קרנות השתלמות מהוות כיום את אפיק ההשקעה הכדאי ביותר עקב הפטור ממס המוצע בהן. בעבר, קרנות השתלמות נועדו לחסכון למטרות השתלמויות מקצועיות ולימודים אולם כיום, עם ביטול המסלולים ההוניים לקראת הפנסיה הפכו קרנות אלו לאפיקי ההשקעה המועדפים ותוכנית משלימה לחסכון לקראת גיל הפרישה.
מסלולי קרנות השתלמותקרנות השתלמות, ככל הקרנות המנוהלות, כוללות החלטה ניהולית במה להשקיע ועד כמה לחשוף את ההשקעה לסיכון. ככלל, קרן השתלמות המתמחה במניות היא מסוכנת יותר ותנודתית יותר מקרן השתלמות המתמחה באג"ח או באפיקים שקליים. כל חוסך בקרן השתלמות יכול לבחור לאיזו קרן להצטרף ולאיזה מסלול להשתייך. המעבר בין המסלולים והקרנות השונות אינו כרוך בתשלום ואינו פוגע בזכויות הותק של הקרן. ההמלצה לאיזה מסלול להצטרף תלויה בפרמטרים רבים כגיל העמית ואופק החסכון. ככלל, ככל שאופק החסכון ארוך יותר כך ניתן להגדיל את רמת הסיכון והתנודתיות כדי לאפשר קבלת תשואות גבוהות יותר. אם מדובר על אופק קצר, אדם המתעתד למשוך את כספי הקרן ולעשות בהם שימוש תוך שנה או שנתיים, כדאי לבחור במסלולים בהם הסיכון והתנודתיות נמוכים יותר.
קיימים מספר מושגים הנוגעים לקרנות השתלמות שאותם יש להכיר:
• קרן השתלמות כללית – קרן בה ניהול הכספים נתון לשיקול דעתו של מנהל הקרן ואין בה התחייבות להשקעה מינימאלית באפיק מסוים כמניות, אג"ח, שקלי וכדומה.
• מסלול מדדי – התחייבות להשקעות בנכסים צמודי מדד המהווים לפחות 50% מנכסי הקרן.
• מודל החכ"מ – מודל חסכון כספי מותאם בו החסכון הפנסיוני של העמית מותאם למאפייניו ולגילו של העמית.
• מסלול מתמחה – מסלול שבו אחוז מסוים מנכסי הקרן מושקע בהשקעות באפיק השקעה מסוים כמניות, אג"ח, שקלי וכדומה.
• מדד שארפ – מדד המודד את רמת התשואה של הקרנות יחסית לרמת הסיכון.
בגלל הטבות המס הניתנות לחסכון בקרן השתלמות, תמיד עדיפה השקעה בקרן השתלמות על פני השקעה בפק"מ. השקעה בקרן השתלמות מזכה בהטבות מס, השקעה בפק"מ מחייבת תשלום מס.
בחירת הקרן נעשית, ראשית, בהתאם לרמת הסיכון הרצויה. ככל שמדובר בעמית צעיר יותר ובאופק השקעה רחוק יותר, כך ניתן לבחור בקרן השתלמות באפיק השקעה בעל רמת סיכון גבוהה יותר. חשוב לבדוק את התשואות בקרנות לאורך מספר שנים ולא רק בשנה האחרונה, לבחור בקרן המציעה דמי ניהול נמוכים יחסית (אם כי זה איננו המדד היחיד ואפילו לא העיקרי) וכזו אשר מאחוריה עומד גוף ניהול חזק ויציב.