החלונות מספקים לנו אור, אוויר, וקשר עם החוץ, אך מעבר לצרכים הפונקציונלים האלו, משמעותם לחללי הבית היא עצומה. מיקום החלונות, צורתם, גודלם ואופיים יקבעו במידה רבה לא רק צורת השימוש בחדר, אלא גם את התחושות שלנו בו. בשורות הבאות ננסה לראות באיזה אופן זה קורה, ונדבר על כמה "פטנטים" שיעזרו לנו להשתמש בחלונות כדי להעשיר וליפות את הבית.
ח ל ו נ ו ת ל ש נ י כ י ו ו נ י ם : הכלל החשוב ביותר : חדר עם חלונות לשני כיוונים לעולם יהיה יפה יותר מאשר חדר עם חלון לכיוון אחד. הסתכלו על הסלון במאמר הזה . תארו לכם אותו ללא החלון שבשמאלו. כך הוא היה במקור. הוויטרינה לגינה היתה קיימת , ובכל זאת לא היתה תחושה של קשר אמיתי בין הבית לגינה, ולכן השאירו דיירי הבית את התריס סגור רוב הזמן. במהלך עבודות הבניה והשיפוצים בבית פתחנו את החלון הנוסף, ופתאום נוצרה תחושה שהגינה והסלון הם יחידה אחת.
החלון שיצרנו הוא מיוחד – חלון "אקווריום". זהו חלון מפרופיל בלגי ברזל, הבולט החוצה ממישור הקיר, ומאפשר ע"י כך גם מבטים הצידה ולמעלה , לצמרות העצים ולשמים. החלל הפנימי והחיצוני מתערבבים זה בזה, ונוצרת הרגשה של חוץ גם בתוך החדר. אדן החלון הרחב גורם לחדר להראות גדול ומרווח יותר, ומאפשר להניח עליו חפצי נוי.
ה ד ג ש ת ה א ד ר כ י ל ו ת ו ע י צ ו ב ה פ נ י ם בעזרת חלונות : בבתים מודרניים, מקובל ליצור חלל גדול, בו נמצאים המטבח, פינת האוכל ולפעמים גם הסלון, ללא מחיצות ביניהם. כך נוצרת תחושה של מרחב גדול ומרווח. הבעיה – פעמים רבות נוצר חלל גדול מדי, שחלקיו השונים אינם מוגדרים היטב. תכנון נכון של החלונות יכול לעזור לנו: בעזרת החלונות, ביכולתינו להדגיש פינות בתוך החלל הזה, ולתת לכל פינה את האופי המיוחד לה , גם ללא קירות או מחיצות.
עוד דוגמא: בית באווירה כפרית, ובו מטבח גדול עם שולחן אוכל, המשמש את בני המשפחה. כדי להגדיר ולהדגיש את פינת האוכל, ולהבדיל בינה ובין אזור הכניסה והמטבח, יצרנו בה במהלך עבודות הבניה והשיפוצים שני חלונות גדולים, הנפתחים לחצר הבית. המטבח נמצא בצד שמאל, ופינת האוכל בצידו הימני, מודגשת בעזרת שני חלונות גדולים
כ מ ו ת ה ח ל ו נ ו ת : כולנו רוצים הרבה אור ואוויר, ונוטים לפזר בבית חלונות רבים. לעיתים קרובות – רבים מדי. מי לא עמד בפני הבעיה הידועה, שמרוב חלונות לא נשארו קירות בבית? לא נשאר מקום לתמונות, לארונות, לספריה? לכן, אנא הזהרו. כאן בדיוק בא קו התפר בין אדריכלות ועיצוב פנים! הרבה חלונות, אבל לא בהגזמה. הם חשובים, אבל חשובים לא פחות הם הקירות שביניהם.
הנה דוגמא - בתמונות אנו רואים חלל גדול, בו נמצאים הכניסה לבית מצד שמאל, ומטבח עם אי מרכזי בצד ימין. מהמטבח נפתח חלון פינתי ענק , המחבר את הבית לגינה הקדמית ומהווה חלק חשוב מאוד מהחלל. כל הקיר הימני של המטבח מעל לשיש סגור, ומשמש לארון מטבח עליון, למעט חלון אחד קטן מעל לכיורים. מחלון זה רואים עץ יפהפה הצומח בחצר השכנים, והוא נראה כמו תמונה קטנה ויפה. חלל הכניסה , המתמשך על שתי קומות, מואר בעזרת חלון גבוה, כך שבכניסה נשאר מקום למתלה מעילים ולתמונה. המקצב הזה : קיר- חלון פינתי ענק – קיר – חלון "תמונה" - יוצר עניין ויחוד בחדר, הרבה יותר מאשר חדר עם חלונות רבים מדי.
ע י צ ו ב : לא רק מיקום החלון, אלא גם צורתו והפרופורציות שלו, משפיעים על האפקט שהוא יוצר. האפשרוית כאן הן בלתי מוגבלות: חלון יכול להיות גבוה וצר, מרובע, נמוך ורחב. צורת החלון יכולה להיות הד לחלל, להשלים אותו או ליצור לו ניגוד – הכל בהתאם לרצוננו. כדי לתת לחלון את הכבוד הראוי לו, ולהדגיש את יופיו וחשיבותו, אפשר להקיף אותו בנישות. כך אנו מקבלים כבונוס גם מקום נוסף לאיחסון ולתצוגה, ובמקרים מסוימים גם הצללה נוספת של החדר.
ו פ ט נ ט ל ס י ו ם: כשאין אפשרות לחלון אמיתי, אפשר לפעמים לרמות קצת. בעזרת יצירת נישות בעומק הקיר ובעזרת תאורה מתאימה, אפשר ליצור תחושה של חלון!
אורלי ערן - אדריכלות ועיצוב פנים:
בעלת משרד לאדריכלות ועיצוב פנים בתל אביב. אנו עוסקים בתכנון ופיקוח על כל עבודות הבניה והשיפוצים, בתחומי האדריכלת ועיצוב הפנים , וגם קצת בתכנון גינות. יש לנו המון ניסיון, וגם המון התלהבות והאהבה לעבודה.