בתחומי לימוד רבים נדרשים לימודי תואר שני על מנת להשיג יתרון בקבלה לעבודה ובקידום הקריירה לאחר מכן. בין אם מדובר בתואר במדעים, מנהל עסקים או תחומים אחרים, לבעלי תואר שני ותארים מתקדמים ישנו יתרון בשוק העבודה. הבעיה היא כי לאחר לימודי התואר הראשון מוצאים עצמם סטודנטים רבים עם משאבים כלכליים מצומצמים. שכר הלימוד אותו נדרשו לשלם בעבור התואר הראשון, הוצאות המחייה והכלכלה והיכולת המועטה לעבוד תוך כדי משאירים רבים ללא היכולת הכלכלית להמשיך ללימודי תואר שני. אחת הדרכים לנסות ולהתגבר על מכשול כלכלי זה היא באמצעות קבלת מלגות לתואר שני, לכיסוי מלא או חלקי של שכר הלימוד והוצאות המחייה, בעת לימודי התואר השני.
סוגי המלגות השוניםכמו המלגות לתואר הראשון, גם מלגות התואר השני נחלקות בהתאם לקריטריונים הנדרשים מהסטודנט לקבלת המלגה:
• מלגות הצטיינות – לכל מוסד אקדמי ישנם הקריטריונים שלו לחלוקת מלגות הצטיינות. על פי רב הדרישה היא ציון של 90 ומעלה בלימודי התואר הראשון. לעתים דרישה זו מלווה בדרישה להיות באחוזונים הגבוהים מבין הלומדים במוסד הלימודים או תוצאות מבחני GMAT. ישנן גם מלגות הצטיינות שאינן מקושרות למוסד לימודים מסוים.
• מלגות התלויות בתחומי המחקר או הלימודים – סוג נוסף של מלגות הפתוחות בפני תלמידי התואר השני הוא מלגות התלויות בתחומי התוכן והמחקר של הסטודנט. דוגמאות למלגות מסוג זה: הקרן הלאומית למדע מחלקת מלגות לחוקרים בתחומי המדע, האגודה הישראלית לבעיות הפרלמנטריזם מעניקה מלגות עבור עבודות בתחומי המשטר, הדמוקרטיה והכנסת, מכון ז'בוטינסקי מעניק מלגות גם לתארים מתקדמים עבור עבודות בתחומים מסוימים בהיסטוריה הישראלית, הבית הפתוח בירושלים מעניק מלגות לעבודות יצירה או מחקר בתחומים הנושקים לקהילת הלהט"ב בירושלים ועוד. לעתים, נוסף על תחום התוכן ישנה גם דרישה להוכחת הישגים ויכולות.
• מלגות המוענקות לסטודנטים השייכים לאוכלוסיות מוגדרות – מלגות נוספות ללימודי התואר השני פתוחות בפני סטודנטים מסוימים השייכים לקבוצות מוגדרות, כגון עולים חדשים, סטודנטים ממוצא מסוים, תושבי איזורים או ערים מסוימות, בעלי מגבלות גופניות וכדומה.
• מלגות התנדבות – מלגת התנדבות מוענקת תמורת התחייבות לביצוע פעילות כלשהי. דוגמה למלגות מסוג זה – צמ"ח, מלגת כנפיים של קרמבו לתלמידי התואר השני בעבודה סוציאלית תמורת עבודה עם ילדים בעלי צרכים מיוחדים.
לכל מלגה תאריכי יעד שלה, חשוב לעמוד בתאריכים אלו. יש להמנע מהגשת בקשות סרק למלגות שאינכם עומדים בקריטריונים לקבלתן. ממילא לא תקבלו את המלגה ורק תצרו לעצמכם ולבודקים עבודה. במידה ונדרש לצרף מסמכים ואישורים לבקשה יש לעשות זאת בזמן ובאופן מלא. כיוון שמרבית המלגות מכסות את שכר הלימוד רק באופן חלקי, הגישו בקשות לכל המלגות אליהן אתם מתאימים.