מי שיש לו רישום פלילי מכיר את הסיטואציה: הגעת לראיון עבודה, הכל הלך חלק עד הרגע שחששת ממנו. הקב"ט או הבוס אומרים לך: רק תביא ביום ראשון תעודת יושר ותתחיל לעבוד...
למאות אלפי אנשים בישראל המילים "תעודת יושר" הן לא טריויאליות. מאות אלפי אנשים נושאים על גבם רישום פלילי או רישום משטרתי.
בשנים האחרונות רווח נוהג לדרוש ממועמדים לעבודה להציג את גליון הרישום הפלילי שלהם, אשר כונה בטעות "תעודת יושר". גליון זה כלל מידע חסוי למשל על תלונות שהוגשו והתבררו כלא נכונות או על תיקי בית משפט ישנים מאוד שנמחקו כבר. הסובלים העיקריים מנוהג זה לא היו עבריינים שהרישום הפלילי באמת מאפיין אותם, אלא דווקא אנשים שחזרו מיד לדרך הישר וביקשו לנהל אורח חיים נורמטיבי. אלה, לא הצליחו להתקבל למקומות עבודה, והתקשו גם בתחומים אחרים כמו קבלה לישובים, התנדבות בעמותות, אימוץ וכן הלאה.
בעקבות עתירות לבג"צ בעניין, החליטה משטרת ישראל לשנות את מבנה תדפיסי הרישום הפלילי כך שיתאפשר לבעלי מרשם פלילי להסתיר את המידע שאודותם.
בחמש מילים השיטה עובדת כך: תנו רק את העמוד הראשון.
ובפירוט: העמוד הראשון של התדפיס מכיל הערות כלליות בלבד ואין בו כל מידע ספציפי אודות מקבל התדפיס בין היתר כוללות ההערות האלה סעיף שלשונו "אם קיבלת לידך את העמוד הזה בלבד סימן שאין אודותיך כל מידע". לאחר מכן יש עמוד מעבר שהינו ריק ולאחריו - מופיע המידע האמיתי. כך נשמרת זכותו של האזרח לקבל את המידע שאודותיו אך מצד שני מי שדורש את המידע שלא כחוק - לא יקבל אותו. וכך גם מפיחים חיים בזכויות שהוגדרו בחוק המרשם הפלילי, ובעיקר הזכות להשתלב מחדש בחברה לאחר שחלפו מספר שנים מן ההרשעה.
עו"ד יפעת וינקלר מנהלת משרד פרטי המוקדש כולו לתחום של מחיקת רישום פלילי ומניעתו. המשרד מייצג לקוחות מהארץ ומחו"ל הזקוקים לתעודת יושר, וכן מעורב בהצעות חוק בתחום המרשם הפלילי ובעתירות לבג"ץ הקשורות לנושא.
עו"ד וינקלר הינה בוגרת האוניברסיטה העברית, התמחתה בפרקליטות המדינה, עבדה במשרד המשפטים במחלקת החנינות ובמדור החנינות בצה"ל.
http://www.wimkler-law.co.il
עו"ד וינקלר הינה בוגרת האוניברסיטה העברית, התמחתה בפרקליטות המדינה, עבדה במשרד המשפטים במחלקת החנינות ובמדור החנינות בצה"ל.
http://www.wimkler-law.co.il