הרגלים נרכשים בגיל צעיר, את זאת כולנו יודעים.
אחד ההרגלים שילוו את ילדינו במשך חייהם הוא הישיבה מול המחשב, במאמר שלפניכם תוכלו לקבל טיפים כיצד להקנות לילדיכם הרגלי ישיבה נכונה מול מחשב.
הערה: המאמר כתוב בלשון זכר אך מתייחס לילדים ולילדות.
לפני הכול, הרגלים נכונים מתחילים בדוגמא אישית שלכם, בדיוק כמו בחינוך לתזונה נכונה או לפעילות גופנית, אי אפשר להגיד לילד: "שב ישר ליד המחשב" ורגע אחרי, אתם יושבים עקום מול המחשב.
עוד דבר שכדאי להקפיד עליו כבר מגיל מאוד צעיר הוא זמן הישיבה מול המחשב, רצוי למקם שעון מצלצל בסמוך לעמדת המחשב ולכוון אותו לצלצל תוך לא יותר מ 40 דקות.
חשוב להקפיד על פעילות גופנית יומיומית של הילד, לפחות שעה ביום של פעילות אירובית בדרגת מאמץ בינונית ( הליכה, אופניים, ריצה, כדורסל, כדור רגל, קפיצה על חבל).
מומלץ לצייד את הבית באביזרים פשוטים המעודדים תנועה: טרמפולינה, כדור פיט בול, חבל, גומי ועוד הם אמצעים מצוינים לפעילות ספונטנית של הילד.
שולחן: מומלץ ששולחן הלימוד / עמדת המחשב, של הילד יתאימו בגובה לילד.
גובה נכון הוא גובה המרפק כאשר הילד / יושבים, כפות רגליהם על הרצפה, כתפיהן שמוטות והמרפקים כפופים ב 90 מעלות.
אם אין אפשרות להתאים את גובה השולחן לילד, מומלץ לדאוג לתמיכה לכפות רגליו ( שרפרף קטן בהחלט יעשה את העבודה).
מומלץ להימנע משולחנות בעלי פלטה עבה או שולחנות עם מגירות צמודות לפלטת השולחן.משטח עליון עבה מקשה על השגת מנח רפוי בחגורת הכתפיים.
כיסא: גם הכיסא צריך להיות מותאם לגודל הילד, כיסא גדול מדי לא מאפשר לילד להישען עד הסוף, וגורם לישיבה "שכובה בכיסא".
אם קיים רק כיסא "גדול" הניחו כרית בהמשך למשענת הכיסא ועל ידי כך תקטינו את עומק המושב.
תמיכה לאמות הידיים: הנחו את הילד להקליד ולהשתמש בעכבר תוך תמיכת אמות הידיים במלואן על השולחן, זהו אחד ההרגלים החשובים ביותר בהשגת ישיבה נכונה מול מחשב.
אם השולחן לא מאפשר זאת, הוסיפו משטח תמיכה ארגונומי לאמות הידיים.
גובה המסך: ראשית, וודאו שהמסך נמצא מול הילד ושהוא אינו צריך להפנות את הראש, כשהוא מביט בו.
שנית, בקשו מהילד להושיט ידיים ישרות לפנים, בגובה הכתפיים, האצבעות שלו צריכות להגיע למרכז המסך, כך תדעו שגובה המסך נכון עבורו.
מסך גבוה מדי גורם ל" הרמת ראש" שגורמת לתנועת פשיטה בצוואר, תנועת פשיטה דוחסת מאוד את חוליות הצוואר ומומלץ מאוד למנוע אותה.
מקלדת ועכבר: מומלץ לרכוש עבור הילד מקלדת מיני ועכבר קטן, הם מתאימים יותר מבחינת הגודל ומאפשרים שימוש ללא מאמץ יתר לגידי כפות הידיים.
מחשב נייד: מחשב נייד, כאשר הוא מונח על השולחן מומלץ לילדים, גובה המסך נכון וגודל המקלדת מתאים.
חברו לו עכבר חיצוני והקפידו שהילד ישתמש במחשב הנייד רק כאשר הוא מונח על השולחן והילד יושב מולו, קרוב לשולחן ומניח את אמות הידיים על השולחן.
טאבלט: הסכנה הבריאותית הגדולה שהטאבלט טומן בחובו, היא כיפוף מוגזם של הצוואר ופלג הגוף העליון לאורך זמן.רצוי ללמד את הילד להגביה את הטאבלט לגובה העיניים בזמן השימוש או להניח אותו על סטנד הגבהה בזמן צפייה בסרטים.
דלית בן טובים מומחית לארגונומיה, מנהלת מקצועית של אתר ergoshop המתמחה מכירת ציוד ארגונומי בהתאמה אישית, ארגונומיה וישיבה נכונה מול מחשב.