תאורה נכונה במשרד ובבית היא חלק בלתי נפרד מסביבת עבודה ומחייה נוחה, נעימה ובריאה.
גם בבית וגם במשרד אנו מחפשים את השילוב האופטימאלי בין הדקורטיבי לפונקציונאלי, בין המרשים לנעים ובין החסכוני לנכון.
במאמר זה אתייחס לתאורה מבחינה בריאותית וארגונומית, בתקווה שבפעם הבאה שתעמדו בפני עיצוב חלל האמור לשמש לעבודה, בין אם הוא ביתי או משרדי תיקחו גם שיקולים אלו בחשבון.
כיום כשרבים כל כך מבלים שעות מול מסך המחשב וסובלים מעיניים צורבות, אדומות, יבשות וכאבי ראש, חובה לקחת שיקולים ארגונומיים בעת בחירת התאורה לחלל המשרדי.
העין האנושית זקוקה לרמות אור שונות למשימות שונות:
עבודה מול מסך מחשב: 50-100 LUX
קריאה מניירת:200-500 LUX
עבודה מדויקת יותר עם ניירת ( שרטוטים לדוגמא): 500-1000LUX
מהו LUX? יחידת מידה לשטף אורי ליחידת שטח (ויקפדיה), או במילים אחרות רמת האור באזור אותו אנו רוצים להאיר.
ברוב המשרדים, אין התייחסות מקצועית לנושא התאורה וכל המשרד מואר בצורה שווה, על ידי תאורה עילית, בדרך כלל ברמת תאורה של 500-800 LUX כלומר, חזקה מדי לעבודה מול מסך המחשב, לא פלא אם כך, שכל כך הרבה אנשים סובלים מאי נוחות בעיניים.
תסמונת ראיית המחשב, או בשמה המקצועי CVS ( Computer Vision Syndrome) הפכה כבר מזמן למיני מגפה בקרב יושבי המשרדים.יחד עם גורמים נוספים, כגון:ירידה בקצב המצמוץ וכתוצאה מכך ירידה בליחוך של העין ועייפות של שרירי העין,לתאורה לא נכונה, תרומה לא קטנה להתפתחות תסמונת ראיית המחשב.
מחקרים מראים על הקשר בין תאורה גרועה למספר אספקטים נוספים:
במחקר של אוניברסיטת Cornell אשר מתמחה בארגונומיה, נמצא ש 79% ממשתמשי המחשב שנבדקו היו רוצים תאורה טובה יותר.מחקר נוסף מצא ש 75% מהנשאלים היו מרגישים שהיו יכולים להיות יותר פרודוקטיביים עם תאורה טובה יותר.
בנוסף, תאורה לא נכונה גורמת לשינויים בצורת הישיבה שלנו.
להלן כמה דוגמאות:
• כיפוף אל כתב נייר שאינו מואר מספיק ולכן לא ברור.
• רכינה אל מסך המחשב משום שהוא מואר מדי.
• שינוי מנח הצוואר על מנת להתחמק מאזור מסנוור.
מעבר לאספקטים הבריאותיים, עלויות החשמל של תאורה עילית גבוהות מאוד והנזק הסביבתי כתוצאה מתצרוכת החשמל הגבוהה, חייבים להילקח כשיקול בבואנו לתכנן את התאורה במשרד.
הפתרון הארגונומי לתאורה משרדית הינו על ידי עקרון "שני מקורות אור" או באנגלית,Dual Source Lighting ובבסיסו של העיקרון, הפחתת רמת האור הכללית והוספת מנורת שולחן עבודה ניתנת לשליטה לכל עמדת עבודה.
עובדים בארה"ב שבמשרדם שיטת תאורה זו דיווחו ש:
• הם מרגישים יותר נוח במקום העבודה.
• המטלות שנתנו להם קלות יותר לביצוע.
אך הנתון החשוב ביותר לבעל משרד הוא הנתון הכלכלי, מה לי יוצא מזה?הנתונים מראים שיוצא גם יוצא, משרדים שעוברים לשיטת תאורה זו חוסכים קרוב ל 67% מתצרוכת החשמל על תאורה.
דלית בן טובים מומחית לארגונומיה, מנהלת מקצועית של אתר ergoshop המתמחה מכירת ציוד ארגונומי בהתאמה אישית, ארגונומיה וישיבה נכונה מול מחשב.