מקובל לחשוב כי על העוסקים בספורט צריכים לקחת תוספי תזונה על מנת לעמוד בעומס האימונים (או בכלל, בתלאות היום-יום) וזאת במטרה להשלים את אספקתם של רכיבים חיוניים שאינם מתקבלים באופן מספק באמצעות המזון וכי תזונה חסרה פוגעת בספורטאי ועלולה לגרום לפציעות ספורט.
טענה זו נכונה בחלק מהמקרים עבור ספורטאים מקצועיים וכן עבור ספורטאים חובבנים שלפרקי זמן מסוימים מתאמנים באופן קשה במיוחד (אימוני מרתון, איש ברזל) אולם ברוב המקרים היא אינה נכונה.
מהם הגורמים לחוסרים בגוף?
כולנו יודעים שתזונה דלה ופעילות גופנית עצימה עלולים לגרום לחוסרים אולם קיימים פקטורים אחרים כגון: איבוד תיאבון, דימום וסתי ודימומים אחרים, טפילים או בעיות אחרות במערכת העיכול שמונעות מאיתנו לספוג את המזון כהלכה, בעיות כבד וכליה הפוגעות במטבוליזם, תרופות שאנו נוטלים ועוד.
לא תמיד נדע את הסיבה לחוסר אבל חשוב להבין שאם החוסר מקורו חיצוני (תזונה לקויה או פעילות גופנית מאומצת) הפיתרון הוא חיצוני (שינוי תזונה ותוספים) ואילו אם מקור הבעיה פנימי (מחלה) אזי הפיתרון צריך להיות פנימי (ריפוי).
מתי יש ליטול תוספים?
לפני שממהרים לחנות הויטמינים הקרובה צריך לוודא שאכן יש חוסר בגוף, ניתן לבדוק זאת סימפטומטית (האם יש התכווצויות שרירים? חולשה? בעיות אחרות?) או מעבדתית (בדיקות דם). היה וגילינו חוסר עלינו לברר מהו מקור הבעיה.
בכדי לקבוע האם הגורם הוא עיסוק מאומץ בספורט יש לשאול האם החוסר פרופורציונאלי לעצימות האימונים? כיצד מגיבים ספורטאים אחרים העומדים תחת עומס אימונים דומה? האם אנו סובלים גם בשעה שהאימונים אינם עצימים? מה קורה לנו בתקופת פגרה?
היה והחוסר מקורו בפעילות ספורטיבית מאומצת (מאומצת! לא ריצה קלה 3 פעמים בשבוע) – הרי שיש להשלים אותו על ידי תזונה או תוספי תזונה.
אם החוסר מקורו בדיאטה שגויה יש לשפר אותה וכך לפתור את הבעיה (ברוב המקרים זה לא המצב, רוב העוסקים בספורט הם אנשים עם מודעות גבוהה יחסית לתזונה).
אולם, חוסר הנובע מפתולוגיה אחרת מחייב הסתכלות רחבה יותר ובמקרה זה חשוב להיזהר. תוספי מזון לספורטאים יכולים להועיל לנו בטווח הקצר אבל עלולים לפגוע בנו בטווח הארוך.
כיצד תוספי תזונה עלולים לפגוע בבריאות?
אם גופנו מתקשה לשמור על כמות נאותה של החומרים השונים בגוף הרי שהוא בבעיה. חישבו על זה כך, נתינת תוספים לגוף, תוספים שהגוף אמור לייצר או לספוג מהמזון בכוחות עצמו, דומה לעשיית שיעורי הבית במקום ילדכם שמתקשה בלימודים. אם עד עכשיו הוא התאמץ והצליח הצלחה חלקית בלבד, הרי שמעתה הוא צריך להתאמץ אף פחות וזאת מכיוון שאנו “עוזרים” לו. נעזור לו יותר ויותר, הוא יתאמץ פחות ופחות; תחליף גורר ניוון.
ניקח לדוגמא ברזל, אם אנחנו סובלים מרמות נמוכות של ברזל הרי שעד לרגע מתן התופסים הגוף מתאמץ לספוג/לשמור/לייצר ברזל ככל יכולתו (גם אם בהצלחה חלקית בלבד) והעלאת רמות הברזל בלקיחה ישירה גורמת לו להתאמץ עוד פחות (יש הרבה ברזל אז לא צריך להתאמץ). אנו נראה בדרך כלל עלייה ברמות הברזל, התאזנות וירידה נוספת (תחליף גורר ניוון, זוכרים?), לאחריה נצטרך להגדיל שוב את מינון הברזל וכך אנו עשויים להגיע למצב שבו הגוף תלוי לגמרי בתוספים.
חשוב להבין, ברוב המקרים המחסור הוא לא הגורם לבעיה, הוא התוצר שלה. יש לשאול מהו הגורם למחסור? אם חסר ברזל צריך לשאול האם גופנו צורך פחות מידי ברזל? האם אנו סובלים מדימומים? בעיות במערכת העיכול? אולי ישנו חוסר בפריטין, אותו חלבון שאמון על ספיגת הברזל? אולי ישנה בעיה אחרת?
במקרה של בעיה פנימית בגוף הרי שטיפול של מתן תוספים הוא טיפול סימפטומי בלבד, הוא אינו יורד לשורש הבעיה ולפיכך גם אינו יכול להביא לפתרון; יתרה מכך, מתן התוספים מרגיל את הגוף שלנו שיש מי שעושה את העבודה במקומו ובטווח הארוך במקום לחזק את הגוף אנחנו מחלישים אותו.
מהו אם כך הפתרון?
ראשית, יש להבין שתוספי תזונה הם תרופות. נקודה. הם משנים את הרכב החומרים בדם, גורמים לשינוי בפעילות של מנגנונים בגוף ומשפיעים על מצב הבריאות שלנו וכמו בכל בעיה, גם כאן, הפיתרון חייב להיות תיקון וחיזוק של הגוף כך שהוא יוכל לשמור על רמות תקינות של החומרים בגוף.
בהומאופתיה אנחנו גם מטפלים בחוסרים אולם אין תרופת מדף הומאופתית למצבים אלו. טיפול הומאופתי מתייחד במבט הרחב על המטופל, הראייה היא מקיפה והחלטה על הטיפול נקבעת על סמך כלל הסימפטומים ולא על סמך פרמטר אחד.
מטרת הטיפול ההומאופתי היא לרפא, לתת לגוף את היכולת לשמור על רמות תקינות של כל החומרים בגוף, להביא להרגשה טובה יותר ולשיפור ההישגים הספורטיביים לא על חשבון הבריאות אלא אדרבא, שיפור ההישגים ושיפור הבריאות גם יחד.
ערן אינדיג
הומאופת קלאסי מוסמך, חבר באגודה הישראלית להומאופתיה
קליניקות בתל אביב, זיכרון יעקב וחיפה
0547016016