לאחרונה גוברת המגמה להשתמש בחקלאות בפחות חומרים כימיים סינטטיים כנגד חרקים ומחלות, מאחר וחומרים אלה מזהמים את הסביבה ומסוכנים לבריאות האדם והחי.
מאחר ובחקלאות האורגנית קיים רק חומר אחד לטיפול בקימחון הדלועיים - הנימגרד, מצאנו לנכון לבדוק את יעילותם של שני חומרים חדשים - טימורקס וטימור שפותחו לאחרונה בישראל כנגד מחלת הקימחון במלפפון.
3.1 שאלת המחקר
האם החומרים טימורקס וטימור, יעילים ויכולים לעצור את התפשטות מחלת הקימחון במלפפון.
3.2 חומרים
בקורת - ללא ריסוס.
טימורקס - בריכוז 0.5% (50% חומר פעיל) מיוצר ע"י חברת ביומור.
טימור - בריכוז 0.5% (50% חומר פעיל) מיוצר ע"י חברת ביומור.
3.3 שיטות
שתילי מלפפון נשתלו בחממה בהודיות בערוגה מוגבהת המכילה תערובת של טוף וכבול. כשהופיעו על גבי העלים סימנים ראשונים לנגיעות בקימחון (מושבות לבנות על גבי החלק העליון של העלה), חולקו הצמחים לקבוצות בנות 10 צמחים וסומנו לפי הטיפולים השונים.
החומרים שנבדקו רוססו במרסס יד על גבי הצמחים פעם בשבוע, מלבד הריסוס השני שניתן כעבור 3 ימים.
החל מהריסוס הרביעי בוצעה הערכה חזותית בכל שבוע של נגיעות העלים בקימחון 3 ימים לאחר מתן הריסוס.
הערכה החזותית בוצעה כך: בכל טיפול נבחרו 5 צמחים באקראי ועל גביהם נבחרו שוב באקראי 2 עלים תחתונים ו- 2 עלים עליונים ( 4 עלים לצמח ובסה"כ 20 עלים לטיפול).
ההערכה הייתה של אחוז שטח העלה המכוסה בקימחון. הניסוי הסתים כאשר אחוז הנגיעות של צמחי הביקורת בקימחון הגיע ל- 100%.
דיון ומסקנות
בניסוי זה בדקנו את השפעת החומרים האורגאניים החדשים טימור וטימורקס בריכוז 0.5% על התפשטות מחלת הקימחון בעלי מלפפון. חומרים אלה הם פורמולציות שונות של שמן עץ התה אוסטרלי.
רמת הנגיעות של קימחון בעלים בוצעה ע"י הערכה חזותית של אחוז שטח העלה הנגוע במושבות קימחון, כאשר בתחילת הניסוי כ-50% משטח העלים היה כבר נגוע בקימחון.
בדרך כלל נהוג לרסס את הצמחים משלב השתילה, בכדי לעכב את התפשטות הקימחון. אולם התנאים בניסוי זה היו שונים מכיוון שהקימחון כבר היה קיים.
עד כה נבדקו החומרים טימור וטימורקס במניעת הופעת קימחון. אבל בניסוי זה ניתן היה לבדוק את יעילותם בדיכוי קימחון קיים.
מסיכום תוצאות הניסוי מתברר, כי שני החומרים היו יעילים בדיכוי התפשטות הקימחון בהשוואה לביקורת, אם כי הטימור היה טוב יותר מהטימורקס: בריסוס האחרון הנגיעות בקימחון בהשפעת הטימור הייתה 12% ובהשפעת הטימורקס היא הגיעה ל- 23.5%.
הצלחת הניסוי מאפשרת לחקלאים האורגאניים להשתמש בחומר חדש - בטימור, בנוסף לנמגרד שהוא החומר היחיד המאושר כיום לשימוש בחקלאות האורגאנית כנגד קימחון.
מוצע, לבדוק בעתיד את יעילות הטימור בריסוס פעם בשבועיים במקום פעם בשבוע ואם הטימור יצליח לשמור על רמת נגיעות נמוכה של קימחון בעלים, זה יאפשר לחקלאים לחסוך בריסוסים במשך עונת הגידול.
שמואל סבג
מרכז משק אורגני
מרכז מגמת חקלאות ביולוגיה ואיכות הסביבה