פקודת דיני נזיקין קיימת עוד לפני קום המדינה ונקלטה אל תוך עולם המשפט הישראלי. אף שהפקודה זכתה לתוספות רבות ולפרשנויות רבות היא עדיין מתקיימת. תביעה על פי פקודת דיני נזיקין הינה אזרחית, וקבלת התביעה מזכה את התובע בפיצויים כספיים או אחרים. עורך דין נזיקין מסייע למי שנפגע כתוצאה ממעשיו של אחר לתבוע אותו לדין ואם הוא זוכה – לתבוע פיצויים.
נזיקין – תקדימים או כל מקרה לגופו
מאז קום המדינה הוגשו תביעות נזיקין רבות, חלקן הגדול הוכתר בהצלחה וחלקן לא עלה יפה אף שישנם פסקי דין תקדימיים בנושא. התקדימים נקבעו הן בהקשר לדברים שנחשבו כעילות לתביעה והן לאופי פסק הדין (פיצויים כספיים או אחרים). ואולם בדרך כלל ישנה נטייה לדון בכל מקרה לגופו, כיון שבכל אחד מהמקרים יש נסיבות שונות, רמה שונה של פגיעה או רמה שונה של כוונה מצד מבצע הפגיעה לכאורה. על מנת לבצע את עבודתו על הצד הטוב ביותר, צריך עורך דין נזיקין מקצועי לדעת לשלב בין התקדימים השונים לבין המקרה הספציפי בו הוא מטפל.
עורך דין נזיקין והוכחת הקשר בין מעשי הנתבע לבין הנזק
החלק החשוב ביותר בתביעה מסוג זה הוא להוכיח קשר ברור בין מעשיו של הנאשם לבין הנזק שנגרם לתובע. במקרים מסוימים הוכחת הקשר קלה יחסית, כמו במקרה של תאונות דרכים. אם מוכחת נהיגה רשלנית של הנהג הפוגע ואם הוכח שהנזק שנגרם לתובע הוא תוצאה ישירה של התאונה שנגרמה בעקבות הנהיגה הרשלנית של הנתבע, אין עוררין שהתובע זכאי לפיצויים מהנתבע, בין אם ישלם בעצמו ובין אם הדבר ייעשה באמצעות חברת הביטוח שלו.
במקרים אחרים ההוכחה קשה יותר, כמו במקרה של רשלנות רפואית על כל סוגיה. אבל גם בתוך הקטגוריה של רשלנות ישנם סוגי תביעה קשים יותר מאחרים. אחד הדברים אשר עורך דין נזיקין יקדיש להם מאמץ רב הוא להוכיח את הקשר כאמור לעיל. מרגע שהוכח, עוברת התביעה לשלב הבא – המאבק על אפוי הפיצויים והגובה שלהם.
קביעת גובה הפיצויים
השלב העוסק בקביעת גובה הפיצויים הוא השלב הקשה ביותר בעבודתו של עורך דין נזיקין לאחר שהוכחה האשמה של הנתבע. מהות הפיצויים היא להחזיר את הנפגע למצבו הקודם, לפני היות המקרה. ישנם מספר אמות מידה לקביעת גובה הפיצויים, ולהלן חלק מהן:
• גובה ההכנסה: על מנת לחשב פיצויים יש להתחשב בגובה הכנסתו של התובע. מהות הפיצויים היא חישוב של אובדן הכנסות של התובע כתוצאה מהפגיעה. אובדן הכנסה הוא חוסר אפשרות מוחלט או חלקי של התובע להמשיך ולייצר הכנסה.
• הוצאות שתיגרמנה לו כתוצאה מהפגיעה: בנוסף יש לקחת בשכלול את כל אותן הוצאות שתיגרמנה לו כתוצאה מהפגיעה- תרופות שלא היה צריך אילולי הפגיעה, מכשירים מיוחדים וכיוצא באלה.
בשלב הזה מתבצעת פעולת המיקוח שיכולה להיעשות די מכוערת, אבל היא מחויבת המציאות. עורך דין נזיקין צריך לדאוג להשיג עבור לקוחותיו את התוצאות הטובות ביותר, בין אם הם התובעים או הנתבעים. אם שני הצדדים מגיעים להסדר ביניהם, הוא נחתם על ידי בית המשפט ומקבל תוקף של פסק דין.
הגנה מפני תביעות נזיקין
הגנה מפני תביעות נזיקין היא למעשה ביטוח. כך למשל, הביטוח המקיף ברכב מגן על הנהג מפני תביעת נזיקין אישית במקרה שהוא עצמו גרם לתאונה. חברת הביטוח של הנהג היא שתשלם את סכומי הפיצויים שייקבעו. במקרה שלא נמצא הנהג הפוגע, התביעה מתנהלת מול המדינה. גם רופאים ובעלי מקצוע אחרים יכולים לבטח את עצמם מפני תביעות נזיקין על רשלנות רפואית או רשלנות מקצועית. נכון להיום, כמעט כל תביעה כזאת נדונה מול הרופא עצמו והמוסד המעסיק אותו. בעתיד ישרור מצב שבו עורך דין נזיקין יצטרך להתמודד מול חברות ביטוח גם במקרים של רשלנות רפואית או מקצועית.
נזיקין במקרה של הוצאת דיבה ולשון הרע
תביעות מסוג זה עוסקות בעיקר בפגיעה נפשית, מקצועית או תדמיתית אם הדברים שנאמרו או נכתבו יוכחו ע"י עורך דין נזיקין כהוצאת דיבה לשמה או הוצאת לשון הרע. יש לקחת בחשבון שאם התובע הוא אישיות ציבורית, קשה לו יותר מאשר לאחרים להוכיח הוצאת לשון הרע או הוצאת דיבה, שכן בעצם היותו איש ציבור הוא יכול להיות חשוף לביקורת. מובן מאליו שאם הוכח מעל לכל ספק שהדברים שנאמרו אכן שקריים לחלוטין יש סיכוי שהתביעה תצליח.