דף הבית  >> 
 >> 

הרשם  |  התחבר


כי האדם עץ השדה 

מאת    [ 17/01/2008 ]

מילים במאמר: 656   [ נצפה 3658 פעמים ]

כי האדם עץ השדה / סנדרה אליאש
בתקופת המשנה, החמישה עשר בחודש שבט היה תאריך בעל משמעות פיננסית בלבד לחישוב מסים. נקודת האמצע של החורף נבחרה כסוף שנת "הכספים" של פירות האילן. מעשרות על פירות לאחר תאריך זה, היו שייכים לשנה הבאה. לכן, במשנת ראש השנה, מכונה יום זה "ראש השנה לאילנות".
מקובלים העניקו לט"ו בשבט פריחה מחודשת. היינות והפירות בסדר ט"ו בשבט מציינים ארבעה עולמות, או מדרגות של בריאה. בחשיבה הקבלית, מזוהות מדרגות הבריאה עם הגוף, הרגש, השכל ורוח.
עם שיבת ציון, עבר ט"ו בשבט טרנספורמציה נוספת: ט"ו בשבט הפך ליום של נטיעות, חג של ייעור, השתרשות והתחברות מחדש לארץ ולנופים שלה.
התורה מזהירה, שלא להשחית ולהרוס שלא לצורך. גם בעת מצור על עיר אויב, אין להשחית עצי פרי. בניגוד לאופייה התמציתי של התורה, כאן היא מפרטת את הסיבה ואומרת לנו, כי בני האדם כמוהם, כ"עץ השדה" (דברים כ, י"ט).
אני מביאה בפניכם סיפור:

מדוע שורקים העצים?
משל עממי - עיבד מ. שר-אל

שני מינים של עצים ישנם בעולם. המין האחד הוא עץ מאכל המצמיח פירות טובים לאכילה והמין השני הוא עץ סרק המצמיח פירות שאינם ראויים לאכילה.
כאשר נושבת הרוח ועוברת בין העצים, שורקים עצי הסרק ומשמיעים קול, ואילו עצי הפרי הטובים למאכל שקטים כמעט ואינם נשמעים.
שאלו את עצי הפרי: מדוע אינכם משמיעים קול כאשר נושבת הרוח?
ענו עצי הפרי: לנו פירות כבדים וטעימים. אנו לא יכולים להתנועע ברוח פן נזיק לפירותינו. אין אנו צריכים להשמיע קול, כי גם כאשר אנו שקטים הכל באים אלינו כדי ליהנות מפרותינו.
שאלו את עצי הסרק: מדוע אתם שורקים ומשמיעים קולו בנשוב הרוח?
ענו עצי הסרק: לנו פירות קלים שאינם לאכילה. אנו מתנועעים מכל משב רוח קל. אם לא נשרוק ולא נשמיע קול-לא ישימו לב אלינו ולא נראה?

כך גם הם בני האדם:
הטובים והנבונים, אלה שהכל רוצים בהם, הם שקטים, צנועים ומשמיעים את דבריהם בשקט ובנחת.
אבל הריקים והפוחזים, אלה שאין בהם כלום - צועקים ומדברים בקולי קולות, כדי שהכל ישימו לב אליהם.

ומדוע משול האדם לעץ? עץ זקוק לארבעת היסודות: אדמה, מים, אוויר ואש (שמש), כדי להתקיים. בני אדם בדומה, זקוקים לאותם ארבעה יסודות.
אדמה: בני אדם זקוקים לבסיס יציב, שיכול לספק להם ערכים ומוסר ולתמוך בהם בצמיחתם. בית, בו אנו יכולים להיות עצמנו, בו מותר לנו לטעות ועדיין יקבלו אותנו, יאהבו ויטפחו אותנו.
מים: מי גשמים נספגים באדמה ובאמצעות מערכת מסועפת של שורשים, מגיעים אל גזע העץ, ענפיו ועליו. ללא מים יתייבש העץ וימות. גוף האדם מורכב כ-70% מים, ללא מים, המסמלים את יסוד הרגש, האדם מתייבש ומאבד כיוון.
אוויר: עץ זקוק לאוויר כדי להתקיים. האוויר מכיל חמצן, שהעץ זקוק לו לנשימה ודו תחמוצת הפחמן לתהליך הפוטוסינתזה. באטמוספרה בלתי מאוזנת, העץ ייחנק וימות. המלה העברית "נשימה" דומה מאוד למלה העברית "נשמה". כוחנו הרוחני מגיע, בצורה מטפורית דרך האוויר והנשימה.
אש: עץ זקוק גם לאש - אור שמש - כדי להתקיים. אנרגיית האור הנקלטת, מפעילה את תהליך הפוטוסינתזה, תגובה כימית החיונית לצמיחת העץ. בני אדם, גם הם זקוקים לאש - לחום, על מנת להתקיים. זהו חום הידידות של המשפחה והקהילה. אנשים קולטים אנרגיה מחברים, עמיתים, בני משפחה, שכנים ושותפים.

שורשינו נטועים עמוק בקרקע מוצקה. אנו תופסים את המציאות, קודם כל, בדרכים גשמיות ומוחשיות. רק אחר כך אנו צומחים מעל לשורשים. ענפינו מתארכים אל השמיים ואנו תרים אחר משמעות וכוונה. אנו מקדישים את חיינו ליצירת "פרי", כשאנו שואפים להותיר חותם, סימן, שגם אנחנו היינו פה.
בט"ו בשבט אנו שואלים: האם אנו באמת רוצים בטוהר הלב? אנו מפגינים את רצוננו זה ואת שאיפתנו למצוא את עץ החיים, בכך שאיננו משחיתים את העולם הגשמי שמסביבנו. דרך אחת לעשות זאת, היא לשנות את ההתייחסות שלנו לאוכל, שכן אוכל הוא התשוקה הגופנית החזקה ביותר שלנו.
בט"ו בשבט, אנו מגדירים מחדש את הדרך בה אנו מתייחסים לעולם, כשאנו מקדשים את האכילה. אנו מנסים לאכול בצורה מודעת, נעלה יותר - ואימפולסיבית פחות. קהילות רבות מציינות מאמץ זה בעריכת "סדר ט"ו בשבט" בצוותא. בסדר זה אוכלים פירות. בעודנו ניזונים מהם, אנו מנסים לראות בעיני רוחנו את השורש, מקור החיים.
האם אני מקבל/ת את המזון והמרחב הרוחני לו אני זקוק/ה כדי לצמוח, או שאולי העץ שלי עמוס לעייפה באינפורמציה מיותרת ובחומרנות?
חג שמח!
סנדרה אליאש, מטפלת הוליסטית רב-תחומית ורייקי מאסטר. מתמחה בשיטות ריפוי משולבות לחיזוק מערכת החיסונית, התמודדות עם מצבי לחץ ובעיות נשימה.מלווה תהליכים בהתפתחות הרוחנית. מנחה קורסי רייקי ומדיטציה.
http://www.ima-adama.co.il/homesites/Preview.asp?WebsiteID=1165



מאמרים חדשים מומלצים: 

חשיבות היוגה לאיזון אורח חיים יושבני  -  מאת: מיכל פן מומחה
היתרונות של עיצוב בית בצורת L -  מאת: פיטר קלייזמר מומחה
לגלות, לטפח, להצליח: חשיבות מימוש פוטנציאל הכישרון לילדים עם צרכים מיוחדים -  מאת: עמית קניגשטיין מומחה
המדריך לניהול כלכלת משק בית עם טיפים ועצות לניהול תקציב -  מאת: נדב טל מומחה
חשבתם שרכב חשמלי פוטר מטיפולים.. תחשבו שוב -  מאת: יואב ציפרוט מומחה
מה הסיבה לבעיות האיכות בעולם -  מאת: חנן מלין מומחה
מערכת יחסים רעילה- איך תזהו מניפולציות רגשיות ותתמודדו איתם  -  מאת: חגית לביא מומחה
לימודים במלחמה | איך ללמוד ולהישאר מרוכז בזמן מלחמה -  מאת: דניאל פאר
אימא אני מפחד' הדרכה להורים כיצד תוכלו לנווט את קשיי 'מצב המלחמה'? -  מאת: רזיאל פריגן פריגן מומחה
הדרך שבה AI (בינה מלאכותית) ממלאת את העולם בזבל דיגיטלי -  מאת: Michael - Micha Shafir מומחה

מורנו'ס - שיווק באינטרנט

©2022 כל הזכויות שמורות

אודותינו
שאלות נפוצות
יצירת קשר
יתרונות לכותבי מאמרים
מדיניות פרטיות
עלינו בעיתונות
מאמרים חדשים

לכותבי מאמרים:
פתיחת חשבון חינם
כניסה למערכת
יתרונות לכותבי מאמרים
תנאי השירות
הנחיות עריכה
תנאי שימוש במאמרים



מאמרים בפייסבוק   מאמרים בטוויטר   מאמרים ביוטיוב