צרכנות חכמה היא דבר חשוב בכל תחום. אולם, נדמה כי רובינו מתפקדים כצרכנים פאסיביים דווקא באחד המקומות בהם עלינו להיות מעורבים ברכישה יותר מכל: קניית דירה. כמעט בכל מקרה אחר נבדוק, נשווה ונברר עשרות פעמים לפני הקנייה, אך ברכישת דירה אנחנו לא טורחים לבצע את המהלך החשוב ביותר טרם השלמת העסקה: בדיקת דירות.
תהליך רכישת דירה, בין אם חדשה או יד שנייה, מתרחש לרוב בערך כך: בתחילה אנו מאתרים את הנכס שברצוננו לקנות. לאחר מכן, אנחנו בוחנים אותו בעינינו ולבסוף חותמים על משכנתא וביטוח משכנתא. הוסיפו לזה את החתימה על החוזה והופ – הדירה נחשבת כרכוש שלנו.
לא שכחנו משהו בדרך? בטח שכן. שכחנו לבדוק.
כ-90% מהדירות מיד שנייה מגיעות עם ליקויים
אמנם לא מדובר בנתון מדויק, אך אלו ההערכות בענף הבנייה. חמור מכך - אחת מכל שלוש דירות מיד שנייה נרכשת עם בעיות קריטיות, שמתגלות רק לאחר הקנייה, כשהמצב מבחינת הדירות החדשות לא טוב בהרבה. באילו בעיות מדובר? רטיבות, נזילות, פגמים בשלד, פגמים בריצוף, פגם תרמי, בעיות צנרת ועוד. ליקויים שהיו מתגלים בקלות אם רק הייתה מבוצעת מראש בדיקת דירות מקצועית.
חשוב להבין את גודל הבעיה: במקרה של רכישת דירה מיד שנייה, כל ליקוי שמתגלה לאחר הרכישה הוא באחריות הקונה בלבד. ליקויים בדירות חדשות, שמתגלים לאחר תקופת הבדק והאחריות (בהן הקבלן חייב לעמוד, על פי חוק) – גם הם באחריות הרוכש.
כשכל תיקון כזה גורר עלויות שמסתכמות בעשרות אלפי שקלים, מובן מדוע בדיקת דירות – עניין של 1,200 שקלים ועד 3,000 ש"ח במקרה הקיצוני ביותר – היא דבר משתלם. אבל המחיר הוא ממש לא העניין כאן. יש דברים חשובים בהרבה.
בדיקת דירות היא עניין הכרחי - ושלא נחשוב אחרת
בדיקת דירה לפני הקנייה היא עניין חשוב מאין כמותו, לא רק מבחינת השקט הנפשי והחיסכון הכספי. במהלך בדיקה כזו, בתנאי שתיעשה על ידי מקצוענים בתחום, יאותרו גם ליקויים בטיחותיים ובריאותיים בדירה.
כך לדוגמא, הבודקים יוכלו לאתר טחב או רטיבות קשה בקירות, ברצפה או בתקרה – מה שידוע כסיכון בריאותי של ממש. בנוסף, הם יכולים לאתר ליקויים בשלד, יסודות רעועים ואף סכנת התמוטטות. ממצאים מסוג זה, שלא יאותרו בהקדם, עלולים לסכן את חיינו וחיי משפחותינו. רק בדיקת דירות מקצועית טרם הקנייה תמנע מצבים מסוג זה.
המאמר נכתב על ידי צביקה כהנא, מנכ"ל חברת גלאור מהנדסים ויועצים