עובד במשרד מצאת החמה עד צאת הנשמה? את הזמן הפנוי מבלה מול המחשב בבית? משתדל להימנע מחשיפה לשמש? יושב תמיד בצל ולא מוותר על קרם הגנה? רוב הסיכויים שכמו ישראלים רבים, גם אתה סובל מחסור בוויטמין D, "וויטמין השמש", הלא הוא אחד הוויטמינים שרובנו לא מודעים לחשיבות שלו.
זוהי תופעה הולכת ומתרחבת. כשליש מהישראלים סובלים ממחסור בוויטמין D, כאשר אוכלוסיות מסוימות חשופות יותר לבעיה זו - אוכלוסיות עירוניות ובייחוד אנשים אשר עובדים במקורות סגורים, אוכלוסיות דתיות שנוהגות לכסות את גופם, אנשים הסובלים מהשמנת יתר, ילדים קטנים וקשישים. יחד עם זאת, בעשורים אחרונים חלו שינויים רבים בהרגלי החיים אשר מעמידים את מרבית האוכלוסייה בסיכון גבוה לסבול ממחסור בוויטמין D.
מהם הגורמים לבעיה?
קרינת השמש היא המקור העיקרי לייצור ויטמין D בגוף. על אף העובדה שישראל הינה מדינה שטופת שמש, אחוזים ניכרים מהאוכלוסייה סובלים ממחסור והסיבות לכך מגוונות:
? אי-חשיפה מספקת לשמש - עם העלייה במודעות לנזקי החשיפה לשמש נעשה שימוש רחב יותר בקרמים להגנה מפני השמש החוסמים את יכולת קליטת הוויטמין בעור. כמו כן, רבים מאתנו עובדים בסביבה משרדית סגורה במשך שעות עבודה ארוכות, כך שהחשיפה שלנו לאור השמש כמעט אפסית.
? תזונה לקויה - מקור נוסף לוויטמין D הינו מהמזון, כאשר המזונות העיקריים שעשירים בו הם דגים, כבד, חלמון ביצה ושמן דגים. כמו כן, נהוגה הוספה של ויטמין D לשמנים מסוימים ומוצרי חלב. חוסר בוויטמין D יכול להופיע באנשים שתזונתם דלה ברכיבי מזון אלו.
? מחלות מטבוליות ? מחלות בדרכי העיכול, בכבד ובכליות עשויות לגרום לספיגה לקויה של הוויטמין בגוף או לבעיה בשפעולו בגוף. כמו כן, חוסר עלול להתפתח באנשים שמתקשים בספיגת שומנים, חסר באנזימי לבלב, חולים בציסטיק פיברוזיס, צליאק, מחלות מעיים דלקתיות, מנותחים במערכת העיכול ולאחר קיצור קיבה.
? גיל מבוגר ? בגיל זקנה יורדת יעילות הייצור העצמי של ויטמין D בגוף. אנשים בגיל 75 ומעלה מסוגלים ליצור כ-10% מהכמות המיוצרת על ידי צעירים.
? השמנה - השמנה מקושרת לחסר בוויטמין D. ממחקרים עולה כי ויטמין D מפחית את הפרשת ההורמון לפטין שמיוצר על ידי תאי השומן ומעורב בבקרת משקל הגוף. משקל גבוה ורקמת שומן עבה לוכדת את הוויטמין בצורה הלא פעילה שלו ומונעת יצור פעיל שלו.
? שימוש בתרופות ? כגון נוגדי פרכוסים וסטרואידים פוגמים במטבוליזם של הוויטמין בגוף.
מה תפקידו של וויטמין D בגוף ?
התפקיד העיקרי של ויטמין D הינו שמירה על מאזן המינרלים בגוף עם דגש על ספיגת הסידן בעצם, שמירה על רקמת העצם ומניעת דלדול העצם. כמו כן, מחקרים רבים מצביעים על תפקיד הוויטמין בדיכוי הגדילה של תאים סרטניים וכתוצאה מכך הפחתת הסיכון לסוגי סרטן שונים. כמו כן הוא מסייע לוויסות פעילות מערכת החיסון ומניעת היווצרות מחלות אוטו-אימוניות. עוד נמצא במחקרים כי רמות ויטמין D אצל חולי לב נמוכות משמעותית בהשוואה לאנשים בריאים, וכי מתן תוסף שלו בגיל מבוגר מקטינה את הסיכון למוות ממחלת לב.
תסמינים אופייניים של חוסר בוויטמין D
לרוב, ניתן לזהות באנשים עם מחסור בוויטמין D תסמינים של עייפות כרונית, כאבים כרוניים וממושכים באיברים שונים, עלייה בלחץ הדם, קהות חושים, נדודי שינה ואיבוד תיאבון. במבוגרים תתכן החלשות השרירים והעצמות והתפתחות מחלות אוטואימוניות, שברים, שיניים בעייתיות ואוסטאופורוזיס. אצל ילדים יתכנו עצמות רכות, הפרעה בהתפתחות השיניים, עצירה בגדילת העצמות וגירוי יתר של מערכת העצבים.
הסכנות העיקריות במצב של חוסר בוויטמין D לאורך זמן הינן:
? מחלת הרכבת (בעיקר בקרב ילדים) - פגיעה בהתפתחות השלד הנגרמת כתוצאה מרמה נמוכה של מלחי סידן בעצמות.
? אוסטיאופורוזיס (בעיקר בנשים בגיל המעבר).
? סיכון גבוה לחלות בסוכרת.
? לחץ דם גבוה
? מחלות והתקפי לב
? ליקויים בהתפתחות העובר והתינוק.
? עלייה בסיכויים לחלות בסרטן מסוגים שונים.
? דיכאון.
כיצד מאבחנים חוסר בוויטמין D?
התסמינים שצוינו עשויים כמובן להצביע גם על בעיות רפואיות אחרות ולכן מומלץ לבצע בדיקת דם לזיהוי חוסר בוויטמין D. הבדיקה מתבצעת באמצעות בדיקת דם רגילה.
כיצד מטפלים?
כאמור, השמש היא המקור העיקרי לוויטמין D. לכן, אחת הדרכים לטפל בבעיה הינה חשיפה מדודה ומבוקרת לשמש - מומלצת חשיפה של כעשר דקות בכל יום. חשיפה של פעמיים בשבוע, למשך כחצי שעה, תייצר, בדרך כלל, אף היא כמות וויטמין שבועית מספקת.
בנוסף, מומלץ ליטול תוסף תזונה של ויטמין D שיעזור להשלים את החסר. נטילת התוסף מומלצת ואף הכרחית לילדים וקשישים, אשר נמצאים בקבוצת הסיכון. רצוי במקביל להגביר צריכה של מזונות שעשירים בוויטמין D כגון דגי סלמון, מקרל, טונה או סרדינים, מוצרי חלב מועשרים וביצים.
צוות חברת גרמזה פרמצבטיקה שירות לקוחות - 1-800-366-777