמחי לראותם.
לקבוע עם אמא/חברה על שעות שהן יכולות להגיע אליך לשמור על התינוק כדי שאת תנוחי (חברה טובה יכולה להיות מרפא, בשיחה לשחרר קצת מהפחדים והלחצים החדשים).
• אוכל – אחד הדברים הקשים ליולדת זה למצוא את הזמן להכין אוכל וזמן נוסף לאכול אותו. בין החלפת הטיטול, להנקה, מקלחת והרגעת התינוק הרבה יולדות מסתפקות בנישנושים.
הזנת הגוף הינה חשובה ביותר להתאוששות מהירה וקלה יותר, וחשובה מאוד לתינוק (אימא שבעה מייצרת יותר חלב והרבה יותר סבלנית).
כמה רעיונות – לפני הלידה תערכי יום בישולים, תאפי פשטידות, הכיני רטבים שאת אוהבת, להכין גרנולה איכותית. שיהיה מזון לימים הראשונים עד שתתחזקי מעט.
מומלץ מאוד לבקש מהסבתות עזרה בהכנת ארוחה מדי פעם, אני בטוחה שהן תשמחנה לעזור.
כמו כן חשוב מה מכניסים לגוף, הנקה דורשת מזון איכותי והרבה אנרגיה מהגוף, לכן חשוב מאוד להקפיד על שתייה מרובה (שיהיו בקבוקי מים פזורים בבית) שקדים, זרעים וגרעינים (לא קלויים), פרות – עסיסיים ומתוקים, ירקות (רצוי להימנע מהסולניים הגורמים גזים), גרנולה, יוגורט כבשים או עיזים, דגנים מקמח מלא עשירים בסיבים, דגים, עוף (אורגני), אורז מלא. כריכים הם אופציה טובה לארוחה מהירה, כשאין מי שיעזור בהכנת ארוחה מזינה יותר.
חשוב לשלב בתזונה אומגה שלוש וויטמיני B, החשובים להתפתחות התינוק (חשוב גם בהריון להתפתחות העובר) ולאיזון המצב הנפשי.
• שיחה – הלידה היא אחד השיאים בחיינו, יש תחושת עילאיות ורוחניות, תחושה של קשר ישיר עם הבורא. לאחר הלידה יש נפילה, נפילה הורמונאלית שבאה לביטוי בתחושת דכדוך וקושי לשלוט ברגשות, נשים רבות חוות דיכאון, פחדים עולים, ויחד איתם רגשות האשמה המציפים את היולדת.
שיחה טובה עם חברה/אימא/איש מקצוע יכולה להקל מאוד ולהעביר את המשבר עם פחות קושי.
• צמחי מרפא – לחיזוק הגוף. מומלץ מאוד להשתמש בפורמולת צמחי מרפא המתאימה לנשים לאחר לידה.
בצמחי המרפא יש אופציות רבות של תרכובות צמחים המיועדים לחיזוק הגוף והנפש לאחר לידה. הצמחים מותאמים ליולדת לפי צרכיה ובטוחים לשימוש בזמן ההנקה.
להתאמת צמחי מרפא מומלץ להתייעץ עם אישאשת מקצוע.
מזל טוב ובשעה טובה!
אושרת קלרמן מומחית ברפואה סינית Lic.Ac רפואה יפנית KMI ,מטפלת נשימתית בחדרי מלח.