לאלו התוהים מהי תעודת סל - בקצרה - מכשיר השקעה העוקב אחר מדד יחס נבחר (נכס הבסיס) ומתנהג בדומה למדד. לדוגמא: הרצון להשקיע בנדל"ן - ניתן לקנות מניות של חברות נדל"ן (ולחפש ולבחור את המתאימות ביותר) או לחלופין להשקיע בתעודת סל העוקבת אחר מדד הנדל"ן המכיל בתוכו מניות של חברות נדל"ן נבחרות.
מרבית העוסקים בתחום ההשקעות רואים לנגד עיניהם את הרצון "לכבוש" את מדדי היחס או בשפה המקצועית - "להכות את הבנצ'מרק". בשפה יותר פשוטה - אם אני מודד את עצמי מול מדד תל אביב 25 (נכס הבסיס) אני רוצה להשיג תשואה עודפת על המדד.
מנסיוני, ומנסיון של רבים אחרים, הרצון להכות את הבנצ'מרק נועד במרבית המקרים לכישלון ורק מעטים יודעים ומצליחים להשיג תוצאה עודפת על מדד היחס לאורך זמן.
לאחר נסיון של שנים בו השווקים הפיננסים הוכיחו כי האפשרות להשיג תשואות דו ספרתיות במדדים הראשיים היא אפשרית, המתאימות ורצויות לכל משקיע ממוצע, הגעתי למסקנה הפשוטה - על מנת להשיג תוצאות דומות לשוק הדרך הטובה ביותר היא שימוש מושכל בתעודות סל ETF.
תעודת סל מכילה בתוכה ומעניקה למשקיע מספר כלי השקעה משמעותיים הקשים להשגה בדרכים פשוטות:
• הצמדות למדד היחס הרלוונטי
• נזילות גבוה
• פיזור נאות
• אפשרויות הגנה על ההשקעה
• מגוון השקעה רחב
• סיכון נמוך
מנגד, כמו בכל דבר בחיים, יש לתעודות הסל גם מגרעות:
• כלי "טיפש"
• אי יכולת להתמקד בנייד הבודד
• לפעמים פיזור יתר
כמובן שלא מניתי את כל המעלות או המגרעות של תעודת הסל אך נגעתי בעיקר.
באמצעות תעודות הסל בישראל ניתן להיחשף כמעט לכל אפיקי ההשקעה הרלוונטים למשקיע. כמו חשיפה למדדים עיקריים בישראל: ת"א 25, ת"א 100, ת"א 75, בנקים, נדל"ן, בלו טק, פיננסים, ביטוח, תל בונד 20, 40,60, תל בונד שקלי, מדדי אג"ח ממשלתי צמוד ושקלי במח"מ 0-2, 2-5, 5+, חשיפה לשורט ועוד.
וכן מאפשר השוק הישראלי חשיפה באמצעות תעודות סל גם להשקעה במדדים מעבר לים: דאו גונס, נאסד"ק, S&P, ראסל, דאקס גרמניה, קאק צרפת, פוטסי לונדון, ספרד, קוריאה, סין, הודו, סינגפור, ברזיל, אוסטרליה, אג"ח קונצרני אמריקאי, אג"ח קונצרני אירופי, חשיפה לשורט ועוד.
כמו כן מאפשר השוק הישראלי חשיפה באמצעות תעודות סל גם לאפיקי השקעה אלטרנטיביים כגון מים, חלקות, מתכות ועוד.
אפשרות נוספת להשקעה באמצעות תעודת סל הינן התעודות המורכבות המכילות מספר מרכיבים ממדדי יחס שנמנו מעלה בשילובי חשיפה כאלו ואחרים.
כמובן שבבורסה האמריקאית (וכן באירופה) התחום כולל מאות תעודות סל (ETF) עם מגוון חשיפות השקעה בהתאם לאופי המשקיע.
בין החברות בישראל המנפיקות תעודות סל ניתן למנות את קסם (אקסלנס), תכלית (דש), הראל סל (הראל), פסגות סל (פסגות) ומיטב סל (מיטב).
בין החברות בחו"ל המנפיקות ETF ניתן למנות: Vanguard, State Street Global Advisors, iShares, PowerShares.
אין באמור לעיל לרבות כל מסמך ו/או קובץ המצורף לו משום יעוץ או המלצה לקנייה / מכירה של ני"ע ו/או מכשירים פיננסיים
גיא חזן-יועץ השקעות פרטי, אובייקטיבי ובלתי תלוי http://www.guyhazan.com
>