הקמת מיזם עסקי
מספר טיפים חיוניים לכל הסכם מייסדים
כאשר יזמים מעוניינים לאחד כוחות ולהקים חברה על-מנת להוציא לפועל מיזם עסקי, הם מתקשרים ב"הסכם מייסדים" המסדיר את מערכת היחסים ביניהם. בעוד שבעת הקמת המיזם נוטים המייסדים להתרכז בתחזיות הרווח ובפוטנציאל הכלכלי של המיזם, ניסיון החיים מלמד כי המציאות רחבה יותר ועלולה להערים קשיים בהמשך הדרך, גם ביחסים בין המייסדים לבין עצמם וגם בין המייסדים יחד לבין צדדים שלישיים. על-כן, הרשימה הבאה מונה מספר תניות, אשר מקובל ומומלץ להכניסן להסכם מייסדים כבר מבעוד מועד, בכדי למנוע בעיות בשעה מאוחרת:
• זכויות חתימה (Signatory Power) - רצוי מאוד לקבוע ולהגדיר מראש מי רשאי לחייב את החברה ולחתום על מסמכים בשמה; כמו-כן, יש להקים חשבון בנק לחברה ולקבוע מי רשאי לעשות פעולות בחשבון ולחייבו. במקרה הצורך, ניתן לקבוע כי בפעולות מסוימות או החל מסכום מסוים, מורשה החתימה שהוגדר (המנכ"ל, לדוגמא) זקוק לחתימתם של המייסדים בשביל לפעול.
• דירקטוריון החברה (Board of Directors) - הוא הגוף המנווט את מדיניותה העסקית. על-כן, חשוב לקבוע הוראות בדבר מספר הדירקטורים היושבים בו ואופן מינויים. כך, למעשה, נקבע, מי "ישלוט", באמצעות רוב, בדירקטוריון או לחילופין, מאזן כוחות שווים בין הצדדים ולפיכך צורך בשיתוף פעולה ביניהם.
• החלטות מיוחדות (Restrictive Provisions)? החלטות בדירקטוריון החברה או באסיפה הכללית של בעלי-המניות מתקבלות, על דרך-הכלל, ע"פ רוב. אולם, לעיתים מומלץ לקבוע כי בעניינים מיוחדים יידרש רוב מיוחד או הסכמה פה-אחד, על-מנת להעביר החלטה. עניינים כאלו יכולים להיות, לדגומא, מכירת נכסי החברה או שיעבודים, שינוי מהותי בתחום העיסוק של החברה, החלטה על חלוקת דיבידנד, החלטה על פירוק החברה וכן הלאה.
• זכות סירוב ראשונה (Right of First Refusal) - תניה זו קובעת כי היה ומי מהצדדים יחפוץ להעביר את מניותיו בחברה (כולן או חלקן) לאדם אחר (בין במכר ובין ע"פ צו בימ"ש) חובה עליו להציען תחילה לבעלי המניות האחרים בחברה. תניה זו נועדה למנוע מצב שאחד בו במקום אחד בעלי-המניות יכנס לחברה שותף זר, אשר יתר בעלי-המניות אינם רוצים בו.
• זכות הצטרפות (Tag Along) - אם אחד מבעלי המניות יקבל הצעה למכור את חלקו בחברה, יהיו זכאים יתר בין המניות לכפות את הצטרפותם למכירה. תניה זו מונעת מצב בו הבעלים של רוב המניות בחברה ימכור את מניותיו למשקיע חיצוני (ולמעשה, את השליטה בחברה) וכך יעשה "אקזיט" לבד ויותיר את יתר השותפים עם משקיע זר ששולט בחברה.
• זכות מצרנות (Preemptive Right) - תניה הקובעת כי ככל שהחברה תבקש להנפיק מניות חדשות לכל אדם שהוא, יהיו זכאים המייסדים שיונפקו להם מניות גם כן, באופן שישמור על חלקם היחסי בחברה (שלא "ידוללו").
• זכות יציאה מחברה - תניה המקנה לכל מייסד את הזכות למכור את המניות בחזרה לחברה או לכפות על יתר בעלי המניות לרכוש ממנו את מניותיו, במצב של "קיפאון" (Dead lock) בניהול החברה במשך פרק זמן מסוים.
• זכות אנטי דילול (Anti-Dilution Right) - במקרה שבעתיד יושקעו כספים בחברה לפיו שווי נמוך לכל מניה מזה שהשקיעו המייסדים, ערך המניות שלהם ירד. לכן, תניה זו מקנה לכל מייסד את הזכות למנוע פעולות מסוימות, במטרה לשמור על ערך השקעתו ואחוז ההחזקה שלו בחברה.
המאמר נכתב ע?י רהב אהרוני, עו?ד
לתגובות: ralaw@012.net.il
המידע המשפטי במאמר הינו מידע כללי בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ משפטי.
על הקורא לקבל ייעוץ משפטי מקצועי לפני כל צעד או פעולה הקשורים למאמר.
הכותב אינו אחראי בצורה כלשהי לשימוש שנעשה במאמר ולא תחת כל אחריות משפטית לקוראי המאמר.
לתגובות: ralaw@012.net.il
המידע המשפטי במאמר הינו מידע כללי בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ משפטי.
על הקורא לקבל ייעוץ משפטי מקצועי לפני כל צעד או פעולה הקשורים למאמר.
הכותב אינו אחראי בצורה כלשהי לשימוש שנעשה במאמר ולא תחת כל אחריות משפטית לקוראי המאמר.