יקב צפרירים: ייננית עם תעוזה וראש פתוח
מאת שף אלון גונן
עודכן בתאריך: 30.8.2012
יקב צפרירים של הייננית לורי לנדר ובעלה שייקה, שוכן במושב צפרירים, בשכנות למספר יקבים כמו צרעה, טפרברג 1870, מוני, עגור, הנס שטרנבך ונוספים.
היקב מייצר 4500 בקבוקים בשנה, ולאחרונה עליתי על האופנוע והגעתי אל לורי כדי לטעום את יינות היקב ולהביא את רשמיי.
עדולם 2010
בלנד בורדולזי של קברנה סוביניון, מרלו וקברנה פרנק. היין שהה 13 חודשים בחביות עץ ישנות, ויש בו 13.5% אלכוהול.
צבע היין אדום,נ קי וצלול עם שוליים בוהקים. ארומות טובות של עשבי תיבול טריים, מעט מרווה ופרי אדום טרי.
בטעימה הפה מתמלא בטאנינים רכים, ואט אט הטעמים מתגבשים להם בפה. המון פרי אדום טרי ורענן, עם טעמי ירקרקות של נענע ואניס מאוד מהנים. היין מאוד קריספי ומאוד קריר בפה.
עדולם 2010 הוא יין טוב, מרגש ומהנה ביותר, שהיה מושלם בעיניי אם היה מקבל חבית חדשה. הפרי זועק לעוד ועוד טעמי עץ מעט מעושנים, כיאה לחבית צרפתית קלויה.
המחיר 80 ש"ח
מדרס Limited Edition 2010
בלנד המורכב מ- 75% ענבי קברנה סוביניון בתוספת 15% ענבי זינפנדל ו- 10% ענבי סירה. 16 חודשים בחביות.
ביין הזה בעצם ירד לי האסימון מי זו הייננית שיושבת מולי.
צריך תעוזה, צריך ראש פתוח, וצריך להיות חוקר שמנסה דברים אחרים. רוב הייננים שמסיימים קורס כזה או אחר, תקועים בדפי המחברת ועושים בדיוק מה שהמדריך לימד.
כנראה שלורי עשויה מזן אחר. את הבסיס הטוב היא קיבלה אצל ניר שחם, ומעבר לזה היא ברשות עצמה עם הפנטזיות, המחשבות וסיעור המוחות שהיא מקיימת עם עצמה (פיצול כלשהו, אבל מי אמר שאסור?).
הדוגמה הטובה היא בבלנד הזה. תוספת הזינפנדל, שלא רבים מתעסקים איתו בגלל האיפיון המתוק והפירותי שלו. זה עלול לתת ליין אחוזי אלכוהול גבוהים מאוד, ועם זה עוד אפשר להסתדר, אבל הזן החם הזה קשה לגידול ומצריך המון התעסקות, ורוב הייננים לא בנויים לכך.
צבע היין אדום בוהק, צלול. ריחות של פרי בשל עם ירקרקות מאוד מהנה.
בטעימה היין מאוד רך עם טאנינים מלטפים, חמיצות טובה ומאוזנת. היין מאוד לעיס, ומשחרר כל הזמן עוד ועוד טעמי פרי עוצמתי.
יין אלגנטי מאוד. שאפו.
היין טרם הושק ועדיין לא נקבע מחירו.
לבנין 2010
בלנד של 40% ענבי סירה, 33% קברנה סוביניון ו- 27% פטיט סירה. 15 חודשים בחביות עץ . 14% אלכוהול.
גם פה בלנד מאוד ייחודי, בו כל זן הוא סוליסט, וכל אחד מושך לכיוון אחר: חמיצות, מתיקות וצבע. איכשהו הכל התגבש לו יחדיו, והתקבל יין מאוד מורכב ומאוד אלגנטי.
אף על פי היותו בלנד, אפשר לחוש בפה כל זן בנפרד, וזה מה שעושה את היין הזה למאוד מעניין ומרגש.
אפשר לחוש את השוקולד מהסירה ואת עוצמת הקברנה, וכמובן את הפטיט סירה שהעניק צבע ארגמן ליין ונתן סמיכות טובה עם פרחוניות מעניינת וארומה נפלאה של אוכמניות. גם הרעננות שמורה לפטיט סירה בבלנד הזה. והשימוש באחוזים הללו היה מדויק.
יין מושלם.
המחיר 95 ש"ח
פתום 2009
בלנד של 70% ענבי סירה ו- 30% קברנה סוביניון. היין יושן במשך 16 חודשים בחביות עץ אלון אמריקאי שעבר קלייה בצרפת.
גם כאן הופתעתי מהכיוון של הבלנד הזה. אי אפשר לטעות; זהו יין בכיוון עולם חדש, אוסטרלי באיפיונו.
פרי בשל, חמיצות מעודנת, אפטר טייסט שמעניק המון שוקולד מריר ואספרסו מרוכז. הווניל פתאום עולה גם בריח וגם בטעם, ומדי פעם בום - מקבלים את הפלפל השחור.
יין מטורף. לחובבי העולם החדש. צריך לטעום אותו כדי להבין.
המחיר 120 ש"ח
בשולי הטעימה: זינפנדל זני
הזינפנדל, 'פרמיטיבו' כפי שהוא מכונה, הנו זן הנמצא בדרך כלל ביינות סמוקים.
יין זר רק העלה בי חיוך של אושר בטעימה. מעבר לזה, כל מה שאני אגיד יהיה מיותר לחלוטין. מי שיכול להשיג את היין הזה יבין.
המחיר מפתיע לטובה: 65 ש"ח
לסיכום: צפרירים הוא יקב מטופח ונעים, המאפשר לייננית שלו לרגש את חובבי היין.
הייננית לורי לנדר מצליחה לצאת מחוץ לקופסה, אבל לא מסבכת את העניינים. חומרי הגלם טובים, ההקפדה מושלמת, חשיבה יצירתית והמון נשמה יש ביינות שלה.
כשסביבה יש עולם של ייננים גברים שעושים יינות טובים, לורי ללא ספק נמצאת בליגה זאת.
שף אלון גונן מסעדת אל בריו, בית איש הענבים כתב באתר היין אדום או לבן