"רצונו של אדם כבודו "
צוואה היא רצונו וזכותו של אדם המגדיר את דרך חלוקת רכושו ונכסיו לאחר מותו.
קיימים 4 סוגי צוואות: צוואה בעל פה, צוואה בעדים שתיחתם על ידי שני עדים שיעידו על עריכתה, צוואה בכתב (המומלצת ביותר) וצוואה בפני רשות.
צוואה בכתב: חייבת להיות ערוכה בכתב, תאריך עריכתה ובחתימתו של המוריש, צוואה חייבת להיות מנוסחת בצורה ברורה, ספציפית וערוכה על פי רצונו החופשי של המוריש.
צוואה בעדים: מוריש החושש, שבקיום הצוואה עלולים להיות מריבות משפחתיות מומלץ שיערוך את צוואתו, בנוכחות שני עדים נוספים, שאין להם טובת הנאה בצוואה.
מה היתרון בכתיבת צוואה? חלוקתם המהירה של נכסי המוריש ומניעת הצורך בהתדיינויות משפטיות שלרוב כרוכות בהוצאות כספיות מרובות עיכוב בחלוקת נכסי העיזבון יכול אף לקחת שנים רבות.
ירושה על פי דין: סעיף 2 לחוק הירושה קובע, ירושה יכולה להיות על פי דין וזאת כאשר, לא קיימת צוואה במות המוריש, עיזבונו של המוריש יחולק מחצית לבין זוגו ומחצית לילדי המוריש, או ילדיהם, או הוריו. היורשים הם קרובי המוריש, בן זוגו, ילדיו צאצאיהם, הוריו וצאצאיהם, הורי הוריו וצאצאיהם ובמקרה ואין למוריש ילדים, החוק קובע עיזבון גדול יותר לבת זוגו. כאשר המוריש לא השאיר אחריו צוואה, חוק הירושה מגדיר רק את שיטת החלוקה ולא אלו נכסים יקבל כל יורש .
יורשים על פי דין צריכים להגיש בקשה לרשם לענייני ירושה לקיום צוואה, עיזבונו של המנוח כולל את הזכויות של המוריש ואת כל התחייבויותיו. באם קיימים מתנגדים לקיום הצוואה, הבקשה תועבר לביהמ"ש לענייני ירושה שידון בהתנגדות ביהמ"ש לענייני משפחה, ביהמ"ש ימנה מנהל עיזבון שידאג לתשלום חובות המוריש, מתוך כספי העיזבון ורק לאחר מכן תתבצע חלוקת הירושה.
מוריש שיודע כי ישנם נכסי עיזבון שאינם ניתנים לחלוקה, או כאשר ישנם נכסי עיזבון שחלוקתם עלולה לגרום למריבות משפחתיות, דרך המלך, עריכת צוואה ברורה מוגדרת וספציפית לכל היורשים, שתימנע מהיורשים תשלומי מס וכספים לכשירצו לקיים את הצוואה. קיימים דוגמאות רבות המצדיקות עריכת צוואה במיוחד מוריש שחפץ שעיסקו ימשיך לאחר מותו, יערוך צוואה שתימנע את חלוקת העסק על פי דין בין היורשים, ללא צוואה יאלצו יורשים למכור ולחלק את העסק ביניהם.
עורך הצוואה יכול תמיד לשנות את צוואתו ולכתוב צוואה אחרת תחתיה, הצוואה האחרונה היא הצוואה התקפה.
ידועה בציבור: מוריש המקיים מערכת חיים משותפת עם בת זוג "ידועה בציבור", וברצונו להגדיר בצורה ברורה את מעמדה של בת הזוג רצוי שיערוך צוואה כתובה. זכות הירושה של הידועה בציבור מוגדר בס´ 55 לחוק הירושה, ידועה בציבור אינה עניין של סטטוס אלא מצב עובדתי, לגבי מעמדה של הידועה בציבור כבת הזוג.
ישנם חמישה מאפיינים על פי הפסיקה:
1. בהיבט האינטימי: קיום מערכת יחסי אישות בין בני הזוג.
2. בהיבט האמוציונאלי: כפי שהשניים רואים את עצמם כבני זוג.
3. בהיבט הכלכלי קיומו של משק בית משותף.
4. קשר קבוע בין שני בני הזוג.
5. היבט הכשרות : שאין אחד מבני הזוג נשוי לאחר.
תנאי ההכרה בידועה בציבור לצורך הירושה יבחן עד ליום מותו של המוריש ולכן הידועה בציבור צריכה להוכיח את קיומו של הקשר התקין בינה לבין המוריש. צ
צוואה הדדית: צוואה שנערכה בין שני בני זוג הנותנים ביטוי לרצונותיהם המשותפים, בחלוקת הנכסים לאחר מות אחד מבני הזוג, הצוואה מעניקה שקט נפשי וחוסן כלכלי בחלוקת נכסי העיזבון.
חוק הירושה קובע תנאים לביטול צוואה הדדית, בחייהם, הפניה צריכה להיות בכתב ולאחר מות בין הזוג השני ביטול הצוואה הדדית יעשה רק לאחר שבין הזוג שנותר בחיים יוותר על זכויותיו בצוואה ויחזיר את כל מה שקיבל מהעיזבון.
על חוק הירושה חלים הוראות מיסוי המאפשרות חסכון כספי בתכנון המס ליורשים
כותב המאמר עו"ד, שמעון אלפסי
03-9193678 054-2205940
עו"ד,שמעון אלפסי מתמחה בתחום צוואות ירושות.