"סוף מעשה במחשבה תחילה" – בטרם נקיטת הליכים משפטיים בבית המשפט לענייני משפחה או בבית הדין הרבני, ראוי לזכור כי קיים מגוון רחב של פעולות בסיסיות בהן יש לנקוט על פי הפירוט כדלקמן:
סייג לחכמה – שתיקה
1. פנייה לייעוץ משפטי מקדים לצורך בדיקת הזכויות והמצב המשפטי
הליכים משפטיים כגון פירוד וגירושין מצריכים בדיקת זכויותיך והמצב המשפטי, בנושא רכוש, מזונות, משמורת ילדים, הסדרי ראיה, גירושין וכיוצא באלה. כמו כן עורך דין בענייני משפחה יכול לייעץ לך האם המקרה מתאים להליך "גישור" או שמא כדאי למהר ולפתוח תיק בבית הדין או בבית המשפט לענייני משפחה, וזאת על מנת שלא ייווצר מצב שבן הזוג שלך יפתח בהליכים בערכאה שאינה מתאימה לך ויעמיד אותך במצב נחות. ייעוץ מקדים מסוג זה יכול למזער נזקים ולחסוך כספים רבים בעתיד.
2. שמירה על חשאיות
עליך להימנע ככל הניתן מלחשוף את צעדיך המשפטיים לסביבתך הקרובה וגם לחברים אשר עלולים לעתים להדליף מידע. שמירה על חשאיות מחייבת להימנע משיחות טלפון ו/או שליחת מיילים, העלאת פוסטים בפייסבוק ו/או תמונות בפייסבוק לאור העובדה כי קיימת אפשרות שהמחשב והטלפון נתונים להאזנה מצד בן הזוג, דבר שניתן להשתמש בו בערכאות המשפטיות.
3. איסוף מידע
יש לאסוף מידע בדבר החובות והזכויות של בן הזוג ככל שניתן בכל דרך חוקית אפשרית, ובין היתר, בדיקת מסמכיו של בן הזוג בכל הקשור לחשבונות בנק, זכויות סוציאליות ממקום העבודה ו/או ממקור אחר, לעיתים יש צורך בשירותיו של חוקר פרטי אשר יביא ראיות לבגידת בן הזוג ככל שקיימת בגידה, ו/או לצורך גילוי נכסים על שם בן הזוג.
4. מכשיר הקלטה
יש להצטייד במכשיר הקלטה. לעיתים ניתן להקליט הודאה ישירה מפיו של בן הזוג אשר יכולה לשמש ראיה כנגדו בערכאה משפטית. יש לזכור שכאשר מקליטים יש לאפשר לבן הזוג "לשפוך את אשר על ליבו".
5. העלמת מידע ו/או חפצי ערך
עדיף להוציא מהבית חפצים יקרי ערך כגון תכשיטים, תמונות או מזכרות בכדי להימנע ממצב של מצוקה רגשית.
הגנו על האינטרסים הכלכליים שלכם
6. נקיטת אסטרטגיה משפטית
יש לתכנן את האסטרטגיה המשפטית ולפיכך, יש להתייעץ עם עורך דין המתמחה בענייני גירושין. יש לזכור כי לא כל מה שהתאים לחבר יתאים גם במקרה שלכם, והאסטרטגיה משתנה ממקרה למקרה. כמו כן, התייעצו עם עורך דין לגבי האפשרויות העומדות לפניכם, והתוצאה האפשרית של כל פעולה בה יש בכוונתכם לנקוט.
7. מתן הוראה לבנק למשיכת כספים בחתימה משותפת
במקרה שלבני הזוג חשבון משותף, יש לנסות ולהגביל את בן הזוג ולא לאפשר לו כל משיכת כספים חריגה בכדי להימנע מהסתבכות כלכלית מיותרת אותה ינסה הצד השני לכפות עליכם.
8. פתיחת חשבון בנק על שמך
בסמוך לפתיחת ההליכים המשפטיים, יש לפעול לפתיחת חשבון בנק על שמך, ולהפקדת הכנסתך מהעבודה לחשבון החדש. לצורך כך הקפידו לבדוק את שיעורי העמלות הקיימים בבנקים השונים.
9. בדיקת יכולתך הכלכלית
אם ברצונך לרכוש את דירת המגורים, או לפרק שיתוף בדירת המגורים, יש לפנות לבנק למשכנתאות ולבדוק את היכולת הכלכלית שלך לרכוש נכס. כדי שלא ייווצר עליך לחץ לרכוש ו/או לשכור דירה במהירות. לעתים כדאי לרכוש דירה קטנה בעלות נמוכה ולשכור דירת מגורים גדולה יותר.
10. דואר
יש לדאוג כי הדואר המכיל מידע בדבר זכויותיך ו/או מכתב מעורך הדין שלך, יגיע לתיבת דואר חדשה הרשומה אך ורק על שמכם.
11. ניהול משא ומתן
ניתן להסדיר את המחלוקות בין בני הזוג בהסכם גירושין אשר יסייע לצדדים ויועיל לילדים. יש לזכור כי לעיתים רצוי לנהל משא ומתן מעמדה של כוח. ולפיכך, יש מקרים בהם כדאי לנהל משא ומתן לצורך הסכם גירושין לאחר הגשת התביעות לערכאות המשפטיות. יש לציין כי על הסכם גירושין ניתן לחתום בכל שלב של ההליך המשפטי. במקרים מסוימים מומלץ לשקול פנייה להליך של גישור בגירושין. הליך מסוג זה עשוי למנוע את היווצרותם של משקעים קשים וארוכי טווח בין בני הזוג.
12. הילדים מחוץ לתחום
יש להימנע ככל שניתן משיתוף הילדים בהליכים המתנהלים בין בני הזוג. הליך גירושין קשה ממילא לילדים, ומכאן שיש למנוע ככל שניתן גרימת נזקים מיותרים והפעלת לחץ ומתח נוסף על הילדים
עו"ד אירית רייכמן הינה בעלת תואר LLb במשפטים מאוניברסיטת
תל-אביב , חברה בועדת בית המשפט לעניני משפחה בלשכת עורכי הדין,
מגשרת מוסמכת מטעם הטכניון ועברה השתלמויות תעודה רבות בתחום דיני
המשפחה.לעו"ד אירית רייכמן ניסיון רב בהופעות בבתי המשפט לענייני
משפחה,בבתי הדין הרבניים וניהול תיקים מורכבים בתחום דיני המשפחה
הירושה והאפוטרופסות.