איפה כדאי לעבוד?
כשאנשים שואלים את עצמם את השאלה הזאת, הם פעמים רבות מסתכלים בעיון ברשימת ההטבות הנלוות לעבודה, ולפי זה מקבלים את ההחלטה. לכל עובד חשובים פחות או יותר אותם דברים, בין אם זה השכר, הרכב הצמוד או השעות הנוחות, אבל לא כולנו מדרגים אותם באותו סדר. אז איך בכל זאת נוכל לדעת איפה כדאי לעבוד אם עדיין לא התחלנו לעבוד שם?
איפה כדאי לעבוד- הקדמה:
יש בעייתיות מסוימת בקבלת החלטה חשובה כמו איפה לעבוד, באמצעות קריאת ה"אודות" של חברה או התרשמות מהפרסומת שלה בטלוויזיה. מובן מאליו שכל חברה, ובפרט חברות גדולות במשק, יעשו כל מאמץ כדי להציג את עצמן כמקום שכדאי לעבוד בו. אף חברה לא תפרסם משרה עם הכותרת "לחברה בינונית דרוש רפרנט לעבודה במשכורת נמוכה", כי אפילו אם המשכורת באמת לא מדהימה, והחברה באמת בינונית, אין לה סיבה לרשום זאת. תארו לעצמכם שהייתם מתלבטים בין שני חטיפים שברצונכם לקנות, ועל האריזה של אחד החטיפים היה כתוב "חטיף אפוי עם הרבה שומן טרנס וחומרים משמרים", בעוד שעל אריזת השני היה כתוב "חטיף בטעם פיצה- מה שעושה לי טוב". במה הייתם בוחרים?
איך אפשר לדעת איפה לעבוד?
הגענו למסקנה שיהיה קשה לדעת היכן כדאי לעבוד, ואיך תראה בפועל העבודה בחברה, רק על סמך פרסומים חיצוניים של החברה או של מי מטעמה. אז איך בכל זאת אפשר להחליט?
הדרך הפשוטה ביותר היא לשאול אנשים שעובדים בחברה. ברם, עם השיטה הזו יש שתי בעיות עיקריות. הבעיה הראשונה היא שבדרך כלל לא תהיה לכם גישה לאותם אנשים, ואם אין לכם גישה- לא תוכלו לשאול. הבעיה השניה היא שגם אם תהיה לכם גישה, מרבית האנשים לא בהכרח ישמחו לשתף אתכם בתלוש המשכורת שלהם. אנשים באופן כללי נוטים להראות רק את הצדדים החיוביים בחייהם כלפי חוץ (מספיק להסתכל בדף הפייסבוק שלכם כדי לראות שזה נכון), ועל כן אין סיבה להניח שהם יגידו את האמת בנוגע לחברה בה הם עובדים. מי שיגיד לכם את האמת יהיו רק אנשים שבאמת מרוצים ממקום העבודה שלהם, אבל קולם יבלע בתוך שאון אדיר של שמחה מזויפת.
אחת הדרכים לעקוף את הנטייה האנושית לייפות את המציאות היא באמצעות שימוש באינטרנט. האינטרנט כיום הוא מקור מידע עצום, המצליח לאחד רעיונות, דעות, וחוויות של אנשים מכל מקום בעולם בשברירי שניה. אז למה בעצם לא לנצל אותו כדי לדעת? אחד היתרונות הבולטים של האינטרנט הוא האנונימיות היחסית שהוא מאפשר למשתמשים בו. כתוצאה מאותה סודיות, יכול היום פלוני לעבוד בחברה גדולה במשק, ואז לחזור לביתו ולכתוב חוות דעת על אותה חברה מבלי לחשוף את זהותו. בצורה כזאת מתקבל מידע מעודכן ואמין מהגולשים, כי אין להם כל סיבה לשקר למישהו שהם לא מכירים. סקירת חברות שמתקבלת ע"י עובדים לשעבר היא פתרון אלגנטי ומוצלח להתבייתות על מקומות עבודה מוצלחים.
איך נשווה בין מעסיקים?
במקום שיש צורך, יש מי שמספק את הצורך. השוואות בין מעסיקים תוכלו למצוא בפורומים ייעודיים, בקבוצות דיון או באתרים שמספקים שירות של השוואת מעסיקים. בשירותים מהסוג הזה, אנשים מספקים נתונים "מבפנים" על החברה- האם נוח להגיע, האם היא מספקת ארוחות צהריים, האם האווירה טובה וכדומה. אלה שאלות שבדרך כלל לא תשאלו בראיון עבודה, ותוכלו לגלות בעצמכם רק במידה והתקבלתם. באמצעות שימוש בשירות השוואת מעסיקים, תוכלו להחליט לאן ברצונכם להתמיין עוד לפני שבכלל ישבתם בראיון או קראתם מילה אחת על החברה. ושיהיה לכולם בהצלחה!